Hedefe yönelik sıvı tedavisi ile standart sıvı tedavisinin havayolu ultrasonografik ölçümleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması; randomize kontrollü çift kör klinik çalışma
Comparison of the effects of targeted fluid therapy and standard fluid therapy on airway ultrasound measurements; a randomised controlled double-blind clinical trial
  1. Tez No: 1003389
  2. Yazar: FEHAMET NAZLI DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. HALİDE HANDE ŞAHİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedefe yönelik sıvı tedavisi, prone pozisyon, spinal cerrahi, standart sıvı tedavisi, ultrasonografi, üst havayolu ödemi, Sıvı tedavisi, Airway edema, goal-directed fluid therapy, prone position, spinal surgery, ultrasonography, Fluid therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı, spinal stabilizasyon cerrahisi geçiren ve prone pozisyonda opere edilen hastalarda, hedefe yönelik sıvı tedavisinin, standart sıvı tedavisine kıyasla üst havayolu ödemi ve postoperatif solunumsal komplikasyonlar üzerindeki etkilerini havayolu ultrasonografisi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü çift kör tasarlanan bu çalışmaya 145 hasta dahil edildi. Hastalar; hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulananlar Grup H (n:73), standart sıvı tedavisi uygulananlar Grup S (n:72) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grupta demografik veriler ve ultrasonografik ölçümlerin bazal değerleri kaydedildi. İntraoperatif sıvı yönetimi grup H'de hemodinamik parametrelere (PPV analizi) göre, grup S'de ise standart sıvı tedavi uygulamalarına göre yapıldı. Ultrasonografik ölçümler preoperatif entübasyon öncesi ve postoperatif ekstübasyon sonrası gerçekleştirildi. Epiglot kalınlığı, dil kalınlığı ve bunların değişim oranları değerlendirildi. Postoperatif 24 saatlik takip süresinde klinik bulgular arasında ses kısıklığı insidansı, öksürük insidansı, re-entübasyon ihtiyacı ve oksijen desteği ihtiyacı kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). İntraoperatif sıvı miktarı ve idrar çıkışı grup S'de anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001). Ultrasonografik değerlendirmede ekstübasyon sonrası epiglot kalınlığı (Grup H: 2.88 mm; grup S: 3.07 mm, p<0.001) ve dil kalınlığı (grup H: 47.8 mm; grup S: 50.1 mm, p<0.001) grup S'de daha yüksek bulundu. Ayrıca ödem oranı grup H'de anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0.001). Klinik olarak öksürük insidansı grup S'de daha yüksek eğilim gösterdi (%8.3 vs. %1.4; p=0.063), postoperatif oksijen ihtiyacı açısından iki grup arasında fark yoktu (p=0.620). Sonuç: Hedefe yönelik sıvı tedavisi, standart tedaviye kıyasla intraoperatif sıvı yüklenmesini sınırlayarak üst havayolu ödemini azaltmış ve postoperatif solunumsal komplikasyon eğilimini düşürmüştür. Havayolu ultrasonografisi, ödemin objektif ve güvenilir değerlendirilmesinde değerli bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of goal-directed fluid therapy (GDFT) compared with standard fluid therapy on upper airway edema and postoperative respiratory complications in patients undergoing spinal stabilization surgery in the prone position, using airway ultrasonography. Materials and Methods: In this prospective, randomized, double-blind study, 145 patients were included and divided into two groups: Group H (n=73) received GDFT, while Group S (n=72) received standard fluid therapy. Demographic data and baseline ultrasonographic measurements were recorded. Intraoperative fluid management was based on pulse pressure variation in Group H and conventional practices in Group S. Ultrasonographic evaluations were performed pre-intubation and post-extubation. Epiglottic thickness, tongue thickness, and percentage changes were measured. Postoperative outcomes, including hoarseness, cough, reintubation, and oxygen requirement, were assessed within 24 hours. Results: Groups were comparable in age, sex, height, weight, and body mass index (p>0.05). Intraoperative fluid administration and urine output were significantly higher in Group S (p<0.001). Post-extubation epiglottic thickness (Group H: 2.88 mm vs. Group S: 3.07 mm; p<0.001) and tongue thickness (Group H: 47.8 mm vs. Group S: 50.1 mm; p<0.001) were significantly greater in Group S. Edema progression rates were also lower in Group H (p<0.001). Clinically, cough incidence was higher in Group S (8.3% vs. 1.4%; p=0.063), while oxygen supplementation needs showed no significant difference (p=0.620). Conclusion: GDFT effectively limited intraoperative fluid overload, reduced ultrasonographically measured upper airway edema, and showed a trend toward fewer postoperative respiratory complications compared to standard fluid therapy. Airway ultrasonography was a reliable tool for objective evaluation of airway edema in the perioperative setting.