Kışlık kolzanın büyüme ve bazı fizyolojik özellikleri üzerine ımazamox ve clopyralid'in etkileri
Effects of imazamox and clopyralid on growth and some physiological characteristics of winter canola
  1. Tez No: 1003269
  2. Yazar: ELİF YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brassica napus, Brassica napus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, imidazolinone grubu herbisite dayanıklı (IMI-R) ve hassas (IMI-S) kışlık kolza çeşitlerine uygulanan imazamox ve clopyralid etken maddeli herbisitlerin çimlenme ve büyüme üzerine etkileri morfolojik ve fizyolojik parametreler yardımıyla incelenmiştir. Çalışmada materyal olarak, KWS Cyrill CL ve Riccardo KWS çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmanın çimlenme denemesinde imazamox dozları 0,25, 0,50, 1,00 ve 2,00 mM ve clopyralid dozları 0,21, 0,43, 0,85 ve 1,72 mM olacak şekilde ayarlanmıştır. Saksı denemesinde kullanılan herbisit dozları önerilen (imazamox için 5 g e.m./da ve clopyralid için 10 g e.m./da) ve fitotoksisite dozu (imazamox için 10 g e.m./da ve clopyralid için 20 g e.m./da) olarak üç dönemde (kotiledon, iki yaprak ve dört yaprak) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, imazamox ve clopyralid konsantrasyonlarının çimlenme yüzdesi üzerine etkileri sınırlı bulunmuştur. Bununla birlikte, artan imazamox ve clopyralid konsantrasyonları sürgün uzunluğu, kök uzunluğu ve fide yaş ağırlığını azaltmıştır. IMI-R çeşidinde büyüme parametreleri 0,50 mM imazamox'a kadar önemli bir azalma göstermemiştir. Herbisite dayanıklı bitkilerin belirlenmesinde kök uzunluğunun ve 0,50 mM ile 1,00 mM imazamox dozlarının kullanılabileceği belirlenmiştir. Saksı denemesinde, imazamox uygulamasıyla IMI-S çeşidinde bitkilerin tamamı ölmüştür. Imazamox uygulaması bitki yaş ağırlığını ortalama 9,47 g'dan 8,62 g'a azaltmıştır. Önerilen dozda herbisit uygulamaları özellikle kotiledon ve 2 yapraklı dönemde yaprak alanının azalmasına neden olmuştur. Clopyralid uygulamasıyla elektrolit sızıntısı IMI-R çeşidinde %14,2'den fitotoksisite dozunda %16,4'e ve IMI-S çeşidinde ise %14,6'den %16,2'ye yükselmiştir. IMI-R kolza çeşidine özellikle 2 yapraklı dönemde imazamox uygulamasıyla anormal stomalar gözlenmiştir. Sonuçlar, herbisitlerin doz aşımında kolza bitkilerinin büyüme geriliğine neden olduğu ve imazamox'un bitkinin genetik yapısının değiştirebileceğine dair bulgulara ulaşıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of imazamox and clopyralid herbicides applied to imidazolinone-resistant (IMI-R) and susceptible (IMI-S) winter canola cultivars on seed germination characteristics and plant growth were investigated using morphological and physiological parameters. KWS Cyrill CL and Riccardo KWS cultivars were used as material. For the germination experiment, imazamox doses of 0.25, 0.50, 1.00, and 2.00 mM, and clopyralid doses of 0.21, 0.43, 0.85, and 1.72 mM were arranged. In the pot experiment, herbicide doses were applied at recommended (5 g a.i./da for imazamox and 10 g a.i./da for clopyralid) and phytotoxicity doses (10 g a.i./da for imazamox and 20 g a.i./da for clopyralid) in three stages (cotyledon, two leaves, and four leaves) of canola plants. The results showed that the effects of imazamox and clopyralid concentrations on germination percentage were disappeared. However, increasing imazamox and clopyralid concentrations decreased shoot length, root length, and seedling fresh weight. IMI-R cultivar did not show a significant reduction in growth up characteristics of 0.50 mM imazamox. Root length and imazamox doses of 0.50 mM and 1.00 mM could be used to identify herbicide-resistant plants during the germination test. In the pot experiment, all plants in the IMI-S variety died with imazamox application. Imazamox application reduced the average fresh weight of the plant from 9.47 g to 8.62 g. Herbicide applications at the recommended dose caused a decrease in leaf area, especially during the cotyledon and two-leaf stages. With clopyralid application, electrolyte leakage increased from 14.2% to 16.4% at high doses in the IMI-R variety and from 14.6% to 16.2% in the IMI-S variety. Abnormal stomata were observed in the IMI-R rapeseed variety, especially during the two-leaf stage, with imazamox application. The results showed that herbicide overdoses caused growth retardation in rapeseed plants, and evidence was found that imazamox could alter the plant's genetic structure.