Karaciğer nakli olan çocuk hastalara bakım veren bireylerin bakım yüklerinin belirlenmesi
Determination of care burden of individuals giving care to pediatric patients having liver transplantation
- Tez No: 1003577
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK TOLGA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Organ nakli, karaciğer nakli, çocuk karaciğer nakli, bakım yükü, depresyon, Organ transplantation, liver transplantation, pediatric liver transplantation, care burden, depression
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karaciğer Nakli Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma karaciğer nakli olan çocuk hastalara bakım veren bireylerin bakım yüklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Veriler İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü çocuk organ nakli kliniğinde Mayıs 2022- Şubat 2023 tarihlerinde toplanmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan“hasta ve bakım veren bireylerin tanıtıcı bilgi formu”,“Zarit Bakım Yükü Ölçeği”ve“Beck Depresyon Ölçeği”nden oluşan anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov Testi, One-Way-ANNOVA testi, Student T Test, Pearson korelasyon ve linear regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Bakım vericilerin %60.6'sının yaş ortalaması 38.35±11.82, %72.7'si kadın, %69.7'sinin çocuğun annesi, %81.8 'inin bakım yükünün günlük yaşamına etkisi olduğu saptandı. Bakım vericilerin bakım yüklerinin günlük yaşamlarına etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı(p= 0.021). Çalışmaya dahil edilen pediatrik alıcıların %42.4'ünün 13-18 yaş aralığında, %60.6'sının kadın, %45.5'inin nakil süresinin 25 ayı geçtiği, %54.5'inde komplikasyon geliştiği sonucuna varıldı. Bakım yükü düzeyinin 38.87±1.21 ile şiddetli bakım yükü, depresyon düzeyinin ise 10.81±8.65 ile hafif düzeyde olduğu saptandı. Bakım yükü ile depresyon düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu görüldü (r: .602, p: 0.000). Bakım vericilerin depresyon düzeylerinin bakım yükü üzerindeki etkisini saptamak için basit doğrusal regresyon analizine göre R2 değeri 0.363 olarak saptandı. Sonuç: Pediatrik karaciğer alıcısı olan hastalara bakım veren bakım vericilerin bakım yüklerinin çok yüksek düzeyde olduğu, depresyon düzeylerinin ise hafif düzeyde olduğu sonucuna varıldı. Pediatrik karaciğer alıcılarına bakım verenlerin çok yüksek düzeyde bakım yüklerinin olmasının günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilediği ve kendilerine daha az zaman ayırdıkları görüldü. Bu açıdan bakım vericilerin büyük çoğunluğunun çocuğun annesi olduğu düşünüldüğünde ebeveynler arasında bakım yüklerinin paylaşılması depresyon gibi olumsuz durumların yaşanmasının önüne geçebileceği düşünülmektedir. Bunun yanında, bu hastaların ailelerine mutlaka sosyal destek verilmesi, bakım vericilerin depresyon düzeyini azaltarak hayat kalitesini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to determine the care burden of individuals caring for pediatric patients with liver transplantation. Materials and Methods: This study was conducted in a descriptive and relationship-seeking type. Data were collected at the İnönü University Turgut Özal Medical Center Liver Transplant Institute pediatric organ transplant clinic between May 2022 and February 2023. The data were collected by face-to-face interview with a survey form consisting of“introductory information form of patients and caregivers”,“Zarit Care Burden Scale”and“Beck Depression Scale”created by the researchers. Number, percentage, mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov Test, One-Way-ANNOVA test, Student T Test, Pearson correlation and linear regression analysis were used in the analysis of the data. Results: The mean age of 60.6% of the caregivers was 38.35±11.82, 72.7% were women, 69.7% were the mother of the child, and 81.8% were found to have an impact on their daily life. It was determined that the effect of caregivers' care burden on their daily lives was statistically significant (p = 0.021). It was concluded that 42.4% of the pediatric recipients included in the study were between the ages of 13-18, 60.6% were female, 45.5% of them had a transplant duration exceeding 25 months, and 54.5% developed complications. It was determined that the care burden level was severe at 38.87±1.21, and the depression level was mild at 10.81±8.65. It was observed that there was a moderate positive relationship between care burden and depression level (r: .602, p: 0.000). According to simple linear regression analysis to determine the effect of caregivers' depression levels on care burden, the R2 value was determined as 0.363. Conclusion: It was concluded that the care burden of caregivers caring for pediatric liver recipient patients was very high, and their depression levels were mild. It was observed that caregivers of pediatric liver recipients had a very high level of care burden, which negatively affected their daily lives and left them with less time for themselves. In this respect, considering that the majority of caregivers are the mother of the child, it is thought that sharing the care burden between parents can prevent negative situations such as depression. In addition, providing social support to the families of these patients will increase the quality of life by reducing the depression level of caregivers.