rGO/g-C3N4/LTO kompozit anodun li-iyon pilindeki performansı
The performance of rGO/g-C3N4/LTO composite anode in li-ion battery
  1. Tez No: 1003295
  2. Yazar: BÜŞRA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lityum, Lityum iyon pil, Lithium, Lithium ion battery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
Özet
Son birkaç yüzyılda, fosil yakıtların büyük ölçekli kullanımı, küresel ısınma ve aşırı hava olayları gibi sorunlar çevre krizlerine yol açmıştır. Fosil yakıt tüketimini azaltmak için rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının yanı sıra elektrikli araçların geliştirilmesine de ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, bu yeni enerjilerin geliştirilmesi büyük ölçüde şarj edilebilir pillere bağlıdır. Şu anda, lityum iyon piller (LIB' ler) en yaygın şarj edilebilir pillerdir. Lityum iyon pillerde kullanılan en yaygın anot malzemesi grafittir. Grafite alternatif olarak kullanılan lityum titanat, 1,55 VLi/Li+' daki voltaj platosu nedeniyle yüksek termodinamik kararlılığa sahiptir. Şarj/deşarj işlemi sırasında çok az hacim değişimi sayesinde sıfır gerinim malzemeleri olarak adlandırılır. Ancak düşük elektriksel iletkenliğinden dolayı elektrokimyasal performansını geliştirmek amacıyla karbon türevleri -özellikle grafen ve indirgenmiş grafen oksit (rGO)- ile kompozit yapılar sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca fotokatalitik uygulamalarda kullanılan g-C3N4, yüksek kimyasal kararlılık ve π-konjuge yapısından dolayı kompozitlerde elektron-boşluk ayrımını kolaylaştıran ve elektrot-elektrolit arayüzünü stabilize eden bir malzemedir. Bu tez çalışmasında, rGO/g-C3N4/LTO kompozit olarak hazırlanmıştır. LTO' nun döngüsel stabilitesini g-C3N4 ile desteklemek ve iletkenlik problemlerini rGO ile çözmek amaçlanmıştır. LTO içerisine %5 ve %10 oranlarında rGO/g-C3N4 eklenerek elektrokimyasal ve fotoelektrokimyasal özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Over the past few centuries, the large-scale utilization of fossil fuels has led to environmental crises, including global warming and extreme weather events. To mitigate fossil fuel consumption, there is a necessity for the development of electric vehicles (EVs) alongside renewable clean energy sources, such as wind and solar energy. However, the advancement of these new energy technologies relies heavily on rechargeable batteries. Currently, lithium-ion batteries (LIBs) are the most prevalent rechargeable batteries. Graphite is the most commonly used anode material in lithium-ion batteries. As an alternative to graphite, lithium titanate exhibits high thermodynamic stability due to its voltage plateau at 1.55 V vs. Li/Li+ . Owing to its negligible volume change during chargedischarge processes, lithium titanate is referred to as a zero-strain material. However, due to its low electrical conductivity, composite structures incorporating carbon derivatives - particularly graphene and reduced graphene oxide (rGO)- are frequently employed to enhance its electrochemical performance. Furthermore, graphitic carbon nitride (g-C3N4), commonly used in photocatalytic applications, serves as a material that facilitates electronhole separation in composites and stabilizes the electrode-electrolyte interface, attributed to its high chemical stability and π-conjugated structure. In this thesis study, an rGO/g-C3N4/LTO composite was synthesized. The objective was to enhance the cycling stability of LTO using g-C3N4 and to address conductivity issues through the incorporation of rGO. The electrochemical and photoelectrochemical properties were investigated by incorporating 5% and 10% rGO@g-C3N4 into the LTO matrix.