Sleeve gastrektomi yapılan obez kadınlarda hedonik yeme davranışı ile serum LEAP-2 ve açil-ghrelin düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hedonic eating behavior and serum LEAP-2 and acyl-ghrelin levels in obese women with sleeve gastrectomy
- Tez No: 1003411
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN AYAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Sleeve gastrektomi (SG), obezite tedavisinde yaygın olarak uygulanan ve iştahın hormonal düzenlenmesini etkileyen, özellikle ghrelin düzeylerinde değişikliklere neden olduğu bildirilen bir cerrahi yöntemdir. Ancak ghrelinin endojen antagonisti olan karaciğerde eksprese edilen antimikrobiyal peptit-2 (LEAP-2) hormonunun SG sonrası iştah ve yeme davranışı üzerindeki olası rolü henüz bilinmemektedir. Bu çalışma, sleeve gastrektomi yapılan obez kadınların serum LEAP-2, açil-ghrelin (AG) düzeyleri ve des-açil ghrelin (DAG) düzeyleri ile hedonik yeme davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Özel bir hastanede SG geçiren, yaşları 20-40 yıl arasında değişen toplam 29 gönüllü kadın birey çalışmaya dahil edilmiştir. Değerlendirmeler preoperatif dönemde ve postoperatif 1. ve 3. aylarda yapılmıştır. Bireylerin ELISA yöntemiyle serum AG, DAG ve LEAP-2 düzeylerini belirlemek amacıyla açlık sırasında (0.dk) ve test öğünü sonrası 60.dk'da kan örnekleri alınmıştır. Katılımcılara test protokolü sırasında 0, 30, 60, 90, 120 ve 180. dakikalarda yedi maddelik Görsel Analog Skala (VAS) uygulanmıştır. Hedonik yeme davranışları, Besin Gücü Ölçeği ve Lezzetli Yiyecekleri Tüketme Motivasyon Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, postprandiyal 60. dakikadaki AG düzeyleri postoperatif 3. ayda preoperatif döneme kıyasla anlamlı olarak azalırken (p<0,05), LEAP-2 ve DAG düzeylerinde anlamlı bir değişim gözlenmemiştir (p>0,05). Postoperatif 1. ve 3. aylarda preoperatif döneme kıyasla VAS5 (şekerli besin isteği) skorları ile DAG düzeyleri arasında herhangi bir zaman noktasında anlamlı bir ilişki saptanmazken (p>0,05), preoperatif ve postoperatif 3. ay karşılaştırmasında 60. dakikadaki şekerli besin isteği (VAS5) skorundaki değişim ile 60. dakika tokluk LEAP-2/AG molar oranındaki değişim arasında pozitif bir korelasyon belirlenmiştir (r=0,781, p<0,05). Sonuç olarak, bu çalışma SG sonrası erken dönemde AG düzeylerinde azalma görülmesine rağmen LEAP-2 ve DAG düzeylerinde belirgin bir değişim olmadığını, buna karşın LEAP-2 ve AG değişimlerinin şekerli besin isteği ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ghrelin–LEAP-2 ekseninin SG sonrası iştah ve yeme davranışlarının düzenlenmesinde potansiyel bir role sahip olabileceğine işaret etmektedir. Ancak bu ilişkinin daha net biçimde belirlenebilmesi için, daha geniş örneklemli ve uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sleeve gastrectomy (SG) is a surgical method commonly used in obesity treatment that affects the hormonal regulation of appetite, particularly by causing changes in ghrelin levels; however, the potential role of Liver-Expressed Antimicrobial Peptide-2 (LEAP-2), an endogenous antagonist of ghrelin, on appetite and eating behavior after SG remains unknown. This study was conducted to evaluate the relationship between serum LEAP-2, acyl-ghrelin (AG) levels, and des-acyl ghrelin (DAG) levels and hedonic eating behavior in obese women who underwent sleeve gastrectomy. A total of 29 female volunteers aged 20-40 years who underwent SG at a private hospital were included in the study. Assessments were performed in the preoperative period and at 1 and 3 months postoperatively. Blood samples were collected from the subjects during fasting (0 min) and 60 min after the test meal to determine serum AG, DAG, and LEAP-2 levels using the ELISA method. Participants were administered a seven-item Visual Analog Scale (VAS) at 0, 30, 60, 90, 120, and 180 minutes during the test protocol. Hedonic eating behaviors were assessed using the Food Power Scale and the Delicious Food Consumption Motivation Scale. According to the findings of the study, AG levels at 60 minutes postprandial decreased significantly at 3 months postoperatively compared to the preoperative period (p<0.05), while no significant change was observed in LEAP-2 and DAG levels (p>0.05). No significant relationship was found between VAS5 (sweet food craving) scores and DAG levels at any time point in the 1st and 3rd postoperative months compared to the preoperative period (p>0.05), a positive correlation was determined between the change in the 60-minute sweet food craving (VAS5) score and the change in the 60-minute satiety LEAP-2/AG molar ratio in the preoperative and postoperative 3-month comparison (r=0.781, p<0.05). In conclusion, this study shows that although AG levels decrease in the early period after SG, there is no significant change in LEAP-2 and DAG levels; however, changes in LEAP-2 and AG may be related to sweet food craving. It suggests that the ghrelin–LEAP-2 axis may play a potential role in regulating appetite and eating behavior after SG. However, larger sample size and long-term follow-up studies are needed to clarify this relationship.