Travay sürecinde ayakta durma ve çömelme pozisyonunun multipar gebelerin doğum sürecine, memnuniyetine ve travma algısına etkisi
The effect of standing and squatting position on the birth process, satisfaction and trauma perception of multiparous pregnant women
  1. Tez No: 1003479
  2. Yazar: AYLİN UCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, multipar gebelerde travay sürecinde ağrı anında uygulanan ayakta durma ve çömelme pozisyonlarının doğum süreci, doğum konforu ve travmatik doğum algısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Haziran 2025–Ekim 2025 tarihleri arasında İstanbul'daki bir kamu hastanesinde yürütülen randomize karşılaştırmalı girişimsel bir araştırmadır. Toplam 82 gebe, güç analizi ile belirlenen örneklem doğrultusunda gruplarına atanmış; veriler kişisel bilgi formu, Doğum Konforu Ölçeği ve Travmatik Doğum Algısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular, ayakta durma ve çömelme pozisyonlarının doğumhaneye kabul bulguları, travay süreci, ağrı düzeyleri, pozisyon tercihleri ve toplam doğum süresi üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Her iki grupta da doğumun çoğunlukla düşük düzeyde travmatik algılandığı ve kadınların doğum konforu düzeylerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte çömelme pozisyonunda konfor arttıkça travmatik doğum algısının güçlü ve negatif yönde azaldığı saptanmış; fiziksel, çevresel ve psikospiritüel konfor ile travma algısı arasındaki bu ilişki, çömelme pozisyonunun doğum deneyimini iyileştirme potansiyeline işaret etmiştir. Sonuç olarak, her iki pozisyonun da doğumun birinci evresinde güvenli, uygulanabilir ve fizyolojik süreci destekleyen yöntemler olduğu; özellikle çömelme pozisyonunun artırılmış konfor yoluyla travmatik doğum algısını azaltmada klinik uygulamalar açısından önemli bir avantaj sağlayabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is a randomized comparative interventional research conducted in a public hospital in Istanbul between June 2025 and October 2025 to examine the effects of standing and squatting positions applied during pain in labor on the delivery process, delivery comfort, and perception of traumatic delivery in multiparous pregnant women. A total of 82 pregnant women were assigned to groups according to a sampling method determined by power analysis; data were collected using a personal information form, the Birth Comfort Scale, and the Traumatic Birth Perception Scale. The findings showed that standing and squatting positions did not create a significant difference in terms of admission findings to the delivery room, labor process, pain levels, position preferences, and total delivery time. In both groups, childbirth was perceived as mostly low-traumatic, and women's levels of comfort during childbirth were similar. However, it was found that as comfort in the squatting position increased, the perception of traumatic childbirth decreased strongly and negatively; this relationship between physical, environmental, and psychospiritual comfort and the perception of trauma indicated the potential of the squatting position to improve the birth experience. In conclusion, both positions were found to be safe, feasible, and supportive of the physiological process during the first stage of labor; the squatting position, in particular, was shown to offer a significant advantage in clinical practice by reducing the perception of traumatic childbirth through increased comfort.