Dental sağlık turizmi işletmelerinin rekabet ve pazarlama stratejileri
Competitive and marketing strategies of dental health tourism enterprises
- Tez No: 1003347
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Dental sağlık turizmi, Dijital pazarlama, Pazarlama stratejileri, Rekabet stratejileri, Sağlık turizmi, Competitive strategies, Dental health tourism, Digital marketing, Health tourism, Marketing strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Amaç: Bu araştırma dental sağlık turizmi işletmelerinin rekabet ve pazarlama stratejilerini bütüncül bir yaklaşımla analiz etmek ve bu alanda sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayan temel faktörleri ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Küresel ölçekte sağlık hizmetlerine erişim maliyetlerinin artması, bekleme sürelerinin uzaması ve teknolojik gelişmeler, özellikle diş hekimliği alanında uluslararası hasta hareketliliğini hızlandırmış; Türkiye gibi fiyat–kalite dengesi avantajı sunan ülkeleri dental sağlık turizmi açısından cazip destinasyonlar hâline getirmiştir. Bu bağlamda tez, dental sağlık turizmini yalnızca tıbbi bir hizmet alanı olarak değil, aynı zamanda rekabetçi bir hizmet pazarı olarak ele almaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Temmuz 2025 ve Ocak 2026 tarihleri arasında, sağlık turizmi yetki belgesine sahip olan ve Kuşadası'nda dental sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren işletmeler arasında yapılmıştır. Kuşadası ilçesinde sağlık turizmi yetki belgesi olan toplamda 19 işletme bulunmaktadır. Veriler kendi oluşturduğum ve sonrasında 3 uzman görüşüne başvurarak geliştirilen görüşme soruları ile toplanmıştır. Bazı işletmelerin bilgi gizliliği adı altında görüşme talebimizi reddi neticesinde 7 işletmeye tarafımca uygulanmıştır. Her bir görüşme formu yetkili kişilere uygulanarak ortalama 30 dakika kadar sürmüş olup, görüşme esnasında aynı zamanda yazılı olarak kayıt altına alınarak gerçekleştirilmiştir. Sınırlılık: Bazı işletmelerin görüşme taleplerini reddetmesi nedeniyle veri seti 19 işletmeden yalnızca 7 işletme ile sınırlandırılmıştır. Bu durum, elde edilen bulguların tüm dental sağlık turizmi işletmelerini temsil etme kapasitesini sınırlamakta ve genellenebilirlik açısından bir kısıtlama oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırmaya katılan işletmelerin %42,8'i 13 yıl ve üzeri süredir faaliyet göstermektedir. Bu durum, sektörde deneyimli ve kurumsallaşmış işletmelerin ağırlıkta olduğunu göstermektedir. Görüşmeler, işletme sahiplerinin çoğunun aynı zamanda hekim olduğunu ortaya koymuştur. İşletmelerin %71,4'ünde yabancı hasta oranı %76–100 aralığındadır. Bu bulgu, dental sağlık turizminin birçok klinik için ana gelir kaynağı haline geldiğini göstermektedir. En fazla hasta gelen ülkeler arasında İngiltere (%71,4), Almanya (%42,8) ve Hollanda (%42,8) bulunmaktadır. İşletmelerin tamamı (%100) önümüzdeki üç yıl içinde dijital reklam yatırımlarını artırmayı planlamaktadır. Tedavi + konaklama + transfer gibi bütünleşik hizmet modelleri tercih edilmektedir. Pazarlama stratejileri ağırlıklı olarak dijital mecralar üzerine kuruludur. Avrupa pazarı odaklı hizmet sunumu, kalite ve güven unsurlarını ön plana çıkarmaktadır. İşletmeler hasta deneyimi, hijyen ve uzmanlık üzerinden marka konumlandırması yapmaktadır. Kuşadası'nın turizm altyapısının güçlü olması dental sağlık hizmeti ile tatil deneyiminin birlikte pazarlanabilmesine olanak tanımaktadır. Sonuç: Bu çalışma dental sağlık turizmi işletmelerinin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmesi için yenilikçi hizmet tasarımı, değer odaklı fiyatlandırma, dijitalleşme, güçlü marka yönetimi ve etik–kalite temelli yönetim anlayışının birlikte uygulanması gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, hem Türkiye'nin dental sağlık turizmi potansiyelini güçlendirecek politika ve stratejilere hem de sektörde faaliyet gösteren işletmelerin daha etkin pazarlama ve rekabet stratejileri geliştirmesine katkı sağlayacak niteliktedir. Bu tez Kuşadası'nda dental sağlık turizminin dijitalleşme ekseninde geliştiğini, Avrupa pazarına bağımlı bir yapı sergilediğini, fiyat–kalite dengesi ve paket model üzerinden rekabet ettiğini, işletmeler için ana gelir modeli haline geldiğini, Turizm destinasyonu avantajı ile entegre biçimde pazarlanabildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to analyze the competitive and marketing strategies of dental health tourism enterprises from a holistic perspective and to identify the key factors that ensure sustainable competitive advantage in this field. The global increase in healthcare costs, prolonged waiting times, and technological advancements have accelerated international patient mobility, particularly in the field of dentistry. Countries such as Türkiye, offering a favorable price–quality balance, have become attractive destinations for dental health tourism. In this context, the thesis addresses dental health tourism not only as a medical service domain but also as a competitive service market. Materials and Methods: The research was carried out between July 2025 and January 2026 among enterprises holding health tourism authorization certificates and operating in the field of dental health tourism in Kuşadası. There are 19 licensed health tourism enterprises in the district. Data were collected through interview questions developed by the researcher and subsequently revised based on the opinions of three experts. Due to confidentiality concerns, some enterprises declined participation; therefore, the study was conducted with seven enterprises. Each interview lasted approximately 30 minutes and was recorded in written form during the session. Limitation: As some enterprises declined to participate in the interviews, the dataset was limited to only 7 out of 19 enterprises. This limitation may affect the representativeness of the findings for all dental health tourism enterprises and restrict the generalizability of the results. Findings: Of the participating enterprises, 42.8% have been operating for 13 years or more, indicating that experienced and relatively institutionalized businesses predominate in the sector. The interviews revealed that most enterprise owners are also practicing dentists. In 71.4% of the enterprises, foreign patients constitute between 76% and 100% of total patients, demonstrating that dental health tourism has become the primary revenue source for many clinics. The countries from which the highest number of patients originate are the United Kingdom (71.4%), Germany (42.8%), and the Netherlands (42.8%). All enterprises (100%) reported that they plan to increase digital advertising investments within the next three years. Integrated service models combining treatment, accommodation, and transfer services are widely preferred. Marketing strategies are predominantly based on digital platforms. Service provision oriented toward the European market emphasizes quality and trust as core elements. Enterprises position their brands through patient experience, hygiene standards, and professional expertise. Furthermore, Kuşadası's strong tourism infrastructure enables the integrated marketing of dental health services with holiday experiences. Conclusion: This study demonstrates that dental health tourism enterprises must simultaneously implement innovative service design, value-based pricing, digitalization, strong brand management, and ethics- and quality-oriented governance in order to achieve sustainable competitive advantage. The findings contribute to the development of policies and strategies aimed at strengthening Türkiye's dental health tourism potential and support enterprises in developing more effective competitive and marketing strategies. The thesis reveals that dental health tourism in Kuşadası is developing along a digitalization axis, exhibits a structure dependent on the European market, competes through a price–quality balance and package-based model, has become the primary revenue model for enterprises, and can be marketed in an integrated manner with destination-based tourism advantages.