Kablosuz sensör ağlarının güvenliği için yenilikçi protokol tasarımı
Innovative protocol design for the security of wireless sensor networks
  1. Tez No: 1003262
  2. Yazar: FUAT TÖRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYZA GÖRKEMLİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz Sensör Ağlar, Eliptik Eğri Kriptografisi, Rivest–Shamir– Adleman, Curve 25519, AES-GCM, Enerji Verimliliği, Siber Güvenlik, Wireless Sensor Networks, Elliptic Curve Cryptography, Rivest–Shamir Adleman, Curve 25519, AES-GCM, Energy Efficiency, Cyber Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siber Güvenlik Bilim Dalı
Özet
Kablosuz sensör ağlarda (KSA) güvenlik mekanizmaları, düğüm kaynaklarının (enerji/işlem gücü) kısıtlı olması ve gecikme hassasiyeti nedeniyle, gizlilik, bütünlük, kimlik doğrulama ve Perfect Forward Secrecy (PFS) hedeflerini aynı anda sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu tez, KSA'lar için dinamik bir bağlantı-katmanı güvenlik yığını olan T-protokol'ü önermektedir. T-protokol, oturum anahtarlarının PFS ile kurulması için geçici (ephemeral) X25519 anahtar değişimini, düğüm kimliklerinin doğrulanması için Ed25519 imzalarını, anahtar türetimi için HKDF'yi ve veri düzlemi koruması için Advanced Encryption Standard – Galois/Counter Mode (AES-GCM)'u bütünleşik olarak kullanır. Yeniden anahtarlama (rekeying) her bağlantı için periyodik döndürme ve trafik etkinliğine duyarlı seçimle yönetilir; kontrol trafiğini azaltmak amacıyla yeniden anahtarlama bilgileri mümkün olduğunda veri paketlerine eklenerek (piggyback) taşınır. Ek sinyalleşme gerektirmeyen deterministik oturum-içi nonce üretimi, anahtar–nonce tekrar kullanımını önler. Önerilen yaklaşım, aynı topoloji ve önceden hesaplanmış trafik altında, olay rastgeleliğinin ayrık RNG akışlarıyla bölütlendiği tekrarlanabilir bir simülasyon düzeninde ECC-PFS ve temsilî bir RSA-KEM tabanlı yığınla karşılaştırılmıştır. Monte Carlo koşuları, T-protokol'ün ECC-PFS'ye kıyasla benzer veya daha yüksek kalan enerji düzeyi korurken daha düşük etkin gecikme sağladığını ve RSA tabanlı yaklaşıma göre belirgin üstünlük sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, etkinliğe duyarlı yeniden anahtarlama güvenlik tazeliğini istikrarlı biçimde artırmaktadır. Son olarak, post-kuantum uyumluluk için Kyber tabanlı bir genişletme yönü tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wireless sensor networks (WSNs) must achieve confidentiality, integrity, authentication, and forward secrecy under tight energy and latency constraints. This thesis proposes T protokol, a dynamic link-layer security suite that combines ephemeral X25519 key exchange (PFS), Ed25519 signatures for identity binding, HKDF-based key derivation, and Advanced Encryption Standard–Galois/Counter Mode (AES-GCM) for authenticated data protection. Rekeying is managed per link using periodic rotation, activity-aware selection of hot links, and piggyback mini-handshakes that refresh keys on data frames to amortize control overhead. Replay safety is supported by deterministic per-session nonces to prevent key–nonce reuse without extra signaling. T-protokol is benchmarked against an ECC-PFS suite and a representative RSA-based baseline in a fairness controlled simulator where all stacks share the same topology and precomputed traffic, while protocol events use disjoint RNG streams. Results across Monte Carlo runs show that T-protokol reduces control-amortized effective latency while preserving energy comparable to ECC-PFS and providing a modest, stable freshness gain. A hybrid Kyber enabled direction is outlined for post-quantum readiness.