Prematüre bebeklerde trombosit belirteçlerinin intrakraniyal kanama sıklığı ve şiddeti üzerine etkisi
Association of platelet indices with the frequency and severity of intracranial hemorrhage in preterm infants
  1. Tez No: 1003464
  2. Yazar: EMİNE YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE GÖZDE KANMAZ KUTMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntraventriküler kanama, prematüre, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi, plateletkrit, platelet dağılım genişliği, risk faktörleri, Intraventricular hemorrhage, prematurity, platelet count, mean platelet volume, plateletcrit, platelet distribution width, risk factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 32. gebelik haftasının altında doğan çok preterm bebeklerde yatışta ve erken postnatal dönemde ölçülen trombosit indekslerinin intraventriküler kanama (IVK) gelişimi ve kanama şiddeti ile ilişkisini değerlendirmek ve bu parametrelerin şiddetli IVK için prediktif değerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, gözlemsel, vaka-kontrol çalışması; Ocak 2023–Ocak 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen, gebelik yaşı 32 haftanın altında olan preterm bebekler üzerinde yürütülmüştür. Hastalar, yaşamın ilk 7 gününe ait transfontanel ultrasonografi bulgularına göre; IVK saptanmayanlar, hafif IVK (evre 1–2) ve şiddetli IVK (evre 3 ve/veya intraparankimal kanama) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Trombosit sayısı (PLT), ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW) ve trombositkrit (PCT) değerleri doğum sonrası 0., 3. ve 7. günlerde kaydedilmiştir. Ayrıca maternal, perinatal ve neonatal klinik değişkenler ile inflamatuvar belirteçler değerlendirilmiştir. Şiddetli IVK için trombosit indekslerinin öngördürücü performansı ROC analizleri ile incelenmiş, bağımsız risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 32. gebelik haftasının altında doğan çok preterm bebeklerde yatış sırasında IVH şiddeti arttıkça MPV ve PDW'nin anlamlı olarak yükseldiği; korelasyon analizinde PLT ve PCT ile IVH şiddeti arasında negatif, MPV ve PDW ile pozitif yönde anlamlı ilişki bulunduğu saptandı. ROC analizinde ise PLT, MPV ve PDW'nin IVH şiddetini ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterildi. Yaşamın 3. gününde, IVH şiddeti arttıkça yalnızca MPV'nin anlamlı olarak yükseldiği; korelasyon analizinde PLT ile IVH şiddeti arasında negatif, MPV ile x pozitif yönde anlamlı ilişki bulunduğu saptandı. ROC analizinde ise MPV'nin IVH şiddetini ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterildi. Yaşamın 7. gününde, IVH şiddeti arttıkça MPV ve PDW'nin anlamlı olarak yükseldiği, buna karşılık PLT ve PCT'nin anlamlı olarak azaldığı saptandı. Korelasyon analizinde de aynı yönlü ilişkiler anlamlı bulundu. ROC analizinde PCT, PDW ve özellikle MPV ile PLT'nin IVH şiddetini ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterildi. Çok değişkenli analizlerde trombosit indekslerinin tek başına bağımsız risk faktörü olarak yer almadığı, IVH şiddetinin değerlendirilmesinde klinik ve perinatal faktörlerle birlikte ele alınması gerektiği görüldü. Sonuç: Bu çalışmada trombosit indekslerinin IVH şiddeti ile zaman bağımlı ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Yatışta MPV ve PDW'nin IVH şiddeti ile ilişkili bulunması, bu parametrelerin erken dönemde IVH gelişimi ve IVH şiddetini öngörmede yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yaşamın 7. gününde MPV ve PDW artışı ile birlikte PLT ve PCT düşüşü, IVH'ye bağlı sekonder etkiler ve inflamatuvar yanıtı gösteriyor olabilir. Ancak trombosit indekslerinin tek başına bağımsız risk faktörü olmadığı ve klinik ile perinatal faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the association between platelet indices measured at admission and during the early postnatal period and the development and severity of intraventricular hemorrhage (IVH) in very preterm infants born before 32 weeks of gestation, and to investigate the predictive value of these parameters for severe IVH. Materials and Methods: This retrospective, observational, case–control study was conducted on preterm infants with a gestational age below 32 weeks who were followed in the Neonatal Intensive Care Unit of Ankara Bilkent City Hospital between January 2023 and January 2025. According to transfontanel ultrasonography findings obtained within the first 7 days of life, infants were classified into three groups: no IVH, mild IVH (grade 1–2), and severe IVH (grade 3 and/or intraparenchymal hemorrhage). Platelet count (PLT), mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), and plateletcrit (PCT) values were recorded on postnatal days 0, 3, and 7. In addition, maternal, perinatal, and neonatal clinical variables and inflammatory markers were evaluated. The predictive performance of platelet indices for severe IVH was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analyses, and independent risk factors were evaluated by multivariable logistic regression analysis. Results: In very preterm infants born before 32 weeks of gestation, MPV and PDW increased significantly with increasing IVH severity at admission; correlation analysis demonstrated a negative correlation between PLT and PCT and IVH severity, and a positive correlation between MPV and PDW and IVH severity. ROC analysis showed that PLT, MPV, and PDW were statistically significant in discriminating IVH severity. On day 3 of life, only MPV increased significantly with increasing IVH severity; correlation analysis revealed a negative correlation between PLT and IVH xii severity and a positive correlation between MPV and IVH severity. ROC analysis demonstrated that MPV was statistically significant in discriminating IVH severity. On day 7 of life, MPV and PDW increased significantly with increasing IVH severity, whereas PLT and PCT decreased significantly. Correlation analysis also confirmed the same directional relationships. ROC analysis showed that PCT, PDW, and particularly MPV and PLT were statistically significant in discriminating IVH severity. Multivariate analyses showed that platelet indices were not independent risk factors when evaluated alone, and that IVH severity should be assessed together with clinical and perinatal factors. Conclusion: This study demonstrated that platelet indices exhibit time- dependent associations with IVH severity. The association of MPV and PDW with IVH severity at admission suggests that these parameters may be helpful in predicting early IVH development and IVH severity. On day 7 of life, the increase in MPV and PDW accompanied by a decrease in PLT and PCT may reflect secondary effects related to IVH and the inflammatory response. However, platelet indices were not independent risk factors and should be evaluated in conjunction with clinical and perinatal factors.