Down sendromlu çocuklarda duyusal profil ile günlük yaşam aktiviteleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between sensory profile and daily living activities in children with Down Syndrome
  1. Tez No: 1003535
  2. Yazar: İSA AYBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOMRİS DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Down sendromu, duyusal işlemleme, Duyusal Profil Ölçeği (Sensory Profile), günlük yaşam aktiviteleri, PEDI, Dokunma duyusu, Fiziksel aktivite, Özel eğitime muhtaç çocuklar, Down syndrome, sensory processing, Sensory Profile Scale (SES), activities of daily living, PEDI, Sense of touch, Physical activity, Handicapped children who need special education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Down sendromlu (DS) çocuklarda duyusal profil ile günlük yaşam aktiviteleri (GYA) arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Çalışma 6-12 yaş aralığında toplam 80 Down sendromlu çocuk üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmada down sendromlu çocukların duyu profilini değerlendirmek için; Dunn'ın Duyusal Profil Ölçeği (Sensory Profile) ve Günlük yaşam aktiviteleri için PEDI – Pediatric Evaluation of Disability Inventory (Çocuk Özürlülük Değerlendirme Envanteri) kullanılmıştır. Araştırma tek zamanlıdır ve değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Uygulama sürecinde, çocuklar bireysel gözlem oturumlarına alınmış olup aynı zamanda ebeveynlerle yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan tüm analizlerin değerlendirilmesinde p<0,05 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda Çocukların fonksiyonel becerileri ile duyu profili arasındaki ilişkiyi incelediğimizde; kendine bakım ve sosyal fonksiyon ile duyma işlemi, görme işlemi vestibüler işlem ve dokunma işlemi arasında anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001), ve vestibüler işlemin diğer duyulara göre daha fazla değişim gösterdiği belirlenmiştir. Çocukların fonksiyonel becerileri ile davranışsal ve duygusal cevaplar boyutu skorları arasındaki ilişkiye bakıldığında kendine bakım, mobilite ve sosyal fonksiyon ile kayıt, arayış, hassasiyet ve kaçınma boyutları arasında anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001). Kendine bakım ve mobilite ile duyusal işlemin davranışsal sonuçları boyutu arasında anlamlı ilişki yoktur (p>0,05). Sonuç ve Tartışma: Çalışmamızın sonuçlarına göre, down sendromlu çocukların duyusal işlemleme ve fonksiyonel becerileri incelenerek anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Down sendromlu çocuklar kendine bakım ve mobilite becerilerinde sosyal becerilere göre daha başarısızdır. DS çocuklar vestibüler, dokunma, görme, endurans, hareket duyularında işlemleme güçlükleri görülmüştür. Duyusal işlemlemede en çok fark Vestibüler, dokunma ve oral duyuda görülmüştür. Aktivte seviyesini etkileyen düzlemler ve davranışsal sonuçlar alt başlıklarına göre daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak DS çocukların fonksiyonel becerilerindeki bağımsızlığı duyusal işlemleme becerileriyle bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the relationship between the sensory profile and activities of daily living (ADL) in children with Down syndrome (DS). Materials and Methods: The study was conducted on a total of 80 children with Down syndrome aged 6-12. Dunn's Sensory Profile Scale and the Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI) were used to assess the sensory profile of children with Down syndrome. The study was a single-time study, and the relationships between variables were examined. During the application process, the children were included in individual observation sessions, and structured interviews were conducted with their parents. A p<0.05 level was considered statistically significant in the evaluation of all analyses. Results: When we examined the relationship between the children's functional skills and sensory profile in our study; There was a significant relationship between self-care and social function and auditory processing, visual processing, vestibular processing, and tactile processing (p=0.001), and vestibular processing was found to change more than other senses. When examining the relationship between children's functional skills and the behavioral and emotional responses dimension scores, there was a significant relationship between self-care, mobility, and social function and the registration, seeking, sensitivity, and avoidance dimensions (p=0.001). There was no significant relationship between self-care and mobility and the behavioral consequences dimension of sensory processing (p>0.05). Conclusion and Discussion: According to the results of our study, significant results were found by examining the sensory processing and functional skills of children with Down syndrome. Children with Down syndrome are less successful in self-care and mobility skills than in social skills. DS children exhibited processing difficulties in the vestibular, tactile, visual, endurance, and movement senses. The greatest differences in sensory processing were observed in the vestibular, tactile, and oral senses. It was concluded that the planes affecting activity level and behavioral outcomes were more successful than the subheadings. Consequently, sensory processing differences in DS children were found to affect their functional skills and participation in ADLs.