Dengesiz dağıtım şebekelerinde kapasitör yerleşiminin NSGA-II tabanlı çok amaçlı optimizasyonu
NSGA-II based multi-objective optimization of capacitor placement in unbalanced distribution networks
- Tez No: 1003313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET NUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapasitör konumlandırması, Elektrik şebekesi, Enerji maliyeti, Dengesizlik endeksi, NSGAII algoritması, Capacitor placement, Electricity grid, Energy cost, Unbalancy index, NSGAII algorithm, Elektrical grid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda, elektrik sektöründeki değişiklikler, yeniden yapılanma, elektrik şebekesine yeni ekipmanların eklenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının genişlemesi nedeniyle, elektrik şebekelerinin küçük bir örneği olan mikro şebekeler hızla büyüdü. Kapasitör montajı, dağıtım şebekelerinde planlama ve işletme araçlarından biridir ve gerilimi iyileştirmede, kayıpları azaltmada ve hatların serbest kapasitesini artırmada önemli rol oynayabilir. Öte yandan, gerçek işletmede, üç fazlı bir şebekenin fazları arasında doğru bir denge kurmak zordur; bu nedenle, dengesiz sistemler için çalışmalar yapmak gereklidir. Bu tezde, elektrik şebekesinde kapasitörün optimum konumu ve kapasitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Varsayılan dağıtım şebekesi için üç yük seviyesi dikkate alınmış ve yerleştirme problemi bir yıllık zaman diliminde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, kapasitörlerin optimum konum ve boyutunun optimizasyonu ve belirlenmesi, NSGA-II algoritması kullanılarak incelenmiştir. Ele alınan amaç fonksiyonları arasında maliyet ve dengesizlik endeksi azaltma yer almaktadır. Maliyet terimi, bir yılda enerji kaybı maliyeti, puant yük kaybı maliyeti ve kapasitör satın alma maliyeti olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Simülasyonlar, MATLAB® ortamında ve IEEE 34 baralı bir dağıtım sisteminde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, due to changes in the electricity sector, restructuring, the addition of new equipment to the power grid, and the expansion of renewable energy sources, microgrids, a small sample of power grids, have expanded rapidly. Capacitor installation is one of the planning and operating tools in distribution networks and can play a significant role in improving voltage, reducing losses, and increasing the free capacity of lines. However, in real-world operations, achieving a precise balance between the phases of a three-phase network is challenging; therefore, it is necessary to conduct studies for unbalanced systems. In this thesis, an attempt was made to determine the optimum location and capacity of capacitors in the power grid. Three load levels were considered for the hypothetical distribution network, and the placement problem was performed over a one-year period. In addition, the optimization and determination of the optimum location and size of capacitors were investigated using the NSGA-II algorithm. The objective functions considered include cost and unbalancy index reduction. The cost term consists of three components: annual energy loss cost, peak load loss cost, and capacitor purchase cost. Simulations were performed in the MATLAB® environment and on an IEEE 34-bus distribution system.