Kadınlarda cinsel sağlık bilgi düzeyleri ile cinsel yaşam kalitelerinin geleneksel ve etkin kontraseptif yöntem tercihlerine etkisi
The effect of sexual health knowledge levels and sexual life quality in women on traditional and effective contraceptive method preferences
  1. Tez No: 1003509
  2. Yazar: YAĞMUR EZGİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Sağlık, Geleneksel Kontaseptif Yöntem, Etkin Kontraseptif Yöntem, Sexual health, Traditional Contraceptive Method, Effective Contraceptive Method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kadınlarda cinsel sağlık bilgi düzeyleri ile cinsel yaşam kalitelerinin geleneksel ve etkin kontraseptif yöntem tercihlerine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Araştırma, Nisan-Eylül 2025 tarihleri arasında, 18-49 yaş aralığında 202 geleneksel kontraseptif yöntem kullanan kadın ve 202 etkin kontraseptif yöntem kullanan kadın olmak üzere toplam 404 katılımcıyla gerçekleştirildi. Veriler, çevrim içi olarak hazırlanan anket formlarının sosyal çevre ve sosyal medya aracılığıyla ulaşılan katılımcılar tarafından doldurulması yoluyla gerçekleştirildi. Araştırma verileri ''Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği–Kadın (CYKÖ-K)'' ve ''Cinsellikle İlgili Bilgi Düzeyine İlişkin Özellikler Bilgi Formu'' kullanılarak toplandı. Analizler IBM SPSS Statistics 26 paket programında yapıldı. İki bağımsız sayısal değişken arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon Katsayısı ile yorumlanmıştır. İki bağımsız grup arasındaki farklılıklar Bağımsız Örneklem T Testi, ikiden fazla bağımsız grup arasındaki farklılıklar Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile kontrol edildi. Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) sonucunda farklılık çıktığı durumlarda farklılığın kaynaklandığı grup Tukey çoklu karşılaştırma testi ile tespit edildi. İki bağımsız kategorik değişken arasındaki ilişkiler Ki Kare Analizi ile incelenmiş Ki Kare Analizinde beklenen değer varsayımı sağlanmadığı durumlarda Fisher's Exact Test sonuçları kullanılmıştır. Analizlerde istatistiksel anlamlılık .05 düzeyinden yorumlandı. Geleneksel yöntem kullananların Cinsel Bilgi Düzeyi puanları etkin yöntem kullananlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olduğu tespit edildi. Geleneksel ve etkin yöntem kullanan kadınların Cinsel Bilgi Düzeyi puanları ile Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in a descriptive and relationship-seeking type to examine the effects of women's sexual health knowledge levels and sexual life quality on their traditional and effective contraceptive method preferences. The research was conducted between April and September 2025, with a total of 404 participants, including 202 women using traditional contraceptive methods and 202 women using effective contraceptive methods between the ages of 18-49. The data was collected by filling out the online survey forms by participants reached through the social circle and social media. Research data were collected using the“Introductory Information Form”,“Quality of Sexual Life Scale-Female (CYKÖ-K)”and“Characteristics Information Form on the Level of Knowledge About Sexuality”. Analyzes were performed in the IBM SPSS Statistics 26 package program. Relationships between two independent numerical variables are interpreted with the Pearson Correlation Coefficient. Differences between two independent groups were checked by Independent Samples T Test, and differences between more than two independent groups were checked by One-Way Analysis of Variance (ANOVA). In cases where there was a difference as a result of One-Way Analysis of Variance (ANOVA), the group from which the difference originated was determined using the Tukey multiple comparison test. The relationships between two independent categorical variables were examined with Chi Square Analysis. In cases where the expected value assumption was not met in Chi Square Analysis, Fisher's Exact Test results were used. In the analyses, statistical significance was interpreted at the .05 level. It was determined that the Sexual Knowledge Level scores of those using traditional methods were statistically significantly higher than those using effective methods.It was determined that there was no statistically significant relationship between the Sexual Knowledge Level scores and the Sexual Quality of Life Scale scores of women using traditional and effective methods.