Parafudr eteği üretim makinesinde VR teknolojisinin kullanımı ve üretim süreçlerine entegrasyonu
The use of virtual reality technology in a surge arrester silicone skirt production machine and its integration into production processes
- Tez No: 1003534
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN BÜLENT FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Dijital eğitim, 3D virtual worlds, Digital education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, parafudr üretiminde kullanılan silikon etek üretim makinesi için sanal gerçeklik (VR) tabanlı bir operatör eğitim sisteminin geliştirilmesini sunmaktadır. Çalışmanın amacı, operatörlerin üretim sürecini fiziksel makineye erişim gerektirmeden, güvenli, etkileşimli ve tekrarlanabilir bir ortamda, klasik öğrenme yöntemlerine kıyasla daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda, Meta Quest 3S sanal gerçeklik başlığı kullanılarak operatör eğitimine odaklanan bir VR eğitim sistemi geliştirilmiştir. Makineye ait üç boyutlu (3B) modeller CAD tabanlı araçlarla oluşturulmuş ve Unreal Engine oyun motoru kullanılarak sanal ortama aktarılmıştır. Sistem, adım adım eğitim yaklaşımıyla görsel yönlendirmeler ve etkileşimli geri bildirimler sunarak operatörlerin üretim sürecine ait operasyonel adımları sanal ortamda uygulamalı olarak öğrenmesine olanak tanımaktadır. Kullanıcı testlerinden elde edilen sonuçlar, VR tabanlı eğitimin klasik yöntemlere kıyasla görev tamamlama sürelerini kısalttığını ve operatör hata oranlarını azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents the development of a virtual reality (VR)–based operator training system for the silicone shed production machine used in surge arrester manufacturing. The main objective of the study is to enable operators to learn the production process more effectively compared to conventional training methods, within a safe, interactive, and repeatable environment without requiring access to the physical machine. In this context, a VR training system focused on operator education was developed using the Meta Quest 3S virtual reality headset. Three-dimensional (3D) models of the machine were created using CAD-based design tools and transferred into a virtual environment using the Unreal Engine game engine. The system provides step-by-step training through visual guidance and interactive feedback, allowing operators to learn and practice the operational steps of the production process in a virtual environment. Results obtained from user tests indicate that VR-based training reduces task completion times and decreases operator error rates compared to conventional training methods.