Üç boyutlu yazıcı ile üretilen rezin bazlı geçici kuron materyallerine uygulanan Parylene C nanoyüzey kaplama işleminin materyalin yüzey pürüzlülüğüne, ıslanabilirliğine ve Kandida tutulumuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Parylene C nanosurface coating on surface roughness, wettability, and Candida albicans adhesion of 3Dprinted resin based temporary crown materials
- Tez No: 1003578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAD ÇULHAOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Parylene C Nanoyüzey Kaplama, Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi, Islanabilirlik, Yüzey Pürüzlülüğü, Candida Albicans Biyofilm Oluşumu, Parylene C, Three-Dimensional Printing, Dental Resins, Candida Albicans Biofilm, Contact Angle, Surface Roughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üç boyutlu yazıcı teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital yöntemlerle geçici restorasyonlar daha kısa sürede ve daha yüksek hassasiyetle üretilebilmektedir. Ancak, intraoral protezlerin yapımında kullanılan üç boyutlu akrilik bazlı reçineler, sıvı emilimi ve çözünürlüğe karşı duyarlıdır; bu durum, materyalin mekanik ve fiziksel özelliklerinde olumsuz değişimlere yol açabilmektedir. Konvansiyonel doldurucu ilavesiyle yapılan güçlendirme işlemleri polimerizasyon sürecini etkileyebileceğinden, nanoyüzey kaplama alternatif bir güçlendirme yöntemi olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada; biyolojik ve kimyasal olarak inert, dayanıklı bir malzeme olan ve çeşitli biyomedikal uygulamalarda konformal kaplama materyali olarak kullanılan Parylene C polimerinin, farklı kalınlıklarda uygulanan nanoyüzey kaplamalarının, üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilen geçici kuron materyallerin yüzey pürüzlülüğü, ıslanabilirliği ve Candida albicans biyofilm oluşumu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: SLA (Formlabs, Somerville, MA, ABD) ve DLP (BEGO GmbH & Co. KG, Bremen, Almanya) teknolojilerine sahip iki farklı 3B yazıcı ile ISO 21920- 2:2021 standardına uygun olarak hazırlanan 10 mm çapında ve 3 mm kalınlığında disk formunda örnekler; 0 µm, 0,33 µm, 0,66 µm kalınlıklarda Parylene C nanoyüzey kaplama ile kaplanmıştır ve toplamda 6 grup örnek elde edilmiştir. Nanoyüzey kaplamaların kimyasal karakterizasyonunu değerlendirmek için grazing angle aksesuarli FT-IR/Thermo Nicolet 6700 ayrıca kullanılmıştır. Power analizi verilerine uygun olarak (G*Power 3.1) yüzey pürüzlülüğü ve ıslanabilirlik testleri için her grupta 12 örnek, Candida albicans tutulumu testleri için ise her grupta 7 örnek kullanılmıştır. Bu çalışmada; yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri, optik profilometre cihazı (Zeiss Smartproof 5, Carl Zeiss, Almanya) ve otomatik analiz yazılımı (ConfoMap ST, Carl Zeiss, Almanya) kullanılarak ölçülmüştür. Islanabilirlik ölçümleri tensiometre (Attension Theta Lite Tensiometre, Biolin Scientific, ABD) ile sessile damla yöntemi kullanılarak 25 °C sıcaklıkta gerçekleştirilmiş, Candida albicans biyofilm oluşumu değerlendirilmesi ise örneklerin ayrı ayrı 24 ve 48 saatlik inkübasyon periyotları sonucu kristal viyole boyama tekniği ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, yüzey pürüzlülüğü için karma etkili model analizi; ıslanabilirlik ve biyofilm tutunumu verileri için ise genel doğrusal model analizi uygulanmıştır. Bulgular: Yüzey pürüzlülüğü verileri değerlendirildiğinde; en düşük yüzey pürüzlülük değeri SLA 0,66 µm grubunda (0,49 µm), en yüksek yüzey pürüzlülüğü değeri ise DLP kontrol grubunda (0,68 µm) gözlenmiştir. Üretim yöntemi açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p = 0.531). Kaplama kalınlığı genel olarak yüzey pürüzlülüğü üzerinde anlamlı bir etki göstermemekle birlikte, 0,66 µm kalınlığındaki grup istatistiksel anlamlılık eşiğine yakın bulunmuştur (p = 0.091). Temas açısı kaplama kalınlığıyla birlikte anlamlı şekilde artarak yüzeyin ıslanabilirliği azalmıştır (p <0.001). En düşük temas açısı DLP kontrol grubunda (50,3°), en yüksek ise SLA 0,66 µm grubunda (102,2°) ölçülmüştür. Candida albicans absorbans oluşumunda kaplama kalınlığı ve üretim yöntemi istatistiksel olarak anlamlı etki göstermiştir (p <0.001). İnkübasyon süresi tek başına istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0.137). Sonuç: Parylene C nanoyüzey kaplama, üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilen geçici kuron materyallerinde yüzey pürüzlülüğünü ve Candida albicans tutulumunu azaltmakta; temas açısını artırarak yüzeyin daha hidrofobik bir karakter kazanmasına katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bu kaplama yönteminin geçici dental restorasyonların yüzey özelliklerini iyileştirerek kullanım ömrünü artırabileceği ve biyofilm oluşumunu azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: With the increasing adoption of three-dimensional (3D) printing technologies, temporary dental restorations can now be fabricated more rapidly and with greater precision through fully digital workflows. However, the acrylic-based resins commonly used in the 3D printing of intraoral prostheses are prone to water absorption and solubility, potentially compromising their mechanical and physical properties. Traditional reinforcement strategies, such as the incorporation of fillers, may interfere with the polymerization process, thereby limiting their effectiveness. As an alternative, nanoscale surface coatings present a promising approach for enhancing the performance of these materials. In this study, the effects of nanosurface coatings of varying thicknesses using Parylene C—a durable, biocompatible, and chemically inert polymer widely employed as a conformal coating in biomedical applications—were evaluated in terms of their impact on surface roughness, wettability, and Candida albicans biofilm formation on 3D-printed temporary crown materials. Materials and Methods: In this study, the effects of Parylene C nanosurface coatings on surface roughness, wettability, and Candida albicans biofilm formation of 3D-printed temporary crown materials were investigated. Disk-shaped specimens (10 mm diameter, 3 mm thickness) were fabricated using two additive manufacturing technologies: stereolithography (SLA) and digital light processing (DLP), in compliance with ISO 21920-2:2021 standards. Fabricated specimens were coated with Parylene C at three different thickness levels (0 µm, 0.33 µm, and 0.66 µm), resulting in six experimental groups. Chemical characterization of the coatings was performed using grazing angle Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR). Based on power analysis, 12 specimens per group were used for surface roughness and wettability measurements, and 7 specimens per group were used for Candida albicans adhesion analysis. Surface roughness (Ra) values were measured with a non-contact optical profilometer (Zeiss SmartProof 5, Carl Zeiss, Germany) with integrated analysis software (ConfoMap ST, Carl Zeiss, Germany), and wettability was assessed using the sessile drop method with a goniometer (Attension Theta Lite Tensiometer, Biolin Scientific, USA) at 25 °C. Microbial adhesion was evaluated via crystal violet staining following 24- and 48-hour separate incubation periods. Statistical analyses were performed using mixed-effects models for surface roughness data and general linear models (GLM) for wettability and biofilm formation. The significance level was set at p < 0.05. Results: The lowest mean surface roughness was recorded in the SLA 0.66 µm group (0.49 µm), whereas the highest was observed in the DLP control group (0.68 µm). However, the difference in surface roughness between the two additive manufacturing methods (SLA and DLP) was not statistically significant (p = 0.531). Although variations in coating thickness did not result in a statistically significant change in surface roughness (p = 0.091), a significant increase in contact angle values was observed with increasing coating thickness, indicating a reduction in surface wettability (p < 0.001). The DLP control group exhibited the lowest contact angle (50.3°), while the highest was noted in the SLA 0.66 µm group (102.2°). Both coating thickness and printing method were found to significantly influence Candida albicans biofilm formation, as measured by absorbance values (p < 0.001), whereas incubation time did not exhibit a statistically significant effect (p = 0.137). Conclusion: Parylene C nanocoating has been shown to reduce surface roughness and inhibit Candida albicans adhesion on temporary crown materials fabricated using 3D printing technology. Additionally the coating enhances the hydrophobicity of the material surface, as evidenced by an increase in contact angle measurements. These findings suggest that Parylene C nanocoating may contribute to the improved clinical performance and longevity of temporary dental restorations by optimizing surface characteristics and minimizing microbial biofilm formation.