Malnütrisyon tanısı alan çocukların böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 1003478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA SELBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: malnütrisyon, böbrek fonksiyonu, eGFR, proteinüri, albüminüri, fraksiyone elektrolit atılımı, malnutrition, renal function, eGFR, proteinuria, albuminuria, fractional excretion of electrolytes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Malnütrisyon, beslenme gereksinimi ile alım arasındaki dengesizlik olarak tanımlanabilir; bu durum metabolizmanın bozulmasına, fonksiyonun bozulmasına ve vücut kitlesinin kaybına neden olur. Malnütrisyon vücutta her sistemi etkilemekte ve ciddi komplikasyonlar izlenebilmektedir. Bu çalışmada, malnütrisyon tanısı alan çocukların antropometrik ölçümleri, kan ve idrar analizlerini incelenerek malnütrisyonun böbrek fonksiyonları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2020 – 1 Ocak 2025 tarihleri arasında S.B.Ü. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniğine başvuran ve antropometrik ölçümleri malnütrisyon ile uyumlu olan 5-17 yaş arası 100 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik ve antropometrik özellikleri, böbrek fonksiyonları değerlendirme testlerine (üre, kreatinin, glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ve fraksiyonel elektrolit atılımları (Na, K, Cl, Ca, P, Mg)) ilişkin veriler kaydedildi. Hastalar, malnütrisyon derecelerine göre gruplandırılarak böbrek fonksiyonları değerlendirildi. Bulgular: Hastların %53'ü (n=53) kız, %47'si (n=47) erkekti ve yaş ortalaması10,6±3,84 yıldı. Hastalar ağırlık SDS'lerine göre sınıflandırıldığında %5'i ağır, %65'i orta, %24'ü hafif malnütrisyon ve %6'si normal; boy SDS'lerine göre %2'si ağır, %16'si orta, %28'i hafif malnütrisyon ve %54'ü normal; VKİ SDS'lerine göre %12'si ağır, %61'i orta, %24'ü hafif malnütrisyon ve %3'ü normal grupta idi. Ortalama eGFR 119,63 ± 19,65 mL/dk/1,73m² olup olguların %98'i KDIGO G1, %2'si G2 kategorisindeydi. Hastaların %18,1'inde proteinüri, %17,7'sinde mikroalbüminüri saptandı. Fraksiyonel elektrolit atılımları incelendiğinde FENa değerlerinin %30'ü; FEK %17; FECl %60,6; FECa %22,6; FEP %20,9; FEMg %48,5 ve FEUA %12,8'i eşik değerlerin üzerinde saptandı. Boy SDS gruplarında FEK ve FECa için anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p=0,008 ve p=0,014). Ağırlık SDS ile FECa (r=-0,291; p<0,01) arasında negatif; boy SDS ile FEK (r=-0,199; p<0,05) arasında negatif ve VKİ SDS ile FEK (r=0,254; p<0,05) arasında pozitif korelasyon izlendi; yaş ile FEK (r=-0,364; p<0,01)) arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Malnütrisyon tanılı çocuklarda eGFR çoğunlukla korunmuş görünmesine karşın, özellikle FECl ve FEMg başta olmak üzere tübüler elektrolit işlenmesinde sık sapma 9 saptandı. Ayrıca olguların yaklaşık beşte birinde proteinüri ve/veya mikroalbüminüri varlığı glomerüler bariyer etkilenimine işaret edebileceğini düşündürdü. Malnütrisyonlu çocukların değerlendirilmesinde glomerüler göstergelere ek olarak spot idrar protein/albumin oranları ve fraksiyone atılımların birlikte kullanılması, renal etkilenmenin erken saptanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Malnutrition can be defined as an imbalance between nutritional requirements and intake; this may lead to metabolic derangement, functional impairment, and loss of body mass. Malnutrition affects every system in the body and may be associated with serious complications. This study aimed to evaluate the impact of malnutrition on renal function by examining anthropometric measurements as well as blood and urine analyses of children diagnosed with malnutrition. Materials and Methods: Between January 1, 2020 and January 1, 2025, data from 100 patients aged 5–17 years who presented to the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic of Ankara Atatürk Sanatoryum Training and Research Hospital (University of Health Sciences, Türkiye) and whose anthropometric measurements were consistent with malnutrition were retrospectively analyzed. Demographic and anthropometric characteristics and renal function parameters—including urea, creatinine, estimated glomerular filtration rate (eGFR), and fractional excretion of electrolytes (Na, K, Cl, Ca, P, Mg)—were recorded. Patients were grouped according to the severity of malnutrition, and renal function was evaluated accordingly. Results: Of the patients, 53% (n=53) were female and 47% (n=47) were male; the mean age was 10,6 ± 3.84 years. When classified by weight SDS, 5% were severe, 65% moderate, 24% mild, and 6% normal; by height SDS, 2% were severe, 16% moderate, 28% mild, and 54% normal; and by BMI SDS, 12% were severe, 61% moderate, 24% mild, and 3% normal. Mean eGFR was 119,63 ± 19.65 mL/min/1.73 m²; 98% of cases were categorized as KDIGO G1 and 2% as G2. Proteinuria was detected in 18,1% of patients and microalbuminuria in 17.7%. Regarding fractional electrolyte excretion, values above threshold were observed in 30% for FENa, 17% for FEK, 60,6% for FECl, 22,6% for FECa, 20,9% for FEP, 48,5% for FEMg, and 12,8% for FEUA. Significant differences across height SDS groups were found for FEK and FECa (p=0,008 and p=0,014, respectively). Correlation analyses showed a negative correlation between weight SDS and FECa (r = −0,291; p < 11 0,01), a negative correlation between height SDS and FEK (r = −0,199; p < 0,05), a positive correlation between BMI SDS and FEK (r = 0,254; p < 0,05), and a negative correlation between age and FEK (r = −0,364; p < 0,01). Conclusion: Although eGFR appeared to be largely preserved in children with malnutrition, frequent abnormalities were detected in tubular electrolyte handling, particularly in FECl and FEMg. In addition, the presence of proteinuria and/or microalbuminuria in approximately one-fifth of cases may indicate impairment of the glomerular barrier. In the evaluation of malnourished children, using spot urine protein/albumin ratios and fractional excretion parameters in addition to glomerular markers may contribute to the early detection of renal involvement.