Plastik enjeksiyon kalıpları için kalıp çekirdeğinin eklemeli imalat yöntemi ile üretilebilirliğinin araştırılması
Investigation of the manufacturability of injection mold cores produced by additive manufacturing for plastic injection molds
  1. Tez No: 1003500
  2. Yazar: BARIŞ ELAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik enjeksiyon, Plastik enjeksiyon kalıpları, Plastic injection, Plastic injection molds
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, bir otobüs kolçak kapağı için enjeksiyon kalıbı çekirdeğinin konvansiyonel talaşlı imalat ile stereolitografi (SLA) temelli eklemeli imalat yöntemleri açısından üretiminin araştırılmasıdır. Türkiye'de plastik enjeksiyon kalıpçılığının gelişimiyle birlikte çevrim süresi kısıtları, kalıp bileşenlerinde alternatif üretim tekniklerinin değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu doğrultuda parça, üretilebilirlik için tasarım (DfM) ilkelerine göre tasarlanmış; Moldex3D yazılımında Polipropilen, Akrilonitrilbütadienstiren ve Poliamid 6 GFR malzemeleri kullanılarak analiz edilmiş, proses parametreleri malzemelerin teknik verileriyle uyumlu biçimde tanımlanmıştır. Kalıp tasarımında ayrılabilir çekirdek yaklaşımı benimsenerek bakım kolaylığı sağlanmıştır. Konvansiyonel çekirdek; CNC, EDM ve polisaj süreçleri nedeniyle 37:24 saatlik bir üretim süresi gerektirirken, SLA yöntemi ile 12 saatlik sürede üretilmiştir. Üretilen parçalar ve kalıp çekirdeği 3D tarama yöntemiyle ölçüsel olarak doğrulanmış elde edilen bulgular, enjeksiyon kalıbı çekirdeklerinin üretiminde hibrit çözümlerin uygulanabilir olduğunu ve SLA tabanlı çekirdek üretiminin düşük adetli üretim, prototip kalıpları ve hızlı bir şekilde tasarım iterasyonları denemek için teknik açıdan verimli bir alternatif sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the manufacturing of an injection mold core for a bus armrest cover was investigated by comparing conventional subtractive manufacturing and stereolithography (SLA)-based additive manufacturing methods. With the development of the plastic injection molding industry in Türkiye, cycle time constraints have made it necessary to evaluate alternative manufacturing techniques for mold components. Accordingly, the part was designed in accordance with Design for Manufacturability (DfM) principles and analyzed using Moldex3D software with Polypropylene, Acrylonitrile Butadiene Styrene, and Polyamide 6 GFR materials, while process parameters were defined in line with the technical datasheets of the materials. In the mold design, a separable core approach was adopted to improve maintenance efficiency. While the conventional mold core required a total production time of 37 hours and 24 minutes due to CNC machining, EDM, and polishing processes, the SLA-based core was manufactured within 12 hours. The produced parts and mold cores were dimensionally validated using 3D scanning. The results indicate that hybrid solutions are applicable in injection mold core manufacturing and that SLA-based core production offers a technically efficient alternative for low-volume production, prototype molds, and rapid design iteration studies.