Aydınlatma otomasyonunun enerji tasarrufuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of lighting automation on energy saving
- Tez No: 1003267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Enerji tasarrufu, Otomasyon sistemleri, Lighting, Energy saving, Automation systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, binalarda enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik olarak aydınlatma sistemlerinde kullanılan otomasyon çözümleri incelenmiştir. Özellikle dijital adreslenebilir arayüzü (DALI, Digital Addressable Lighting Interface) tabanlı aydınlatma kontrol sistemleri, gün ışığı sensörleri ve hareket sensörlerinin enerji tüketimi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, akıllı aydınlatma sistemlerinin enerji tüketimini ve işletme maliyetlerini ne ölçüde azalttığını ortaya koymaktır. Tez kapsamında, manuel kontrollü aydınlatma sistemleri ile sensör destekli otomasyon sistemleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Günlük, aylık ve yıllık enerji tüketim verileri üzerinden yapılan hesaplamalar sonucunda, gün ışığı ve hareket sensörlerinin entegre edildiği sistemlerin önemli oranlarda enerji tasarrufu sağladığı belirlenmiştir. Gün ışığı sensörleri, ortamda yeterli doğal aydınlatma bulunduğu durumlarda yapay aydınlatma seviyesini otomatik olarak düşürerek gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmektedir. Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, hareket sensörü ile gün ışığı sensörünün birlikte kullanılmasıyla enerji tüketiminin önemli ölçüde azaldığı ve manuel kontrole kıyasla % 46,5 oranında enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca hareket sensörü, gün ışığı sensörü ve DALLI sisteminin birlikte uygulanmasıyla geleneksel yönteme göre % 66,5 oranında enerji tasarrufu elde edildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines automation solutions used in lighting systems to improve energy efficiency in buildings. In particular, the effects of DALI (Digital Addressable Lighting Interface)–based lighting control systems, daylight sensors, and motion sensors on energy consumption are evaluated. The main objective of the study is to determine the extent to which intelligent lighting systems reduce energy consumption and operating costs. Within the scope of the thesis, manually controlled lighting systems are compared with sensor-based automation systems. Based on daily, monthly, and annual energy consumption data, the results indicate that systems integrated with daylight and motion sensors achieve significant energy savings. Daylight sensors automatically reduce artificial lighting levels when sufficient natural light is available, thereby preventing unnecessary energy consumption. As a result of the measurements and analyses conducted, it was determined that the combined use of motion sensors and daylight sensors significantly reduced energy consumption, achieving 46.5% energy savings compared to manual control. Furthermore, the integrated application of motion sensors, daylight sensors, and the DALI system resulted in 66.5% energy savings compared to conventional lighting methods.