Anemik gebelerin aneminin başladığı trimestere göre maternal, fetal ve obstetrik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of maternal, fetal, and obstetric outcomes according to the trimester in which anemia begins in anemic pregnant women
- Tez No: 1003387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM EREN PEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gestasyonel anemi, demir eksikliği anemisi, preterm doğum, düşük doğum ağırlığı, gestastional anemi, iron deficiency anemi, preterm birth, low birth weight
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde takip edilen ve anemisi olan gebelerin aneminin başladığı trimestere göre maternal, obstetrik ve neonatal sonuçlarını belirlemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2015-01.05.2025 tarihleri arasında 18 yaşının üstünde 641 olgu dahil edildi. Bu olguların demografik özellikleri, obstetrik özellikleri, doğum sonrası yenidoğan parametreleri ve trimesterlara göre anemi parametreleri incelendi. 641 olgunun verileri IBM SPSS Statistics 26.0 programı ile değerlendirildi. Bulgular: 641 anemisi olan hastanın 4'ü ektopik, 53'ü abort ile sonuçlandı. Geriye kalan 584 hastanın 301'inde ilk trimester, 157'sinde ikinci trimester, 126'sında üçüncü trimester başlangıçlı anemi görüldü. Aneminin başladığı trimester ve incelediğimiz faktörler kıyaslandığında; gestasyonel yaşa göre düşük doğum ağırlığı, preterm eylem, gestasyonel diyabet, idrar yolu enfeksiyonu, , plasenta previa ve erken membran rüptürü birinci trimesterda anemisi başlayanlarda daha sık görülmüş olup diğer trimesterlerde anemisi başlayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. İlk trimesterda anemisi olan gebelerde ise gebeliğin abortus sonuçlanması istatistiksel anlamlı bulundu. Sonuç: Anemisi olan gebeler incelendiğinde doğum kilosu, gestasyonel diyabet, gestasyonel hipertansiyon, plasenta previa, gebelik süresinin kısalması, hipotiroidi, üriner sistem enfeksiyonu, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmasa da ilişkili risklerde artış olması anemi tedavisi ve takiplerinin yapılmasını önemini gösterir. İlk trimesterda anemi taramasının önemi özellikle gebelik sonucunun abortus açısından dikkatli olunması gerektiğini gösterir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the maternal, obstetric, and neonatal outcomes in anemic pregnant women followed up in our clinic, according to the trimester in which the anemia began. Materials and Methods: The study included 641 cases over the age of 18, followed between 01.01.2015 and 01.05.2025. The demographic characteristics, obstetric features, postnatal newborn parameters, and anemia parameters according to the trimesters of these cases were examined. The data from the 641 cases were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26.0 software program. Results: Of the 641 patients with anemia, 4 were ectopic, and 53 resulted in abortion. Of the remaining 584 patients, 301 had first-trimester onset anemia, 157 in the second trimester, and 126 in the third trimester. When comparing the trimester of anemia onset and the factors examined, low birth weight for gestational age, preterm labor, gestational diabetes, urinary tract infection, placenta previa, and premature rupture of membranes were more common in those with anemia onset in the first trimester. No statistically significant difference was found compared to those with anemia onset in other trimesters. In pregnant women with anemia in the first trimester, the likelihood of abortion was statistically significant. Conclusion: Although no statistically significant difference was found when examining anemic pregnant women regarding birth weight, gestational diabetes, gestational hypertension, placenta previa, shortened gestation, hypothyroidism, urinary tract infection, and NICU requirement, the increase in associated risks highlights the importance of anemia treatment and follow-up. The significance of anemia screening in the first trimester specifically indicates the need for careful consideration regarding the risk of abortion as a pregnancy outcome.