Çanakkale kıyılarında 23 mm göz genişliğine sahip karma ve sade uzatma ağlarının av verimlerinin incelenmesi
Investigation of catch efficiency of mixed net and gillnets with 23 mm mesh size in Çanakkale coast
  1. Tez No: 1003270
  2. Yazar: MELİHA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Av verimi, Balıkçılık, Balıkçılık politikaları, Deniz ortamı, Hunt performance, Fisheries, Fisheries policies, Marine environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sade ve karma ağların av verimlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemeler, Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer alan ve özellikle balıkçıların av yaptıkları Gelibolu yarımadası kıyılarında bulunan balıkçılık sahalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, balıkçıların bölgede kupes (B. boops) avcılığında yaygın olarak kullandıkları 23 mm göz genişliğine sahip ağlar esas alınmıştır. Bu ağlar 80 göz yüksekliğinde ve E = 0.50 donam faktörü ile donatılmaktadır. Deneme ağlarının tüm özellikleri aynı olacak şekilde, sadece karma ağın üst paneli 40 göz yüksekliğinde sade ağdan ve alt panelinde 40 göz yüksekliğine denk gelecek şekilde fanyalı ağdan oluşmaktadır. Çalışmada ağları ile voli yöntemi uygulanarak ay karanlığı olan gecelerde operasyon yapılmıştır. Deneme ağlarına yakalanan av miktarları incelendiğinde, karma ağlar ile toplamda adet olarak 600 ve ağırlık olarak 77553 g balık avlanırken, sade ağlar ile 623 adet ve 76936 g balık avlanmıştır. Denemeler sonucunda 23 mm göz genişliğine sahip ağların alt kısmının fanyalı olarak donatılması av verimine çok fazla katkı sağlamamıştır. Sade ve karma olarak yapılan ağlar arasında istatistiksel olarak av farkı bulunamamıştır. Tür olarak fanyalı ağlar daha fazla tür yakalayacağına dair ip uçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the catch efficiency of gillnet and combined nets. The trials were carried out in fishing grounds located at the entrance of the Çanakkale Strait and especially on the shores of the Gallipoli Peninsula where fishermen fish.The nets primarily used in the study were those with a mesh size of 23 mm, which are commonly used by fishermen in the region for bogue (B. boops) fishing. These nets are equipped with a mesh height of 80 mesh and a hanging ratio of E = 0.50. All the characteristics of the trial nets are the same, except that the upper panel of the combine net consists of a gillnet with a mesh height of 40 mesh and the lower panel consists of a trammel mesh with a mesh height of 40 mesh. Trial nets were used on moonless nights using the drive-in fishery method. In the study, a total of 600 fish in number and 77553 g in weight were caught with the combine net, while 623 fish and 76936 g of fish were caught with the gillnet, respectively. The results of the study showed that equipping the lower part of the 23 mm mesh nets with a trammel did not significantly contribute to catch efficiency. No statistically significant difference in catch was found between the gillnet and combine net. However, in terms of species, the trammel nets hinted at catching a greater variety of species.