Defektif femur şaft kırıklarında prolen mesh, kollajenli prolen meshin kırık kaynamasına etkisi: Ratlarda histopatolojik ve radyolojik çalışma
The effect of prolene mesh and collagen combi̇ned pro-lene mesh on fracture healing in segmental femoral shaft defects: A histopathological and radiological study in rats
- Tez No: 1003559
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi meş, Femoral kırıklar, Fracture healing, rat, Prolene Mesh, collagen, Surgical mesh, Femoral fractures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Travma sonrası oluşan kemik kırıklarında kemik defektleri oluşabil-mektedir. Defektif kırıklar yönetimi zor ve kaynamama ihtimali olan kırıklardır. Bu nedenle çeşitli tedavi modaliteleri geliştirilmiştir. Kemik defektlerinin rekonstrükte edilmesi gerekmektedir. Bu defektlerin rekonstrüksiyonu için otogreftler, allogreftler ve sentetik greftler kullanılmaktadır. Prolen mesh ve kollajenli prolen mesh uygulama-sının, defektif kırıkların tedavisinde maliyet etkin ve güvenli bir yöntem olarak kulla-nılmasının faydalı olabileceği düşünülmüştür. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız deneysel çalışma olarak planlandı. Bu doğrul-tuda Ağustos 2025-Eylül 2025 tarihleri arasında etik kurul onayı alınmasının ardından çalışmaya başlandı. 45 adet rat çalışmaya dahil edildi. Deney hayvanları üç gruba ayrıldı; 1. grup kontrol grubu olarak belirlendi ve defektif kırık oluşturuldu. 2. grup prolen mesh grubu olarak belirlendi ve defektif kırık oluşturulmasının ardın-dan kırık bölgesine prolen mesh sarıldı. 3. grup kollajenli prolen mesh grubu olarak belirlendi ve defektif kırık oluşturulması-nın ardından kırık bölgesine kollajen ile kombine prolen mesh sarıldı. Deney hayvanlarının her birine, kırık modelleri sağ femur osteotomisi ve Kirschner teli (K-teli) fiksasyonu uygulanarak oluşturuldu. Çalışmada 5 mm'lik kemik segmenti çıkarıldı. Kontrol grubunda çıkarılan kemik segmenti parçalanarak defektif alan greftlendi. Prolen mesh grubunda defektif alana greftler yerleştirildi ve bölge prolen mesh ile sarıldı. Kollajenli prolen mesh grubunda ise defektif alanın greftlen-mesi sonrası kollajen ile kombine prolen mesh uygulandı. Ratlar 2. ve 4. haftalarda sakrifiye edilerek sağ femurlar rezeke edildi. Elde edilen örnekler histolojik ve radyo-lojik olarak incelendi ve gruplar arasındaki anlamlı farklar araştırıldı. Bulgular: Radyolojik incelemede 2. haftada gruplar arasında anlamlı fark sap-tanmamıştır. 4. haftada ise Kontrol grubu ile Prolen mesh grubu radyolojik olarak karşılaştırıldığında Prolen mesh grubu lehine anlamlı fark saptanmıştır (p<0.048). Kol-lajenli prolen mesh grubu ile Kontrol grubu arasındaki karşılaştırmada Kollajenli pro-len mesh grubu lehine yüksek derecede anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır (p<0.012). Pro-len mesh grubu ile Kollajenli prolen mesh grubu karşılaştırıldığında aralarında istatis-tiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p<0.546). Histolojik incelemede 2. haftada Kollajenli prolen mesh grubu (p=0.014) ve Prolen mesh grubu (p=0.013), Kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek skorlar göstermiştir. Kollajenli prolen mesh grubu, Prolen mesh grubuna göre istatis-tiksel anlamlı daha yüksek skorlar göstermiştir (p=0.014). 4. haftada ise Kollajenli prolen mesh grubu (p=0.018) ve Prolen mesh grubu (p=0.015), Kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek skorlar göstermiştir. Ancak 4. hafta sonunda Prolen mesh grubu ve Kollajenli prolen mesh grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Ratlarda oluşturulan defektif femur kırığı modelinde prolen mesh uy-gulamasının, kırık kaynamasını histolojik ve radyolojik açıdan anlamlı düzeyde artır-dığı gösterilmiştir. Allogreft ve sentetik greftlere alternatif olarak hem maliyet etkin-liği hem de kolay ulaşılabilirliği nedeniyle umut vadeden bir yöntemdir. Ancak insan-lar üzerinde kullanımına yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Bone defects may occur in fractures resulting from trauma. De-fective fractures are difficult to manage and carry a risk of nonunion. Therefore, vari-ous treatment modalities have been developed. Reconstruction of bone defects is required, and autografts, allografts, and synthetic grafts are utilized for this purpose. It was considered that the application of Prolene mesh and collagen combined prole-ne mesh may be beneficial as a cost-effective and safe method in the treatment of defective fractures. Methods: This study was designed as an experimental investigation. Fol-lowing the approval of the ethics committee, the research was initiated within the period of August 2025 to September 2025. A total of 45 rats were included in the study. The experimental animals were allocated into three groups. 1. Control Group: A segmental bone defect was created, and the excised bone segment was fragmented and used to graft the defect area. 2. Prolene Mesh Group: After the creation of the segmental defect, graft mate-rial was placed into the defect area, which was subsequently wrapped with a Prolene mesh. 3. Collagen-Combined Prolene Mesh Group: Following defect creation and grafting, the defect site was wrapped with a Prolene mesh combined with col-lagen. In all animals, the fracture model was established through right femoral osteo-tomy followed by Kirschner wire (K-wire) fixation. A 5-mm segment of bone was resected to create the defect. Appropriate grafting and mesh applications were per-formed according to the group protocols. The rats were sacrificed at the 2nd and 4th postoperative weeks, and their right femora were resected. The harvested specimens were evaluated radiologically and histologically, and intergroup differences were statistically analyzed. Result: Radiological findings at the 2nd week, no statistically significant dif-ferences were observed among the groups. At the 4th week, a significant radiological improvement was detected in the Prolene mesh group compared with the Control group (p<0.048). When the Collagen-combined Prolene mesh group was compared with the Control group, a highly significant difference in favor of the collagen-combined mesh group was observed (p<0.012). No statistically significant difference was identified between the Prolene mesh and the Collagen-combined Prolene mesh groups (p<0.546). Histological findings at the 2nd week, both the Collagen-combined Prolene mesh group (p=0.014) and the Prolene mesh group (p=0.013) demonstrated signifi-cantly higher histological scores compared with the Control group. Additionally, the Collagen-combined Prolene mesh group exhibited significantly higher scores than the Prolene mesh group (p=0.014). At the 4th week, the Collagen-combined Prolene mesh group (p=0.018) and the Prolene mesh group (p=0.015) again showed signifi-cantly higher scores compared with theq Control group. However, no significant dif-ference was found between the Prolene mesh and Collagen-combined Prolene mesh groups at the 4th week (p>0.05). Conclusion: In the rat model of segmental femoral defect, the application of Prolene mesh significantly enhanced fracture healing from both radiological and his-tological perspectives. Given its cost-effectiveness, availability, and ease of use, Pro-lene mesh appears to be a promising alternative to allografts and synthetic graft mate-rials. Nevertheless, comprehensive studies involving human subjects are required be-fore its clinical implementation can be recommended.