Glisemik indeksleri farklı diyetlerin sıçanlarda epilepsi, depresyon ve anksiyete üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of diets with different glycemic indexes on epilepsy, depression, and anxiety in rats
  1. Tez No: 1003332
  2. Yazar: NİSA NUR VARDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL İLBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Absans Epilepsi, Glisemik İndeks, Epilepsi, Diyet, WAG/Rij, Epilepsi-absans, Absence Epilepsy, Glycemic Index, Epilepsy, Diet, WAG/Rij, Epilepsy-absence, Glycemic index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Glisemik İndeksleri Farklı Diyetlerin Sıçanlarda Epilepsi, Depresyon ve Anksiyete Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması Amaç: Diyet tedavileri dirençli epilepside yaygın olarak faydalı bir tedavi seçeneği olarak kabul edilmektedir. Çoğu çalışma, yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı ketojenik diyeti araştırmış ve başarı sonuçlarını sunmuştur. Ancak hastalar genellikle bu diyete uyum sağlayamamakta ve devam edememektedirler. Klinik kanıtlar, düşük glisemik indeksli diyetlerin nöbet eğilimi üzerine etkili ve daha iyi uyum sağlanabilen diyetler olduğunu göstermektedir. Karbonhidratların glisemik indeksinin depresyon ve anksiyete üzerindeki etkisine de işaret edilmektedir ancak diyet glisemik indeksi ile psikolojik bozukluklar arasındaki olası ilişkiler belirsizliğini korumaktadır. WAG/Rij sıçanlar, absans epilepsi ve beraberindeki depresyon için genetik temelli iyi bilinen bir hayvan modelidir. Bu çalışmada, genetik epilepsili yetişkin WAG/Rij sıçanlarında farklı glisemik indeks (Gİ) düzeyine sahip diyetlerin nöbet, anksiyete ve depresyon ile ilişkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Dört aylık WAG/Rij sıçanlar, 21 gün boyunca yüksek glisemik indeks (YGİ) (n=10) ya da düşük glisemik indeks (DGİ) (n=10) diyet ile beslenmiştir. Bu iki diyet, yalnızca karbonhidrat türü açısından farklılaştırılmış standart sıçan diyetinden türetilmiştir. Kontrol grubu sıçanlar standart diyet almıştır (n=10). Diyet sürecinin ardından lokomotor aktivite testi, yükseltilmiş artı düzenek testi ve zorunlu yüzdürme testi gerçekleştirilmiştir. Davranış testlerini takiben elektroensefalografi (EEG) kayıtları alınmıştır. Bulgular: Sonuçlar, epilepsili WAG/Rij sıçanlarda YGİ'nin depresyon benzeri ve anksiyete davranışlarını istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığını göstermiştir. DGİ diyeti alan sıçanlar ise anlamlı şekilde düşük anksiyete davranışı sergilemiştir. DGİ grubu sıçanların EEG'lerinde, absans epilepsinin önemli bir göstergesi olan diken dalga deşarj (DDD) sayısının anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Sonuç: DGİ diyeti uygulanan WAG/Rij sıçanlarda DDD sayısındaki azalma, bu diyetin absans epilepsi için etkili bir tedavi olabileceğini göstermektedir. Elde edilen veriler, DGİ'nin absans epilepsili WAG/Rij sıçanlarında anksiyeteyi azaltabileceğini ve depresyonu önleyebileceğini ortaya koymaktadır. YGİ diyet ise hem depresyon hem de anksiyete için riskli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Diets with Different Glycemic Indexes on Epilepsy, Depression, and Anxiety in Rats Objective: Dietary therapies are widely accepted as a beneficial treatment option for drug-resistant epilepsy. Most studies have focused on the high-fat, low-carbohydrate ketogenic diet and have reported successful outcomes. However, patients often struggle with adherence and long-term maintenance of this diet. Clinical evidence suggests that low glycemic index (GI) diets may be effective in reducing seizure susceptibility and offer better compliance. Although the glycemic index of carbohydrates has also been linked to depression and anxiety, the potential relationship between dietary GI and psychological disorders remains unclear. WAG/Rij rats are a well-established genetic model for absence epilepsy and comorbid depression. This study aimed to investigate the relationship between diets with different glycemic index levels and seizures, anxiety, and depression in adult WAG/Rij rats with genetic epilepsy. Methods: Four-month-old WAG/Rij rats were fed either a high glycemic index (HGI) (n=10) or low glycemic index (LGI) (n=10) diet for 21 days. These two diets were derived from a standard rat diet and differed only in the type of carbohydrate used. Control group rats received the standard diet (n=10). Following the dietary intervention, locomotor activity test, elevated plus maze test, and forced swim test were conducted. After the behavioral tests, electroencephalography (EEG) recordings were obtained. Results: The results showed that the HGI diet significantly increased depression-like and anxiety-related behaviors in epileptic WAG/Rij rats. Rats fed the LGI diet exhibited significantly reduced anxiety-related behavior . EEG recordings revealed that the number of spike-and-wave discharges (SWDs), a hallmark of absence epilepsy, was significantly reduced in the low GI group. Conclusion: The reduction in SWD count in WAG/Rij rats fed the LGI diet suggests that this dietary approach may be an effective treatment for absence epilepsy. The findings indicate that a LGI diet may reduce anxiety and prevent depression in WAG/Rij rats with absence epilepsy. In contrast, a HGI diet appears to pose a risk for both depression and anxiety.