Ev kadınlarında mükemmeliyetçilik ve öz duyarlığın tükenmişlikle arasındaki ilişkide duygu regülasyonunun aracı rolü
The relationship between perfectionism, self-compassion, and burnout among housewives: the mediating role of emotion regulation
- Tez No: 1003369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KOŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Mükemmeliyetçilik, Öz Duyarlık, Duygu Regülasyonu, Ev Kadınları, Burnout, Perfectionism, Self-Compassion, Emotion Regulation, Housewives
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ev kadınlarında mükemmeliyetçilik ve öz-duyarlık düzeylerinin tükenmişlikle ilişkisinde duygu regülasyonunun aracı rolü incelenmiştir. Ayrıca, sosyodemografik değişkenlerin araştırma değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma, Türkiye'de yaşayan, aktif olarak çalışmayan, evli veya boşanmış/dul statüsündeki 304 ev kadını katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır, araştırma verilerinin elde edilmesi sürecinde Ev Hanımlarında Tükenmişlik Ölçeği (EHTÖ), Büyük Üçlü Mükemmeliyetçilik Ölçeği–Kısa Form (BÜMÖ-16), Öz-Duyarlık Ölçeği (ÖDÖ) ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği– Kısa Form (DDGÖ-16) uygulanmıştır. Araştırma bulguları, mükemmeliyetçilik düzeyi arttıkça tükenmişlik düzeyinin yükseldiğini; öz-duyarlık düzeyi arttıkça tükenmişliğin azaldığını göstermektedir. Tüm değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca duygu regülasyonu, hem mükemmeliyetçilik– tükenmişlik ilişkisinde hem de öz-duyarlık–tükenmişlik ilişkisinde kısmi aracılık etmiştir. Bu durum, duygu regülasyonu süreçlerinin ev kadınlarında tükenmişliği açıklamada önemli bir mekanizma olabileceğini göstermektedir. Demografik değişkenlere ilişkin analizlerde, yaş ile tüm temel psikolojik değişkenler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bunun yanında psikolojik destek geçmişi, psikiyatrik ilaç kullanımı, eğitim düzeyi, sosyoekonomik durum ve evlilik süresi, çocuk sayısı gibi değişkenlerin bazı ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar oluşturduğu görülmüştür. Öte yandan medeni durumun, kendini ev hanımı olarak tanımlamanın, evde yaşayan aile dışı birey varlığının ve bakım verilen birey bilgisinin ölçek puanları üzerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma, mükemmeliyetçiliğin ve öz-duyarlığın duygu regülasyonu ve tükenmişlikle ilişkisini ortaya koyarak uygun müdahale stratejilerinin geliştirilmesi açısından literatüre değerli bilgiler sağlamaktadır. Ayrıca, bu değişkenlerin özellikle ev kadınları örnekleminde birlikte ele alındığı çalışmaların sınırlı olması dikkate alındığında, araştırma literatürde önemli bir boşluğu doldurmakta ve alana özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of emotion regulation in the relationship between perfectionism, self-compassion, and burnout among housewives. It also explored whether sociodemographic variables differed across the research variables. The study was conducted with 304 housewives living in Turkey who were not actively employed and were either married or divorced/widowed. Data were collected through an online questionnaire using the Housewives Burnout Questionnaire (CUBAC), the Big Three Perfectionism Scale–Short Form (BTPS- 16), the Self-Compassion Scale (SCS), and the Difficulties in Emotion Regulation Scale–Short Form (DERS-16). The findings indicated that higher perfectionism was associated with increased burnout, while higher self-compassion was associated with decreased burnout. All variables were significantly correlated. Emotion regulation partially mediated both the perfectionism–burnout and self- compassion–burnout relationships, suggesting that regulation processes play a meaningful role in explaining burnout among housewives. Significant differences were also found based on age, psychological help-seeking history, psychiatric medication use, education level, socioeconomic status, marital duration, and number of children. However, no significant differences emerged regarding marital status, identification as a housewife, presence of non-family household members, or caregiving responsibilities. Overall, this study contributes valuable insights by demonstrating how perfectionism and self-compassion relate to burnout through emotion regulation. Given the limited number of studies examining these variables together in housewives, the findings fill an important gap in the literature and offer a unique contribution to understanding burnout in this population.