kompanse ve dekompanse siroz hastalarında subklinik hepatik ensefalopati kompanse ve dekompanse siroz hastalarında subklinik hepatik ensefalopati
- Tez No: 1003296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER TEMEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Minimal hepatik ensefalopati, Karaciğer sirozu, Psychometric Hepatic Encephalopathy Score (PHES), Bilişsel bozulma, MELD-Na skoru, Minimal Hepatic Encephalopathy, Liver Cirrhosis, Psychometric Hepatic Encephalopathy Score (PHES), Cognitive Impairment, MELD-Na Score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Güzyurdu, M. Kompanse ve Dekompanse Siroz Hastalarında Subklinik Hepatik Ensefalopati Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2026. Minimal Hepatik Ensefalopati, beyin fonksiyonlarındaki değişikliğin nörolojik muayene ile belirlenemediği, psikometrik veya nörofizyolojik testlerle tespit edildiği bir dönemdir. Bu çalışma, sirozlu hastalarda Minimal Hepatik Ensefalopati (MHE)'yi ortaya çıkarmak, prevalansını belirlemek ve PHES (Psychometric Hepatic Encephalopathy Score) test setinin Türkiye popülasyonuna özgü yaş ve eğitim düzeyine göre düzeltilmiş normatif verilerini oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, demografik özelliklerin, hastalık şiddet skorlarının (Child-Pugh ve MELD-Na) ve siroz etiyolojisinin subklinik bilişsel bozulma üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmaya 66 sirozlu hasta ve yaş/eğitim açısından benzer özelliklere sahip sağlıklı gönüllülerden oluşan 91 kişilik bir kontrol grubu dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara PHES test setini oluşturan beş test (NCT-A, NCT-B, DST, SDT ve LTT) uygulanmıştır. Verilerin normal dağılımı sağlandıktan sonra, kontrol grubu verileri üzerinden ±1, ±2 ve ±3 standart sapma (SD) değerleri hesaplanarak puanlama sistemi oluşturulmuştur. Weissenborn metodolojisine uygun olarak -4 ve altındaki PHES toplam puanları MHE lehine patolojik kabul edilmiştir. Sirozlu hasta grubunun psikometrik test performansları, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p < 0.05). Çalışmada MHE prevalansı %27,3 olarak saptanmıştır. MHE sıklığı ile yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış (p > 0.05), bu durum uygulanan standardizasyonun demografik etkileri başarıyla elimine ettiğini göstermiştir. Hastalık şiddeti açısından Child A evresindeki hastaların %26,4'ünde MHE saptanırken, MELD-Na skoru ile motor hız testleri arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon izlenmiştir
Özet (Çeviri)
Güzyurdu, M. Subclinical Hepatic Encephalopathy in Patients with Compensated and Decompensated Cirrhosis. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Specialty Thesis in Medicine, Eskişehir, 2026. MHE is a period in which changes in brain functions cannot be determined by neurological examination but are detected by psychometric or neurophysiological tests. This study was conducted to reveal Minimal Hepatic Encephalopathy (MHE) in patients with cirrhosis, to determine its prevalence, and to create normative data for the PHES (Psychometric Hepatic Encephalopathy Score) battery, adjusted for age and education level specific to the Turkish population. Additionally, it was aimed to investigate the effect of demographic characteristics, disease severity scores (Child-Pugh and MELD-Na), and cirrhosis etiology on subclinical cognitive impairment. The study included 66 patients with cirrhosis and a control group of 91 healthy volunteers with similar age and education characteristics. Five tests (NCT-A, NCT-B, DST, SDT, and LTT) comprising the PHES battery were applied to all participants. After the normal distribution of the data was ensured, a scoring system was created by calculating ±1, ±2 and ±3 standard deviation (SD) values over the control group data. In accordance with the Weissenborn methodology, total PHES scores of -4 and below were considered pathological in favor of MHE. Psychometric test performances of the cirrhotic patient group were found to be statistically significantly lower than the control group (p < 0.05). The prevalence of MHE was found to be 27.3% in the study. No statistically significant difference was found between MHE frequency and age, gender, and education level (p > 0.05); this situation showed that the applied standardization successfully eliminated demographic effects. In terms of disease severity, MHE was detected in 26.4% of patients in the Child A stage, while a weak positive correlation was observed between the MELD-Na score and motor speed tests.