Diyabet hastalarında diyabet tükenmişliği ile hasta aktifliği arasındaki ilişki
The relationship between diabetes burnout and patient activation in diabetic patients
  1. Tez No: 1003497
  2. Yazar: HÜLYA BUĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ŞİRİN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet tükenmişliği, diyabet, hasta aktifliği, hemşirelik, Diabetes burnout, diabetes, nursing, patient activation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı diyabet hastalarında diyabet tükenmişliği ile hasta aktifliği arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot:Tanımlayıcıve ilişki arayıcı türdeolanbu araştırmaya, Erzurum Şehir Hastanesinin Dahiliye 1, Dahiliye 2 ve Endokrinoloji servislerinde Nisan 2025-Eylül 2025 tarihleri arasında yatan 178 Tip 2 diyabet hastası alındı. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Diyabet Tükenmişlik Ölçeği, Hasta Aktiflik Düzeyi Ölçüm Aracı(PAM)ile toplandı. Veriler sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis, Pearson korelasyonu, Spearman korelasyonuile analiz edildi. Bulgular: Diyabet hastalarının diyabet tükenmişliği toplam puan ortalamasının 39.66 ± 7.95 olduğu; tükenme alt boyutunun 15.18 ± 3.50, kayıtsızlık alt boyutunun 14.36 ± 4.56 ve kontrol kaybı alt boyutunun 10.12 ± 2.79 olduğu belirlendi. Diyabet hastalarının hasta aktifliği puan ortalaması 46.61 ± 14.54 olup, hastaların %68'inin hasta aktifliği düzey 1'de yer aldığı saptandı. Diyabet ilaçlarını düzenli kullanan, diyabetik diyetine uyan, önerilen günlük kan şekeri ölçüm sıklığına uyum gösteren, ek kronik hastalığı ve diyabet komplikasyonu bulunmayan ve fiziksel aktivite olarak yürüyüş yapan hastaların diyabet tükenmişliği puan ortalaması anlamlı düzeyde daha düşük; hasta aktifliği puan ortalaması ise anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p < 0.05). HbA1c düzeyi ile diyabet tükenmişliği puanı arasında orta düzeyde pozitif; HbA1c düzeyi ile hasta aktifliği arasında ise orta düzeyde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p < 0.05). Diyabet Tükenmişlik Ölçeği toplam puan ortalaması ile hasta aktifliği arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r = −0.540; p < 0.05). Tükenme ve kayıtsızlık alt boyutları ile hasta aktifliği arasında sırasıyla zayıf ve orta düzeyde negatif ilişki saptanırken, kontrol kaybı alt boyutu ile hasta aktifliği arasında ise çok zayıf düzeyde negatif ilişki saptandı(p < 0.05). Sonuç:Diyabet hastalarının diyabet tükenmişliğinin yüksek,hasta aktifliğinin ise düşük olduğu belirlendi. Diyabet tükenmişliği toplam puanı,tükenme, kayıtsızlık ve kontrol kaybı alt boyut puanları arttıkça hastaların hasta aktifliği azalmaktadır. Diyabet hastalarının HbA1c düzeyi arttıkça diyabet tükenmişliğinin arttığı, hasta aktifliğinin azaldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between diabetes burnout and patient activation in patients with diabetes. MaterialandMethod:This descriptive and correlational study included 178 patients with type 2 diabetes who were hospitalized in the Internal Medicine 1, Internal Medicine 2, and Endocrinology units of Erzurum City Hospital between April 2025 and September 2025. Data were collected using the Personal Information Form, the Diabetes Burnout Scale, and the Patient Activation Measure (PAM). The data were analyzed using number, percentage, mean, standard deviation, independent samples t-test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Pearson correlation, Spearman correlation. Results:It was determined that the mean total diabetes burnout score of the patients was 39.66 ± 7.95; the mean score for the exhaustion subscale was 15.18 ± 3.50, for the detachment subscale 14.36 ± 4.56, and for the loss of control subscale 10.12 ± 2.79. The mean patient activation score of the diabetes patients was 46.61 ± 14.54, and68% of the patients were found to be at patient activation level 1. Patients who regularly used their diabetes medications, adhered to a diabetic diet, complied with the recommended daily blood glucose monitoring frequency, had no additional chronic disease or diabetes-related complications, and engaged in walking as a form of physical activity had significantly lower diabetes burnout scores and significantly higher patient activation scores (p < 0.05). A moderate positive correlation was identified between HbA1c level and diabetes burnout score, while a moderate negative and statistically significant correlation was found between HbA1c level and patient activation (p < 0.05).A moderate, negative, and statistically significant correlationwas found between thetotal Diabetes Burnout Scale score and patient activation(r = −0.540; p < 0.05). The exhaustion and detachment subscales showed weak and moderate negative correlations with patient activation, respectively, while the loss of controlsubscale showed a very weak negative correlation with patient activation (p < 0.05). Conclusion:Patients with diabetes had high levels of diabetes burnout and low levels of patient activation. As the total diabetes burnout score and the exhaustion, detachment, and loss of control subscale scores increased, patient activation decreased.It was determined that as HbA1c levels increased in patients with diabetes, diabetes burnout increased and patient activation decreased.