Health tourism as a soft power instrument? The case of Turkey
Sağlık turızmi bir yumuşak güç aracı mı? Türkiye örneği
  1. Tez No: 1003496
  2. Yazar: MERT GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OGAN YUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, International Relations, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dental sağlık hizmetleri, Sert güç, Türk siyasi tarihi, Dental health services, Hard power, Turkish political history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık turizmini yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil, aynı zamanda uluslararası ilişkiler bağlamında bir yumuşak güç (soft power) aracı olarak değerlendirilebilecek bir olgu olarak ele almayı amaçlamaktadır. Araştırma, sağlık turizminin teorik temellerini inceleyerek, bu alanın soft power kavramı ile nasıl kesişebileceğini analiz etmektedir. Bu doğrultuda, literatür taraması kapsamında sağlık turizmi, yumuşak güç ve uluslararası ilişkiler disiplinleri bir arada değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, Türkiye örneği üzerinden sağlık turizminin gelişimi, ekonomik katkısı, hizmet türleri ve uluslararası hasta profili detaylı biçimde incelenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin değişen dış politika ortamının sağlık turizminin gelişim süreciyle ilişkilendirilebileceği yönler tartışılmıştır. Araştırmanın temel katkısı, sağlık turizmini üç ana boyutta analiz etmesidir: normatif ve algısal boyut, deneyimsel boyut ve ekonomik boyut. Bu kapsamda, özellikle hasta deneyimi, hasta hakları, yasal düzenlemeler ve aracı kurumların rolü ele alınmış; sağlık hizmeti deneyiminin ülke imajı üzerindeki etkisinin bir yumuşak güç unsuru olarak değerlendirilebileceği incelenmiştir. Sonuç olarak, sağlık turizminin yalnızca ekonomik getiriler sunan bir sektör olmanın ötesinde, belirli koşullar altında ülkelerin uluslararası imajını, güvenilirliğini ve çekiciliğini artırabilecek bir yumuşak güç aracı olarak değerlendirilebileceği ve bu yönde algılanabildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine health tourism not only as an economic activity but also as a phenomenon that can be considered a tool of soft power within the context of international relations. The research analyzes how this field intersects with the concept of soft power by examining the theoretical foundations of health tourism. In this context, health tourism, soft power, and international relations disciplines are considered together within the scope of the literature review. In the second phase of the study, the development of health tourism, its economic contribution, types of services, and the international patient profile are examined in detail using the example of Turkey. Furthermore, aspects related to how Turkey's changing foreign policy environment can be linked to the development process of health tourism are discussed. The main contribution of the research is its analysis of health tourism in three main dimensions: normative and perceptual dimensions, experiential dimensions, and economic dimensions. In this context, patient experience, patient rights, legal regulations, and the role of intermediary institutions are particularly addressed; and the impact of the healthcare experience on the country's image is examined as a soft power element. In conclusion, it has been observed that health tourism, beyond being merely a sector offering economic returns, can be considered and perceived as a soft power tool that, under certain conditions, can enhance the international image, credibility, and attractiveness of countries.