Çanakkale kıyılarında ip ve misina ağların voli yöntemi ile av performansının karşılaştırılması
Comparison of fishing performance of gillnets with multiflament and monofilament twine by drive in fishery method on çanakkale coasts
- Tez No: 1003268
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Av verimi, Balıkçılık, Balıkçılık politikaları, Deniz biyolojisi, Deniz ortamı, Hunt performance, Fisheries, Fisheries policies, Marine biology, Marine environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ip ve misina materyale sahip galsama ağlarının voli yöntemi uygulanarak av verimlerinin karşılaştırılması amacıyla, Çanakkale Boğazı'nda Eylül 2024 – Temmuz 2025 ayları arasında 2-20m derinlik konturları arasında gerçekleştirilmiştir. Denemelerde 20, 23 ve 25 mm göz genişliğinde ve her ağdan 2 farklı materyale (ip ve misina) sahip toplamda 6 adet uzatma ağı yapılmıştır. Av operasyonlarında uygulanacak yöntemden dolayı her bir ağ 50m uzunlukta yapılmıştır. Aynı ağ gözüne sahip ağların materyalleri dışında tüm özellikleri aynı olacak şekilde donatılmıştır. Deneme ağları ile voli yöntemi kullanılarak toplamda 57 tekrarlı balıkçılık operasyonu gerçekleştirilmiştir. Denemeler sonucunda, misina ağlar adet olarak ip ağlardan 1,33 kat, ağırlık olarak ise 1,3 kat daha fazla av yapmıştır (P<0.05). Hedef av olarak veriler incelendiğinde misina ağlar ip ağlardan adet olarak 1,13 kat, ağırlık olarak 1,22 kat av yapmıştır. Bu değerler hedef dışı avda adet olarak 1,92 kat, ağırlık olarak 1,49 kat olarak hesaplanmıştır (P<0,05). Karaya çıkarılan av miktarları karşılaştırıldığında, misina ağlar adet ve ağırlık olarak ip ağlardan sırası ile 1,17 ve 1,37 kat daha fazla av yapmıştır (P<0,05). Denemeler sonucunda voli yöntemi kullanarak yapılan avcılıkta materyal farkının atılan ava etkisinin pasif yöntemlere göre daha az etkili olduğu tespit edilmiştir. Misina materyale sahip ağlar ip ağlardan hedef av, hedef dışı av ve hesaplanan karaya çıkarılan av miktarı istatistiksel olarak daha fazla av yapmıştır. Çalışma sonuçları, materyal farkından kaynaklı atılan av oranlarının %3 ten fazla olmaması ve misina ağ materyaline sahip ağların atılan av oranının %10'u geçmemesi, voli yönteminin balıkçılık operasyonlarında pasif yöntemlere göre deniz ekosistemine daha duyarlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the Çanakkale Strait between September 2024 and July 2025, within the 2–20 m depth range, to compare the catch efficiency of gillnets made of multifilament and monofilament using drive-in fishery method. For the operations, a total of six gillnets were constructed with mesh sizes of 20, 23, and 25 mm, each produced from two different materials (multifilament and monofilament). Due to the fishing method applied, each net was designed with a length of 50m. Except for the material type, all other characteristics of the nets with the same mesh size were identical. A total of 57 fishing operations were carried out using the drive-in fishery method with trial nets. The results showed that monofilament gill nets caught 1.33 times more individuals and 1.3 times more biomass than multifilament nets (P<0.05). When the target catch was examined, monofilament gill nets caught 1.13 times more individuals and 1.22 times more biomass compared to multifilament nets. These values were 1.92 times higher in terms of number and 1.49 times higher in terms of biomass for the non-target catch (P<0.05). When the catch amounts landed were compared, the monofilament gill nets caught 1.17 and 1.37 times more than the multifilament nets in terms of number and weight, respectively (P<0.05). The results indicate that, when using the drive-in fishery method, the effect of material type on discards was less significant compared to passive fishing methods. Gill nets with monofilament material statistically caught more target catch, by-catch and calculated amount of landed catch than multifilament nets. The findings also demonstrated that, due to discard rates being less than 3% overall and not exceeding 10% for monofilament nets, the drive-in fishery method can be considered more environmentally friendly compared to passive fishing methods.