Hız tabanlı squat egzersizinin farklı dinlenme sürelerindeki post aktivasyon performans artışına etkisi
The effect of different rest periods in velocity-based squat exercise on post-activation performance enhancement
  1. Tez No: 1003333
  2. Yazar: EMRE BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hız Tabanlı Antrenman, Post Aktivasyon Potansiyeli, Wingate Anaerobik Performans Testi, Dinlenme Süresi, Maksimum Güç, Velocity-Based Training, Post-Activation Potentiation, Wingate Anaerobic Performance Test, Rest Interval, Peak Power
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
“Hız Tabanlı Squat Egzersizinin Farklı Dinlenme Sürelerindeki Post Aktivasyon Performans Artışına Etkisi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2026. Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, Hız Tabanlı Antrenman (HTA) protokolü ile uygulanan Post Aktivasyon Potansiyeli (PAP) uygulamasının, farklı dinlenme sürelerinde (4 dk, 8 dk, 12 dk) anaerobik performans üzerindeki etkilerini incelemek ve sporcular için en uygun süreyi belirlemektir. Çalışma, PAP etkisinin farklı dinlenme sürelerinde kasların akut performansını ve sürdürülebilirliğini nasıl etkilediğini araştırmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, yarı deneysel, ön test-son test, randomize crossover deseninde yürütülmüştür. Çalışma grubu, 13 sağlıklı erkek rekreasyonel fitness katılımcısından (yaş: 22,38 ± 2,02 yıl) oluşmuştur. Katılımcıların kuvvet düzeyleri geleneksel 1 Tekrar Maksimum (1 TM) testiyle belirlenmiştir. Katılımcılar, belirlenen 1 TM'nin %85'i şiddetinde ve %5 hız kaybı eşiğiyle squat egzersizini uygulamışlardır. Ön yükleme protokolünün ardından sırasıyla 4, 8 ve 12 dakikalık pasif dinlenme sürelerini takiben Wingate Anaerobik Performans Testi uygulanmıştır. Bulgular: İstatistiksel analizler sonucunda Maksimum Güç değerlerinin uygulanan tüm dinlenme sürelerinde (4, 8, 12 dk) kontrol koşuluna göre anlamlı artış gösterdiği (p <0,011) belirlenmiştir. Ortalama Güç açısından ise yalnızca 8 dakikalık dinlenme süresi anlamlı bir artış sağlamış (p = 0,022), diğer sürelerde anlamlı fark bulunamamıştır. Güç Düşüşü parametresi, tüm PAP koşullarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş (p <0,045) ve bu durum PAP'ın anaerobik kapasite üzerindeki etkisinin olumsuz yönde gerçekleştiğini göstermiştir. Uygulanan PAP protokolleri arasında (4, 8, 12 dk) anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Hız tabanlı squat yüklemesinin, rekreasyonel düzeydeki sporcularda tek patlayıcı kuvvet çıktısını (Maksimum Güç) artırmada etkili olduğu, ancak Ortalama Güç için 8 dakikalık dinlenme süresinin optimal olduğu sonucuna varılmıştır. Güç Düşüşü bulguları yüksek şiddetli PAP uygulamalarının rekreasyonel sporcularda anaerobik dayanıklılık kapasitesini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
“The Effect of Different Rest Periods in Velocity-Based Squat Exercise on Post-activation Performance Enhancement”, Trakya University, Institute of Health Science, Physical Education Sports Department, Master Thesis, Edirne, 2026. Background and Aim: The aim of this study was to examine the effects of Post-Activation Potentiation (PAP) induced by a Velocity-Based Training (VBT) protocol on anaerobic performance at different rest intervals (4, 8, and 12 minutes) and to determine the optimal rest duration for athletes. The study investigated how the PAP effect influences both the acute performance and sustainability of muscular output under varying rest conditions. Material and Methods: This research was conducted using a quasi-experimental, pre-test/post-test, randomized crossover design. The study group consisted of 13 healthy male recreational fitness participants (age: 22.38 ± 2.02 years). Individual strength levels were determined by the traditional one-repetition maximum (1RM) test. Participants performed squat exercises at 85% of their 1RM load with a 5% velocity loss threshold. Following the preload protocol, the Wingate Anaerobic Performance Test was administered after 4-, 8-, and 12-minute passive rest intervals. Results: Statistical analyses revealed that peak power values significantly increased in all rest conditions (4, 8, 12 min) compared to the control condition (p <0.011). In terms of mean power, a significant improvement was observed only after 8 minutes of rest (p = 0.022), while no significant difference was found for the other rest durations. The fatigue index was significantly higher in all PAP conditions compared to the control (p <0.045), indicating that PAP negatively affected anaerobic endurance capacity. No significant differences were observed among the PAP protocols (4, 8, 12 min). Conclusion: Velocity-based squat loading effectively enhanced single explosive power output (peak power) in recreational athletes; however, an 8-minute rest interval was found to be optimal for mean power. The findings regarding the fatigue index suggest that high-intensity PAP applications may negatively influence anaerobic endurance capacity in recreational populations.