Osmanlı seferlerinde coğrafyanın askerî ve stratejik etkileri: Mısır seferi örneği
The military and strategic effects of geography in Ottoman campaigns (The case of the Egyptian campaign)
- Tez No: 1003208
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır Seferi, Topoğrafya, Sevk ve İdare, Çöl İklimi, Geçitler, Lojistik, Menzil, Tarih, Egypt Campaign, Topography, Command and Logistics, Desert Climate, Mountain Passes, Military Logistics, Postal Stations, Egypt conguest, History
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
Özet
Burada takdim edilen çalışmanın mevzuu, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1516-1517 yılları arasında Memluk Devleti ile yaşanan Mercidâbık ve Ridâniye muharebelerini kapsayan Mısır seferi sırasında coğrafî etmenlerin sefer üzerindeki etkilerini kapsamaktadır. Mısır seferi ile ilgili yapılan çalışmalar da, siyasî ve askerî sürecin ağırlık kazanması ile çevresel faktörler ikinci plana atılmıştır. Hâlbuki sefer güzergâhının belirlenmesinden itibaren yapılan tüm hazırlıklar coğrafî koşullar çerçevesinde planlanmıştır. İstanbul'dan Kahire'ye kadar hareket eden bir bozkır İmparatorluğunun, yabancısı olduğu çöl ikliminde nasıl stratejiler izlediği, karşılaştığı zorluklarda nasıl önlemler aldığı, tertip, sevk ve idarenin ne şekilde sağlandığı gibi soruların cevaplarına bir nebze de olsa yer verilmiştir. Arazi yapısı, geçitler, iklim koşulları, menziller ve diğer coğrafî engeller detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sadece ordunun harekât ve lojistik süreci değil aynı zamanda askerlerin arazi yapısına göre mevzilenmesi, yine arazi yapısına göre bazı birlikler zorluk yaşarken bazılarının engebeli, dar geçitlerde bile ön plana çıkması bu seferi başarılı kılan noktalardan birisi olmuştur. Mısır seferi boyunca coğrafî koşulların ordu üzerindeki etkisini incelemek amacıyla birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Sefer güzergâhında bulunan menziller, ordunun hareket hali, muharebe bölgeleri ise harita, kroki ve çağdaş kaynaklar ışığında taranarak coğrafya ile olan ilişkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the impact of geographical factors on the Ottoman Empire's Egypt Campaign, which included the battles of Mercidâbık and Ridâniye. Fought against the Memluk Sultanate between the years 1516 and 1517. Existing studies on the Egypt Campaign have predominantly focused on its political and military dimensions, often neglecting the role of environmental and geographical factors. However, from the determination of the campaign route onwards, all preparations were carried out in consideration of geographical conditions. This study seeks to shed light albeit partially on questions such as: What strategies did a steppe empire unfamiliar with desert climates pursue while marching from İstanbul to Kahire. What measures were taken against the difficulties encountered, how were organization, deployment, and command executed. The terrain structure, mountain passes, climatic conditions, postal stations (menzils), and other geographical obstacles have been examined in detail. Not only the army's movement and logistical operations but also the deployment of soldiers according to the topography, and the performance differences among units in narrow and rugged terrain, are addressed as key factors contributing to the success of the campaign. In order to examine the impact of geographical conditions on the army during the Egypt Campaign, data obtained from both primary and secondary sources were analyzed. The postal stations along the campaign route, the army's movements, and the battlefields were examined in light of maps and sketches to assess their geographical significance.