Üst anterior diş destekli köprü restorasyonlarında farklı kemik seviyesi ve restorasyon materyallerinin çevre kemik dokularda oluşan stres üzerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different bone levels and restorative materials on stress in surrounding bone tissues in maxillary anterior tooth-supported bridge restorations using finite element analysis
  1. Tez No: 1003388
  2. Yazar: ALEYNA MELTEM BÜYÜKSEFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alveoler kemik kaybı, Cam seramik, Metal seramik Sabit protez, Sonlu elemanlar stres analizi, Polietereterketon, Zirkonyum, Alveolar Bone Loss, Fixed Partial Denture, Finite Element Analysis, Glass ceramic, Metal ceramic, Polyetheretherketone, Zirconium
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı alveoler kemik kaybı seviyelerinde anterior sabit protetik restorasyonlarda kullanılan farklı restorasyon materyallerinin (monolitik zirkonya, lityum disilikat, metal-seramik, PEEK+kompozit) restorasyon, diş, periodontal ligament (PDL) ile kortikal ve trabeküler kemik üzerinde oluşturduğu biyomekanik stres dağılımını sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada, farklı alveoler kemik kaybı seviyelerini temsil edecek şekilde 1, 2, 4 ve 6 mm kemik kaybı içeren üç boyutlu anterior sabit protetik restorasyon modelleri oluşturulmuştur. Modellerde restorasyon materyali olarak monolitik zirkonya, lityum disilikat, metal-seramik ve PEEK+kompozit kullanılmıştır. Tüm biyolojik dokular ve restorasyon materyalleri homojen, izotropik ve lineer elastik özellikler ile modellenmiştir. Pontik dişin palatinal yüzeyinden 45° açıyla 150 N büyüklüğünde oblik kuvvet uygulanmıştır. Analizlerde periodontal ligament ve dişlerde von Mises stresleri; restorasyon, kortikal ve trabeküler kemikte ise maksimum ve minimum principal stresler değerlendirilmiştir. Bulgular: Sonuçlara göre, alveoler kemik kaybı arttıkça tüm modellerde restorasyon, diş, periodontal ligament ile kortikal ve trabeküler kemikte oluşan stres değerleri artmıştır. Stres yoğunlaşmasının özellikle servikal–krestal bölgelerde belirginleştiği gözlenmiştir. Restorasyona uygulanan kuvvet sonucunda periodontal ligament ve kemik dokusunda oluşan stresler, yüksekten düşüğe doğru polietereterketon (PEEK), lityum disilikat, metal-seramik ve monolitik zirkonya şeklinde sıralanırken; restorasyon yapısı içerisindeki streslerin ise monolitik zirkonya, metal-seramik, lityum disilikat ve PEEK sıralamasını izlediği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, anterior sabit protetik restorasyonlarda stres dağılımının alveoler kemik kaybı seviyesi ve restorasyon materyalinin elastik özellikleri ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle orta ve ileri düzey kemik kaybı bulunan olgularda materyal seçiminin biyomekanik açıdan kritik öneme sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate, by means of finite element stress analysis, the biomechanical stress distribution on the restoration, tooth, periodontal ligament (PDL), cortical and trabecular bone for different restorative materials (monolithic zirconia, lithium disilicate, metal–ceramic, PEEK + composite) used in anterior fixed prosthetic restorations at different levels of alveolar bone loss. Materials and Methods: In this study, three-dimensional anterior fixed bridge models representing different levels of alveolar bone loss (1, 2, 4 and 6 mm) were constructed. Monolithic zirconia, lithium disilicate, metal–ceramic, and PEEK + composite were used as restorative materials in the models. All biological tissues and restorative materials were modeled as homogeneous, isotropic, and linearly elastic. An oblique load of 150 N was applied at a 45° angle to the palatal surface of the pontic tooth. Von Mises stresses were evaluated in the teeth and periodontal ligament, while maximum and minimum principal stresses were analyzed in the bridge structure as well as in the cortical and trabecular bone. Results: According to the results, stress values in the restoration, tooth structure, periodontal ligament (PDL), and both cortical and trabecular bone increased in all models as alveolar bone loss progressed. Stress concentrations were particularly pronounced in the cervical–crestal regions. Following load application to the restoration, stresses observed in the periodontal ligament and bone tissues were ranked from highest to lowest as polyetheretherketone (PEEK), lithium disilicate, metal-ceramic, and monolithic zirconia. In contrast, stress values within the restoration structure itself followed the order of monolithic zirconia, metal-ceramic, lithium disilicate, and PEEK. Conclusion: This study demonstrates that stress distribution in anterior fixed prosthetic restorations is directly related to the level of alveolar bone loss and the elastic properties of the restorative material. It was concluded that material selection is of critical biomechanical importance, particularly in cases with moderate to severe alveolar bone loss.