Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine başvuran hastalarda aslanger EGK paterninin inferior miyokard enfarktüsünü öngörmedeki değeri
The value of the aslanger ECG pattern in predicting inferior myocardial infarction in patients presenting to the Emergency Department of Hatay Mustafa Kemal University Hospital
- Tez No: 1003482
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aslanger patterni, NSTEMI, Oklüzyon Miyokard İnfarktüsü, Nötrofil-Lenfosit Oranı, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, Aslanger pattern, NSTEMI, Occlusion Myocardial Infarction, Neutrophil-Lymphocyte Ratio, Systemic Immune-Inflammation Index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut koroner sendromların değerlendirilmesinde geleneksel STEMI/NSTEMI sınıflamasının, akut koroner oklüzyon içeren bazı olguları yeterince tanımlayamadığı bilinmektedir. Bu bağlamda Aslanger patterni, klasik ST elevasyon kriterlerini karşılamayan ancak oklüzyon miyokard infarktüsünü düşündürebilen özgül bir elektrokardiyografik bulgu olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada, NSTEMI tanısı alan hastalarda Aslanger patterninin sıklığının belirlenmesi, sorumlu koroner damar dağılımı ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve inflamatuvar indekslerle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Ocak 2022–Mayıs 2025 tarihleri arasında acil servise akut koroner sendrom şüphesiyle başvuran, NSTEMI tanısı alan ve koroner anjiyografi uygulanan 304 hastanın retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik komorbiditeleri, elektrokardiyografik bulguları, laboratuvar parametreleri ve anjiyografik sonuçları değerlendirilmiştir. Aslanger patterni, tanımlanmış elektrokardiyografik kriterlere göre sınıflandırılmış; inflamatuvar yanıt NLR ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 63,08±11,98 yıl olup hastaların %73'ü erkekti. Aslanger patterni, hastaların %8,6'sında saptanmıştır. Aslanger (+) olgularda sağ koroner arter lezyonu anlamlı olarak daha sık görülmüş, sirkumfleks ve sol ön inen arter lezyonları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Aslanger varlığı ile troponin ve SII düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte çok damar hastalığı olan olgularda SII değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. CRP düzeyleri ile anlamlı ilişki saptanmamış olup, bu durum ölçüm yöntemine bağlı sınırlılıklar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, Aslanger patterni NSTEMI hasta popülasyonu içinde azımsanmayacak bir sıklıkta görülmekte ve özellikle sağ koroner arter oklüzyonu ile güçlü ilişki göstermektedir. İnflamatuvar indekslerin elektrokardiyografik ve anjiyografik bulgularla birlikte değerlendirilmesi, NSTEMI hastalarında daha bütüncül bir risk sınıflaması yapılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that the traditional STEMI/NSTEMI classification fails to adequately characterize some cases involving acute coronary occlusion in the evaluation of acute coronary syndromes. In this context, the Aslanger pattern has been defined as a specific electrocardiographic finding that does not meet the classic ST elevation criteria but may suggest occlusion myocardial infarction. This study aimed to determine the frequency of the Aslanger pattern in patients diagnosed with NSTEMI, to evaluate its relationship with the distribution of the responsible coronary artery, and to examine its relationship with inflammatory indices. Methods: The study was conducted by retrospectively examining 304 patients who presented to the emergency department with suspected acute coronary syndrome between January 2022 and May 2025, were diagnosed with NSTEMI, and underwent coronary angiography. The patients' demographic characteristics, clinical comorbidities, electrocardiographic findings, laboratory parameters, and angiographic results were evaluated. The Aslanger pattern was classified according to defined electrocardiographic criteria; the inflammatory response was analyzed via the NLR and systemic immune-inflammation index (SII). Results: The mean age of the study group was 63.08±11.98 years, and 73% of the patients were male. The Aslanger pattern was detected in 8.6% of the patients. Right coronary artery lesions were significantly more common in Aslanger (+) cases, while no significant difference was found in terms of circumflex and left anterior descending artery lesions. No statistically significant relationship was found between the presence of Aslanger and troponin and SII levels. However, SII values were found to be significantly higher in cases with multivessel disease. No significant relationship was found with CRP levels, and this situation was evaluated within the limitations of the measurement method. Conclusion: In conclusion, the Aslanger pattern is observed with a non-negligible frequency in the NSTEMI patient population and shows a strong association, particularly with right coronary artery occlusion. The evaluation of inflammatory indices in conjunction with electrocardiographic and angiographic findings may contribute to a more comprehensive risk classification in NSTEMI patients.