Sağlık turizmi kapsamında artvin ili termal turizm potansiyeli ve mevcut durum analizi
Analysis of the thermal tourism potential and current situation in artvin within the scope of HEALTH tourism
- Tez No: 800804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tourism, Thermal, Health, Artvin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sağlık turizmi;“Kişilerin belirli bir süre (genellikle 21 gün) boyunca, sağlığının korunması ve iyileşmesi amacıyla, doğal kaynaklara dayalı turistik tesislere giderek tedavi, barınma, beslenme ve dinlence ihtiyaçlarını karşılayarak hareket etmesidir”(Boz 2004). İnsanlar şu anda sağlık sorunlarını ele alırken sadece kendi ülkelerindeki doktorlar veya fiyatlardan ziyade, en iyi seçeneğini fiyatıyla beraber değerlendirerek bulmaktadır. Buna dayanarak; tedavi ve tatil amaçlı şehirlerarası veya sınır ötesi tüm seyahat faaliyetleri toplu olarak“sağlık turizmi”olarak anılmaktadır. Wellness turizmi kısaca şifa amaçlı yapılan seyahatlerdir. Diğer bir ifadeyle sağlık turizmi, uluslararası hastaların potansiyelinden yararlanarak tıp kurumlarının fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyanlarla birlikte gelişmesine olanak sağlayan bir turizm türüdür (Anonim 2010). Dünya ekonomisine genel olarak bakıldığında sağlık turizmi sektörler arasında en hızlı gelişen sektörlerin başında gelmektedir. Sağlıklı bir yaşam için turizme dünya çapında yapılan harcama yaklaşık 500 milyar ABD dolarıdır. Bu rakamın 2023 yılına kadar 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. (Sağlık Turizmi Bakanlığı 2018). TC Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi; Kaplıca Turizm, Medikal Turizmi, Yaşlı ve Engelli Turizmle beraber toplamda üç çeşit altında toplanmaktadır (TC Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi, 2012: .64). Bununla birlikte günümüzde sağlık turizmi ifadesi karşımıza çıkınca akla gelenlerin ilki kaplıca turizmi veya kaplıca turizmi olarak ifade edilir. Bununla birlikte, dünya çapında kaplıca turizmi, daha geniş bir kaplıca turizmi kategorisinin parçası olarak görülmektedir. Öte yandan, insanların tedavi edici ve kozmetik amaçlı istek ve arzularını karşılamak üzere hastane, klinik ya da sağlık tesislerine başvurmalarını kapsayan tedavi edici sağlık turizmi, büyüyen bir pazara sahiptir (İbiş 2010). Gelişmiş ülkelerde, bireyin sağlığını korumak, işgücü verimliliğini ve üretimi artırmak ve sağlıklı yaşamı sunmak için kaplıca sularının rahatlatıcı özelliklerinden, iklim ve çevre olanaklarından ve diğer turizm türlerinden yararlanmayı seçmektedir. Ülkede mevcut sağlık turizmi, kaplıca turizminde sınırlı kalmıştır. Doğal şifa kaynağı olarak bilinen Doğal kaplıca suyunun, doğal şifa yönelimlerine olan ilgi ve kaplıca pazarının 25-75 yaş arası hasta ve sağlıklı kişilerden oluşması giderek ilginin artışına vesile olmuştur. Termal turizm; sıcaklığı 20 dereceden daha yüksek, içerisinde değişik mineraller içeren jeotermal suyun arınma, dinlenme ve yenilenme amacıyla kullanılması için devreye alınan tesislerin hareketliliğini ifade eder. Kaplıca, yer altında bulunan termal sulardan faydalanmak için suyun yüzeye çıktığı bir kaynak etrafına yapılan hamamlar şeklindeki tesise verilen isimdir. Aynı zamanda Güç Banyosu olarak da bilinir. İnsan sağlığına iyi geldiği, bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen kaplıcalar ayrıca turizm sektörü açısında da önemlidir. Termal ve maden suyu, çamur ve gaz, bölgenin iklimsel faktörleri ile birlikte değerlendirilerek kürlenmiş halde uygulanır. İnsan sağlığına faydalı olan kaplıcalar; sıcak su bulunan yerler Yaralanmalar, kas bozuklukları, sinir yaralanmaları, cerrahi komplikasyonlar, spor gibi rahatsızlıklar için tercih edilen tedavi yeridir. Sıcak suyun aktığı yere kaplıca denir. Tesisler ve banyolar yapıldıktan sonra bu alanlar kapalı kaplıcalar olarak anılmaya başlandı. Yer altından çıkan sıcak su kaynaklarına bazı bölgelerde farklı kelimelerle ifade edilmektedir. Bunlar ılıca, girme ve çermik olarak ifade edilmektedir. Türkiye coğrafi konumu itibariyle dünyada en önemli jeotermal kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Konumu itibariyle termal su kaynakları açısından Avrupa'da ilk sırada, dünya da ise ilk yedi ülke arasında bulunmaktadır. Türkiye'de termal tesislerdeki yatak kapasitesi olarak en fazla yatak sayısı Afyon, Aydın ve Denizli illerinde bulunmaktadır. Tarihi turistik alanlarda mevcut olduğundan bu iller cazibe merkezleri haline gelmeye adaydır. Doğal kaplıca suyu kaynaklarının akışı ve kaynak suyunun hacmi, Türkiye'nin dünyadaki kaplıca sağlık turizminin neredeyse tüm sınır ötesi akışının ölçeğine ulaşmaya çalışacağını göstermektedir. Türkiye'de termal su kullanımı kaynakta veya yakınında hamamların kurulmasıyla başlamış, yüzme havuzları, hamamlar ve konaklama tesislerinin yapılmasıyla gelişmiştir. Türkiye'nin jeolojik yapısı düşünüldüğünde burada çok sayıda kaplıca bulunmaktadır. Türkiye'de 1.500'den fazla kaplıca, 200'den fazla kaplıca tesisi ve konaklama tesisi bulunmaktadır. Bu kaplıcaların %33,5'i Ege yöresinde, İç Anadolu yöresinde %28'i , Marmara yöresinde %20'si , Doğu ve Güneydoğu Anadolu yöresinde %10'u, %4,5'i Akdeniz'de ve %3,5'i Karadeniz yöresinde yer almaktadır. Doğu Karadeniz'in güzide şehirlerinden Artvin ili de sağlık turizmi açısından tercih edilen alanlarından biridir. Gözün yeşile doyduğu il olarak halk arasında tabir edilen Artvin ili, doğallığı yaylaları ve de termal suları ile önemli bir yere sahiptir. Her geçen gün ziyaretçi sayısı artmakta olan Artvin ili, yeşilin her tonunu barındırmaktadır. Ayrıca eşsiz doğası ve köklü kültürü şehri ön plana çıkarmaktadır. Anahtar Kelime: Turizm, Termal, Sağlık, Artvin.
Özet (Çeviri)
Health tourism;“It is the movement of people who move for a certain period of time (usually 21 days) for the purpose of protecting health and healing, by going to a touristic facility based on natural resources and meeting their needs for cure, accommodation, nutrition and entertainment”(Boz 2004). While people are now solving their health problems, it is not just the doctors or prices in their own country; It acts by evaluating the best solution and best price options. Based on this; All activities arising from intercity or intercountry travels for treatment and vacation are called“Health Tourism”. Health tourism; In short, they are travels made for the purpose of treatment. In other words, health tourism is a type of tourism that allows health institutions to grow by using international patient potential together with those who need physical therapy and rehabilitation (Anonymous 2010). According to the general economic point of view of the world, health tourism is one of the rapidly developing sectors. Health tourism expenditures in the world are around 500 billion dollars. It is estimated that this figure will reach 1 trillion dollars in 2023. (Health Tourism Department 2018). T.R. Ministry of Health health tourism; thermal tourism, medical tourism, elderly and disabled tourism, under three main headings (T.R. Ministry of Health General Directorate of Health Services, Department of Health Tourism 2012: 64). With this; Today, when health tourism is mentioned, the first thing that comes to mind is thermal tourism or spa tourism. However, in the world, thermal tourism is considered as a part of a wider type of tourism called SPA. Therapeutic health tourism, on the other hand, covers the applications of people to hospitals, clinics or similar health institutions in order to meet their needs for treatment and aesthetic purposes, whose market is growing day by day (İbiş 2010). Developed countries choose to benefit from the relaxing properties of thermal waters, climate and environmental opportunities, together with other types of tourism, in order to protect human health, increase labor productivity and production, and ensure a healthy life. The main axis of health tourism in Turkey is currently limited to thermal tourism. The fact that natural thermal water is the oldest known and natural treatment source, the interest in natural treatment methods, and the fact that the thermal market consists of patients between the ages of 25-75 and healthy people cause an increase in the interest in this sector. thermal tourism; It refers to the mobility towards the facilities deployed for the use of geothermal waters, which are hotter than 20 degrees and contain various minerals, for cleaning, resting and rejuvenation. The spa is the name given to the facilities in the form of a bath built around the springs where they come to the surface in order to benefit from the hot underground waters. It is also known as the bath of power. Hot springs, which are known to be beneficial for human health and to have healing properties for some diseases, are also important in terms of tourism. Thermal and mineral waters, muds and gases are evaluated together with the climatic factors of the region, and applications are made in the form of curing. Hot springs with positive benefits for human health; The places where hot water is found are the preferred healing addresses for calcifications, inflammatory rheumatism, soft tissue rheumatism, mechanical back and neck problems, joint pains due to working conditions and environment, orthopedic problems, surgery complications, sports injuries, muscle diseases, neurological damage. The places where the hot waters come out are called hot springs. These areas began to be called closed spas after the facility was built and the bath was built. Self-exiting hot springs are called hot springs in Western and Central Anatolia, entering in Southwestern Anatolia, and çermik in Eastern and Southeastern Anatolia regions. Turkey is geographically located on the most important geothermal belt of the world. When evaluated in terms of natural thermal water resource richness and potential due to its location, it is the first country in Europe and among the first seven countries in the world. Afyon, Aydın and Denizli are the provinces that should have the highest bed capacity in terms of thermal health tourism in Turkey. The fact that these provinces are also historical touristic areas will make them attractive centers for thermal health tourism. Flow rates of natural thermal water resources and The number of resources points to a size that Turkey will aspire to almost all of the thermal health tourism-themed cross-border movement in the world. The use of thermal waters in Turkey starts with the facilities established as“hamam”on or near the source, and it develops with the construction of pools, private baths and accommodation facilities. Considering the geological structure of Turkey, there are many hot water sources. There are more than 1500 thermal springs in Turkey, together with accommodation facilities. There are more than 200 spa businesses in the city. 33.5% of these hot springs are located in the Aegean, 28% in Central Anatolia, 20% in Marmara, 10% in Eastern and Southeastern Anatolia, 4.5% in the Mediterranean and 3.5% in the Black Sea regions. Artvin, one of the prominent cities of the Eastern Black Sea Region, is one of the preferred areas in terms of health tourism. Artvin, which is popularly referred to as the city where the eye is full of green, has an important place with its natural plateaus and thermal waters. Artvin province, whose number of visitors is increasing day by day, stands out with its unique nature, thousands of years of history and deep-rooted culture where you can see a thousand and one shades of green.