Çoklu karışımdan oluşan bir yapay merada otlanma tercihi, bitkilerin gelişim dinamikleri ve besin içeriklerinin belirlenmesi
Determination of plant development dynamics and grazing preference of a sown pasture consisting of multiple mixture
  1. Tez No: 1003294
  2. Yazar: ŞEYMA PİRÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ak üçgül, Dactylis glomerata, Çayır, White clover, Dactylis glomerata, Meadow
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
Özet
TÜBİTAK 1220241 kodlu“Yapay Meralarda Botanik ve Fitokimyasal Çeşitliliğin Ot Verimi, Toprak Özellikleri ve Kuzularda Canlı Ağırlık Artışı ile Antihelmintik Etkilerinin Belirlenmesi”projesi, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ambarköprü Deneme İstasyonu arazisinde 2022-2024 yılları arasında yürütülmüştür. Deneme, 2022 yılı sonbaharında "Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş ve dört farklı işlem uygulanmıştır. Her parsele ortalama altı kuzu düşecek şekilde toplam 72 kuzu otlatılmıştır. Bitki materyali olarak buğdaygil ve baklagil yem bitkileri ile diğer familyalardan hindiba (Cichorium intybus L.) ve sinir otu (Plantago lanceolata L.) kullanılarak dört farklı karışım oluşturulmuştur. Dördüncü karışım, baklagil, buğdaygil ve geniş yapraklı bitkileri kapsayan çoklu bir karışımdır. Projenin amacı, yapay meralarda kuzuların otlatılması yoluyla kaliteli ve ekonomik et üretimini artırmaktır. Bu yüksek lisans tezinde, tüm bitki türlerini içeren dördüncü işlem esas alınmıştır. Çalışmada parseller bitki gelişim yoğunluğuna göre belirli aralıklarla otlatılmış, her otlatma öncesi ve sonrasında örnekler alınmıştır. Otlatma dönemi nisan başından haziran sonuna kadar üç ay sürmüş, dönüşümlü otlatma sistemiyle kuzular parsellerde 21 gün aralıklarla bir hafta süreyle otlatılmış ve beş otlatma döngüsü tamamlanmıştır. Analizler sonucunda türlerin otlatma dönemleri boyunca gelişim dinamikleri, kuzuların otlama tercihleri, verim, botanik kompozisyon ve otun besleme değerini oluşturan kimyasal ve mineral içerikleri belirlenmiştir. Çayır üçgülü tüm otlatma dönemlerinde botanik kompozisyonda en yüksek orana sahip olmuştur. Sıcaklıkların arttığı dönemlerde çim, ak üçgül ve gazal boynuzu gelişimlerini durdurmuş, son iki otlatma döneminde ise hindiba ve sinir otu yoğunluğu artarak verimin devamlılığı sağlanmıştır. Kuzular başlangıçta çim, çayır üçgülü ve ak üçgülü tercih ederken, ilerleyen dönemlerde hindiba ve sinir otunu daha fazla otlamışlardır. Türlerin protein ve mineral içerikleri ilk otlatma döneminde yüksek bulunmuş, ilerleyen süreçte selüloz (ADF, NDF) oranları artarken diğer besin unsurları azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The project entitled“Determination of Botanical and Phytochemical Diversity of Artificial Pastures in Relation to Forage Yield, Soil Properties, Live Weight Gain, and Anthelmintic Effects in Lambs”(TÜBİTAK Project Code: 1220241) was carried out at the Ambarköprü Experimental Station of the Black Sea Agricultural Research Institute between 2022 and 2024. The experiment was established in autumn 2022 according to the Randomized Complete Block Design with three replications and included four treatments. A total of 72 lambs, averaging six per plot, were grazed. Plant mixtures consisted of grasses and legumes, supplemented with chicory (Cichorium intybus L.) and ribwort plantain (Plantago lanceolata L.). The fourth mixture represented a multi-species combination including grasses, legumes, and broad-leaved plants. The main objective was to enhance the production of high- quality, low-cost lamb meat through grazing on artificial pastures. This Master's Thesis focused on the fourth treatment, which included all species. Each plot was grazed at intervals determined by plant growth intensity, with samples collected before and after grazing. The grazing season lasted three months, from early April to late June. Rotational grazing was applied, with lambs grazing for one week at 21-day intervals, completing five grazing cycles. Samples taken before and after grazing were analyzed to assess species growth dynamics, lamb grazing preferences, forage yield, botanical composition, and chemical and mineral contents affecting nutritive value. Results showed that species contributions to pasture yield varied across grazing periods. Red clover consistently dominated the botanical composition throughout all cycles. During warmer periods, ryegrass, white clover, and birdsfoot trefoil ceased growth and disappeared. In the last two grazing cycles, chicory and ribwort plantain increased in abundance, extending the grazing season and sustaining forage yield when other species slowed. Initially, lambs preferred ryegrass, red clover, and white clover, but later grazed chicory and ribwort plantain more intensively as their abundance rose. Crude protein and mineral contents were highest in the first grazing cycle, while cellulose fractions (ADF, NDF) increased in later cycles, accompanied by a relative decline in other nutrients.