Organik kirleticilerin ve suyun ayrışmasında fotokatalizör olarak kullanılan BiVO4/TiO2–zeolite y fiberin araştırılması
Investigation of BiVO4/TiO2–zeolite y fiber as a photocatalyst in the separation of organic pollutants and water
- Tez No: 1003465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA TOPÇU ŞENDOĞDULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotokataliz, BiVO4, TiO2, Zeolit Y, Fiber, İndigo Karmin, Metal-yarı iletken sistemler, Nanolif, Photocatalysis, BiVO4, TiO2, Zeolite Y, Fiber, Indigo Carmine, Metal-semiconductor systems, Nanofiber
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tekstil endüstrisi atık sularında bulunan ve çevresel tehdit oluşturan organik boyar maddelerin gideriminde, ileri oksidasyon prosesleri kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, organik kirleticilerin etkin bozunumu için yüksek yüzey alanlı ve gelişmiş yük ayrışım özelliklerine sahip Zeolit Y destekli BiVO4/TiO2 kompozit fiberler sentezlenmiştir. Çalışma kapsamında, Zeolit Y'nin adsorpsiyon kapasitesinden ve BiVO4/TiO2 çiftinin elektronik uyumundan yararlanılarak, elektro-eğirme yöntemiyle hibrit fiberler üretilmiştir. Sentezlenen malzemelerin yapısal ve morfolojik özellikleri XRD, SEM, EDX, Fotolüminesans ve UV-Vis analizleri ile karakterize edilmiştir. Fotokatalitik etkinlik testleri, VL (görünür ışık) altında model kirletici İndigo Karmin (IC) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçları, Zeolit Y'nin boyar maddeyi katalizör yüzeyine adsorbe ederek reaksiyon kinetiğini hızlandırdığını; BiVO4 katkısının ise TiO2 ile VL altında performansı artırdığını göstermiştir. Optimum koşullarda, kompozit fiberler 120 dakika sonunda %100 gibi yüksek bir bozunma verimine ulaşmıştır. Sonuç olarak, sentezlenen bu kompozit malzemenin VL altında atık sulardaki organik kirleticilerin gideriminde umut verici bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Advanced oxidation processes play a critical role in the remediation of organic dyes found in textile industry wastewaters, which pose an environmental threat. In this study, Zeolite Y-supported BiVO4/TiO2 composite fibers exhibiting high surface area and enhanced charge separation properties were synthesized for the effective degradation of organic pollutants. Within the scope of the study, hybrid fibers were fabricated via the electrospinning method by leveraging the adsorption capacity of Zeolite Y and the electronic compatibility of the BiVO4/TiO2 pair. The structural and morphological properties of the synthesized materials were characterized using XRD, SEM, EDX, Photoluminescence, and UV-Vis analyses. Photocatalytic activity tests were conducted using the model pollutant Indigo Carmine (IC) under visible light (VL). Experimental results demonstrated that Zeolite Y accelerated reaction kinetics by adsorbing the dye onto the catalyst surface, while the incorporation of BiVO4 enhanced the performance under VL in conjunction with TiO2. Under optimal conditions, the composite fibers achieved a high degradation efficiency of 100% after 120 minutes. Consequently, it was determined that this synthesized composite material holds promising potential for the removal of organic pollutants from wastewaters under VL.