Yüzyüze ve remote çalışan bireylerin bilişsel- davranışsal kaçınma ve bilişsel-duygu düzenleme açısından karşılaştırılması
Comparison of face-to-face and remote workers in terms of cognitive-behavioral avoidance and cognitive emotionregulation
- Tez No: 1003397
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN, DR. YELDA İBADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel-davranışsal kaçınma, Bilişsel duygu düzenleme, Uzaktan ve yüz yüze çalışma, Öz düzenleme, İş psikolojisi, Cognitive-behavioral avoidance, Cognitive emotion regulation, Remote and face-to-face work, Self-regulation, Occupational psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüz yüze ve uzaktan çalışma ortamlarında çalışan bireyleri bilişsel-davranışsal kaçınma ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri açısından karşılaştırmayı amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de çalışan toplam 103 birey oluşturmuştur. Veriler, Bilişsel-Davranışsal Kaçınma Ölçeği (CBAS-TR), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (CERQ-TR) ve demografik bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma modellerine göre gruplar arasındaki farklılıkları ve değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla bağımsız örneklemler t-testi ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, yüz yüze ve uzaktan çalışma modelleri arasında bilişsel-davranışsal kaçınmanın genel düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Benzer şekilde, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin çoğunda iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak Kendini Suçlama alt boyutunda anlamlı bir fark belirlenmiş; yüz yüze çalışan bireylerin uzaktan çalışan bireylere kıyasla daha yüksek ortalama puanlara sahip olduğu görülmüştür. Korelasyon analizleri, bilişsel-davranışsal kaçınmanın uyum bozucu duygu düzenleme süreçleriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bireylerin psikolojik uyumlarının, çalışma modelinden ziyade bireysel öz düzenleme mekanizmaları tarafından belirlendiği saptanmıştır. Bu bulgular, farklı çalışma koşullarında çalışan bireylerin psikolojik iyi oluşlarını ve uyumlu işlevselliklerini desteklemek amacıyla bilişsel ve duygusal düzenleme becerilerinin güçlendirilmesinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare individuals working in face-to-face and remote work settings in terms of cognitive-behavioral avoidance and cognitive emotion regulation strategies. The sample consisted of 103 employees working in Türkiye. Data were collected using the Cognitive-Behavioral Avoidance Scale (CBAS-TR) and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-TR). Statistical analyses, including independent samples t-tests and correlation analyses, were conducted to examine differences between working models and the relationships among the study variables. The findings indicated that face-to-face and remote working models did not differ significantly in overall levels of cognitive-behavioral avoidance (p > .05). Similarly, no statistically significant differences were observed in most cognitive emotion regulation strategies. However, a significant difference was found in the Self-Blame subscale, with face-to-face workers reporting higher mean scores than remote workers (p < .05). Correlation analyses revealed that cognitive-behavioral avoidance was significantly associated with maladaptive emotion regulation processes. In conclusion, the results suggest that psychological adaptation is influenced primarily by individual regulation mechanisms rather than by the working model itself. These findings underscore the importance of strengthening employees' cognitive and emotional regulation skills to promote psychological well-being across different working conditions.