Dinanik optimizasyon problemlerinin çözümü için etkin yapay arı koloni algoritması versiyonlarının geliştirilmesi
Development of effective artificial bee colony algorithm variants for solving dynamic optimization problems
- Tez No: 1003467
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dinamik optimizasyon, Optimizasyon algoritmaları, Dynamic optimization, Optimization algorithms
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Bilim Dalı
Özet
Dinamik optimizasyon problemleri, zamanla değişen arama uzayları ve hareketli optimum noktaları nedeniyle klasik algoritmalar için önemli zorluklar oluşturmaktadır. Bu tezde, Yapay Arı Kolonisi (Artificial Bee Colony, ABC) algoritmasının dinamik ortamlardaki uyum yeteneğini artırmak amacıyla, fonksiyon değişimini izleyen ve değişim algılandığında kâşif fazını yeniden düzenleyen değiştirilmiş bir ABC yaklaşımı önerilmektedir. Ardışık çevrimlerdeki en iyi uygunluk değerlerine dayalı eşik temelli bir mekanizma ile değişim tespit edildiğinde, en iyi çözüm korunmakta, diğer çözümler ise yeni bölgeleri örneklemek üzere yeniden dağıtılmaktadır. Bu çerçevede, sabit ve uyarlamalı kâşif arı oranları ile uniform, Cauchy ve Lévy dağılımlarına dayalı stratejiler kullanılarak farklı ABC varyantları elde edilmiştir. Önerilen yöntemler, dinamik Sphere, Rastrigin, Griewank ve Rosenbrock fonksiyonları üzerinde test edilmiştir. Sonuçlar, standart ABC'ye kıyasla değişim sonrası toparlanma süresinin kısaldığını, hata tepe değerlerinin azaldığını ve çözüm kalitesinin arttığını göstermektedir. Özellikle uyarlamalı kâşif arı stratejilerinin, popülasyon çeşitliliğini ve yakınsama kararlılığını daha iyi koruyarak rekabetçi yakınsama hızları sağladığı görülmüştür. Bu çalışma, DOP'leri için sade ve uygulanabilir bir ABC tabanlı yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dynamic optimization problems pose significant challenges for classical algorithms due to time-varying search spaces and moving optima. In this thesis, a modified Artificial Bee Colony (ABC) approach is proposed to enhance the adaptability of the ABC algorithm in dynamic environments by monitoring function changes and reconfiguring the scout phase when a change is detected. Using a threshold-based mechanism based on the best fitness values in successive iterations, once a change is identified, the best solution is preserved while the remaining solutions are redistributed to sample new regions of the search space. Within this framework, several ABC variants are developed by employing fixed and adaptive scout bee ratios together with strategies based on uniform, Cauchy, and Lévy distributions. The proposed methods are evaluated on the dynamic Sphere, Rastrigin, Griewank, and Rosenbrock functions. The results show that, compared to the standard ABC algorithm, the recovery time after changes is reduced, error peak values are decreased, and solution quality is improved. In particular, the adaptive scout bee strategies are observed to achieve competitive convergence rates while better preserving population diversity and convergence stability. Overall, this study presents a simple and practical ABC-based approach for dynamic optimization problems.