Bakır oksit katkılı multifilament ipliklerin geliştirilmesi
Development of copper oxide doped multifilament yarns
  1. Tez No: 1003203
  2. Yazar: SİMAY ÖZBAKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Textile and Textile Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Antimikrobiyal etki, Escherichia coli, Fonksiyonel tekstil, PET şişeler, Sentetik lifler, Staphylococcus aureus, Antimicrobial activity, Antimicrobial effect, Escherichia coli, Functional textile, PET bottles, Synthetic fibers, Staphylococcus aureus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dünyada süregelen bulaşıcı hastalıkların bulaş oranlarının artması ve sağlık sektöründe ise sağlık çalışanlarının ve hastanelerde tedavi görmekte olan hastaların mikroplar ile iç içe yaşaması insan sağlığı açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Bulaş oranlarının minimum seviyelere indirilebilmesi ile insan sağlığının korunması sağlanabilir. Yüksek lisans tez çalışması kapsamında, eriyik çekim yöntemi kullanılarak geri dönüştürülmüş polietilen tereftalat (rPET) polimerine farklı oranlarda bakır oksit (CuO) mikron tozu ilave edilmiştir. Kullanılan CuO partiküllerinin boyutu 8–10 µm aralığındadır. CuO mikron tozu, eriyik çekim sürecine uygun hâle getirilmek üzere %15 CuO içeren ve polietilen tereftalat (PET) esaslı bir masterbatch formuna dönüştürülmüştür. Bu doğrultuda, antimikrobiyal özellik kazandırılmış multifilament iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, CuO katkısı ile elde edilen eriyik numunelerin viskozite (dL\/g) analizleri ile hazırlanan masterbatchin erime hacim akış hızı (MVR) analizleri yapılmıştır. Ayrıca kısmi oryante (POY) ve çekilmiş dokulu iplik (tekstüre, DTY) ipliklerin fiziksel, mekanik, termal ve yapısal özellikleri değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen testler; iplik numarası (dtex), kopma uzaması (%), kopma mukavemeti (cN\/dtex), yağ miktarı (%), kaynama çekmesi (%) ve renk tayini ile iplik enine kesit görüntülerinin incelenmesidir. POY ipliklerin termal, yapısal ve morfolojik karakterizasyonu için; diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri uygulanmıştır. Ayrıca antimikrobiyal aktivite testi de gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, CuO katkısının rPET esaslı ipliklere antimikrobiyal özellik kazandırmada etkili olduğunu göstermiştir. FT-IR analizinde PET'e ait karakteristik pikler tespit edilmiştir. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, ortaya konan ürünün sağlık ve yatak sektörü gibi uygulama alanlarında kullanılabilirliğine yönelik olumlu göstergeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing transmission rates of infectious diseases worldwide, and the fact that healthcare workers and patients in hospitals live in close contact with germs, poses a significant risk to human health. By minimizing infection rates, human health can be protected. Within the scope of this master's thesis, copper oxide (CuO) micron powder at various ratios was incorporated into recycled polyethylene terephthalate (rPET) polymer using the melt-spinning method. The CuO particles used in the study had a particle size ranging from 8 to 10 µm. To enable its use in the melt-spinning process, the CuO micron powder was transformed into a masterbatch containing 15% CuO with a polyethylene terephthalate (PET) carrier. Consequently, multifilament yarns with antimicrobial properties were successfully produced. In the study, viscosity (dL\/g) analyses of the CuO-modified melt samples and the melt volume rate (MVR) analysis of the CuO-based masterbatch were conducted. Additionally, the physical, mechanical, thermal, and structural properties of partially oriented yarn (POY) and drawn textured yarn (DTY) were examined. The performed tests included yarn linear density (dtex), elongation at break (%), tenacity (cN\/dtex), oil content (%), boil-off shrinkage (%), color determination and along with cross-sectional imaging of the yarns. For the thermal, structural and morphological characterization of POY yarns, differential scanning calorimetry (DSC), Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), and scanning electron microscopy (SEM) analyses were conducted, respectively. Antimicrobial activity test was also performed. The results demonstrated that the incorporation of CuO effectively imparted antimicrobial properties to rPET based fibers. FT-IR analysis revealed characteristic peaks of PET. Overall, the findings indicate that the targeted antimicrobial performance was successfully achieved, suggesting strong potential for application in sectors such as healthcare and bedding.