Jet grout kolonlarının deformasyon davranışının sonlu elemanlar analizi ve arazi yükleme deneyleri ile karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative investigation of the deformation behavior of jet grout columns using finite element analysis and field load tests
- Tez No: 1003508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN GÜCEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirme, Jet-Grout kolonu, Eksenel statik yükleme deneyi, Oturma davranışı, Sonlu elemanlar yöntemi, Zayıf zeminler, Soil improvement, Jet-Grout column, Axial static load test, Settlement behavior, Finite element method, Poor soils
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Afyonkarahisar il sınırları içerisinde yedi farklı bölgede imal edilen Jet-Grout kolonlarına ait arazi eksenel statik yükleme deneyleri değerlendirilmiş ve aynı kolonlar, saha verilerine dayalı zemin profilleri ve gerçek yükleme kademeleri esas alınarak PLAXIS sonlu elemanlar yazılımında modellenmiştir. Arazi deneyleri ile sayısal analiz sonuçları karşılaştırılarak Jet-Grout kolonlarının taşıma gücü ve oturma davranışı %100 ve %150 yükleme seviyeleri için incelenmiştir. Arazi deneyleri sonucunda, Jet-Grout kolonlarının her iki yükleme seviyesinde de düşük oturma değerleri sergilediği ve ani göçme veya kontrolsüz deformasyon davranışı göstermediği belirlenmiştir. PLAXIS analizlerinden elde edilen oturma değerlerinin ise, sistem düzeyinde deformasyon mekanizmasını temsil etmesi nedeniyle arazi ölçümlerine kıyasla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Yük seviyesinin artmasıyla birlikte arazi ve sayısal sonuçlar arasındaki uyumun arttığı belirlenmiştir. Bu çalışma kapsamında, sayısal analiz sonuçlarının saha davranışına daha yakın hale getirilmesi amacıyla yüke bağlı ampirik bir kalibrasyon yaklaşımı önerilmiştir. Elde edilen bulgular, Jet-Grout kolonlarının tasarım ve performans değerlendirmelerinde sonlu elemanlar yönteminin, uygun kalibrasyon ile birlikte güvenilir ve uygulanabilir bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. 2026, xi + 87 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, axial static load test results of Jet-Grout columns constructed in seven different regions within Afyonkarahisar Province were evaluated and compared with numerical analyses performed using the PLAXIS finite element software. The numerical models were developed based on site-specific soil profiles and actual loading stages applied during field tests. The bearing capacity and settlement behavior of Jet-Grout columns were investigated under 100% and 150% loading levels. Field test results indicated that Jet-Grout columns exhibited low settlement values and stable behavior without sudden failure under both loading conditions. Numerical analyses generally produced higher settlement values than field measurements, mainly due to the system-level modeling approach in PLAXIS, which considers the foundation plate, column group effects, surrounding soil behavior, and load distribution mechanisms. Despite these differences, numerical results provided conservative and safe estimations from an engineering perspective. Comparative analyses showed that the agreement between field measurements and numerical results improved at higher load levels, indicating more homogeneous and predictable soil–column interaction. In order to obtain more realistic numerical predictions, an empirical load-dependent calibration approach was proposed based on the ratio of field and numerical settlement values. The proposed calibration improves the consistency between numerical analyses and field behavior, demonstrating that finite element modeling is a reliable and practical tool for the design and performance evaluation of Jet-Grout columns. 2026, xi + 87 pages