Acil servise akut iskemik inme ile başvuran hastalardaASPECT ve posterior ASPECT skorunun prognoz ve mortalite üzerindeki etkisi
The impact of ASPECTS and pc-ASPECTS on prognosis and mortality in patients presenting to the emergency department with acute ischemic stroke
  1. Tez No: 1003480
  2. Yazar: HARUN FIRAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ASPECT, pc-ASPECT, NIHSS, İnme, Mortalite, Prognoz, Serebrovasküler bozukluklar, Trombektomi, Trombolitik terapi, İskemi, ASPECT, pc-ASPECT, NIHSS, Stroke, Mortality, Prognosis, Cerebrovascular disorders, Thrombectomy, Thrombolytic therapy, Ischemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnmede erken tanı ve doğru tedavi kararları için klinik değerlendirmeyi tamamlayan radyolojik skorlamalar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. İskemik tutulumun yaygınlığını ve doku viabilitesini yansıtan ASPECT ve pc-ASPECT skorları, prognozun belirlenmesinde öne çıkan araçlardır. Bu çalışma, acil servise akut iskemik inme ile başvuran hastalarda ASPECT ve pc-ASPECT skorlarının mortalite ve hastanede kalış süresi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi ve bu skorların klinik değişkenlerle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2022–01.01.2025 tarihleri arasında akut SVO ile başvuran 2704 hastanın dosyaları geriye dönük tarandı. Çalışma kriterlerini karşılayan 651 hasta analize dahil edildi. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, laboratuvar parametreleri, başlangıç NIHSS skorları ile ASPECT ve pc-ASPECT skorları; ayrıca uygulanan tedaviler (intravenöz tPA, mekanik trombektomi, kombine tedavi) kaydedildi. Primer sonuç değişkenleri mortalite ve hastanede kalış süresi olarak belirlendi. Klinik ve radyolojik değişkenlerle bu sonuçlar arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri, ROC eğrileri ve lojistik/lineer regresyon yöntemleriyle değerlendirildi. Bulgular: İleri yaş, yüksek NIHSS skoru, düşük ASPECT ve pc-ASPECT skorları, koroner arter hastalığı, yüksek glikoz–üre–INR düzeyleri ve düşük eozinofil oranı mortalite ile anlamlı ilişkili bulundu. NIHSS skoru mortalitenin en güçlü bağımsız belirleyicisi olarak saptandı. Buna karşın posterior dolaşım inmelerinde pc-ASPECTS'in mortaliteyi öngörme gücü daha yüksekti. Erkek cinsiyet ve kronik böbrek yetmezliği hastanede kalış süresini anlamlı biçimde artırdı. Reperfüzyon tedavileri ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: ASPECT ve pc-ASPECT skorları akut iskemik inmede radyolojik görüntüleme temelli prognoz değerlendirmesinin önemli araçlarıdır. Ancak mortaliteyi öngörmede en güçlü belirleyici NIHSS skoru olarak öne çıkmaktadır. Çalışmamız, ileri yaş, düşük ASPECT/pc-ASPECT skorları ve yüksek başlangıç NIHSS değerlerinin mortalite ile anlamlı biçimde ilişkili olduğunu gösterdi. Özellikle posterior dolaşım inmelerinde pc-ASPECTS'in mortaliteyi öngörme gücünün NIHSS'ten daha yüksek olması, bu skorun infratentoriyal iskemide erken risk sınıflaması, yoğun bakım gereksiniminin öngörülmesi ve izlem planlamasında daha belirleyici bir rol üstlenebileceğini düşündürmektedir. Bulgular, erken ve bütüncül klinik-radyolojik değerlendirmenin prognoz belirlemede kritik önemini vurgulamakta ve pc-ASPECT skorunun posterior dolaşım inmelerinde rutin kullanımının klinik karar süreçlerine katkı sağlayabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Rapid and accurate prognostication in acute ischemic stroke increasingly depends on radiological scoring systems that complement clinical assessment. The Alberta Stroke Program Early CT Score (ASPECTS) and its posterior circulation counterpart (pc-ASPECTS), which quantify the extent of ischemic involvement and tissue viability, have become essential tools for early risk stratification and treatment planning. This study aims to evaluate the impact of ASPECTS and pc-ASPECTS on in-hospital mortality and length of stay in patients presenting to the emergency department with acute ischemic stroke, and to examine the associations between these imaging-based scores and key clinical variables. Materials and Methods: The medical records of 2704 patients presenting to the Emergency Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital with acute stroke symptoms between 01.01.2022 and 01.01.2025 were retrospectively reviewed, and 651 patients who met the study criteria were included. Demographic data, comorbidities, laboratory parameters, baseline NIHSS scores, ASPECT and pc-ASPECT scores, and treatments administered (intravenous tPA, mechanical thrombectomy, combined therapy) were recorded. Mortality and length of hospital stay were defined as primary outcomes. Associations between clinical–radiological variables and outcomes were analyzed using correlation analyses, ROC curves, and logistic/linear regression models. Results: Advanced age, higher NIHSS scores, lower ASPECT and pc-ASPECT scores, coronary artery disease, elevated glucose–urea–INR levels, and lower eosinophil ratios were significantly associated with mortality. The NIHSS score was identified as the strongest independent predictor of mortality. However, in posterior circulation strokes, pc-ASPECTS demonstrated a higher discriminatory power for predicting mortality. Male sex and chronic kidney disease were associated with prolonged hospital stay. No statistically significant relationship was observed between reperfusion therapies and mortality. Conclusion: ASPECT and pc-ASPECT scores are valuable tools for imaging-based prognostic assessment in acute ischemic stroke. Nevertheless, the NIHSS score remains the strongest predictor of mortality. Our findings show that advanced age, low ASPECT/pc-ASPECT scores, and high baseline NIHSS values are significantly associated with increased mortality. The superior predictive performance of pc-ASPECTS in posterior circulation strokes suggests that this score may play a more decisive role—particularly in infratentorial ischemia—for early risk stratification, estimation of intensive care needs, and clinical monitoring strategies. These results highlight the critical importance of early, integrated clinical and radiological evaluation and support the routine use of pc-ASPECTS in posterior circulation strokes to guide clinical decision-making.