İnternetten alışverişte dijital pazarlama araçlarının tüketici satınalma davranışlarına etkileri
The impact of digital marketing tools on consumer purchasing behavior in online shopping
  1. Tez No: 1003368
  2. Yazar: NİLÜFER AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇAK CEBECİ PERKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi alışveriş, Online shopping
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijital pazarlama ekosisteminde stratejiyi kurgulayan şirket profesyonelleri ile bu stratejilerin hedefi olan tüketicilerin, aynı dijital olguları nasıl farklı bilişsel çerçevelerle anlamlandırdığını karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle desenlenen çalışmada, sektör profesyonelleri ve aktif dijital tüketicilerle gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar; farkındalık, güven inşası, satın alma motivasyonları, kullanıcı deneyimi, etik ve geleceğe yönelik beklentiler olmak üzere beş ana tema ekseninde analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, taraflar arasında derin bir ayrışma ve algısal farklılık bulunduğunu ortaya koymaktadır. Profesyoneller dijital pazarlamayı veri temelli, huni (funnel) mantığıyla işleyen ve optimize edilebilir rasyonel bir mühendislik süreci olarak tanımlarken; tüketiciler bu süreci sezgisel, kaotik ve savunma mekanizmalarıyla yönettikleri bir“maruz kalma”hali olarak deneyimlemektedir. Çalışma, dijital güvenin geleneksel kurumsal otoriteden sosyal kanıta (kullanıcı yorumları) kaydığını; profesyonellerin sıkça başvurduğu yapay aciliyet (FOMO) stratejilerinin ise tüketicide“kampanya körlüğü”ve manipülasyon şüphesi yarattığını göstermiştir. Ayrıca, tüketicilerin gözetim endişelerine rağmen konfor uğruna veri paylaşımına rıza göstermesiyle“Mahremiyet Paradoksu”doğrulanmıştır. Çalışma, literatürdeki algı-strateji boşluğunu somutlaştırarak, markaların sürdürülebilir iletişim için manipülatif tetikleyiciler yerine; şeffaflık, topluluk onayı ve yapay zeka destekli alışveriş asistanı modellerine odaklanması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comparatively examine how corporate professionals constructing strategies in the digital marketing ecosystem and the consumers targeted by these strategies interpret the same digital phenomena through different cognitive frames. Designed using a qualitative research method, the study analyzes in-depth interviews conducted with industry professionals and active digital consumers across five main themes: awareness, trust building, purchasing motivations, user experience, and ethics/future expectations. The research findings reveal a deep divergence and perceptual difference between the parties. While professionals define digital marketing as a data-driven, optimizable, and rational engineering process operating with funnel logic, consumers experience this process as a state of“exposure”managed through intuitive, chaotic, and defensive mechanisms. The study demonstrates that digital trust has shifted from traditional corporate authority to social proof (user reviews), and that artificial urgency (FOMO) strategies frequently employed by professionals create“campaign blindness”and suspicion of manipulation among consumers. Furthermore, the“Privacy Paradox”is confirmed by consumers consenting to data sharing for the sake of convenience, despite their surveillance concerns. By substantiating the perception-strategy gap in the literature, the study emphasizes that for sustainable communication, brands must focus on transparency, community approval, and AI-supported shopping assistant models rather than manipulative triggers.