3 boyutlu yazıcılar ve geleneksel yöntemlerle kullanılan geçici kron materyallerinin kırılma dayanımlarının değerlendirilimesi
- Tez No: 1014476
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE ŞEBNEM BÜYÜKKAPLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eklemeli Üretim Tekniği, 3 Boyutlu Yazıcı, Geleneksel Üretim, Bükülme dayanıklığı, Mikrosertlik, Additive Manufacturing, 3D Printing, Conventional Manufacturing, Flexural Strength, Microhardness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eklemeli üretim (3 B baskı) teknolojisiyle üretilen rezin esaslı geçici dental materyaller ile geleneksel otopolimerizan PMMA esaslı materyalin, farklı kalınlıklardaki örneklerde bükülme dayanımı ve Vickers mikrosertlik özelliklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmada fotopolimerizasyon esaslı 3B baskı rezinleri olan Asiga DentaTOOTH ve Optiprint Lumina ile geleneksel otopolimerizan PMMA esaslı Temdent materyali değerlendirilmiştir. Örnekler, EN ISO 4049:2000 standardında belirtilen test yöntemleri esas alınarak 25×2×1 mm ve 25×2×2 mm boyutlarında hazırlanmıştır. Bükülme dayanımı üç nokta eğme testiyle, mikrosertlik ise Vickers testiyle belirlenmiştir. Veriler SPSS 25 ve Jamovi 2.7.17 programlarıyla analiz edilmiş, normallik Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Materyal türü ve kalınlığın, bükülme dayanımı ve bazı mekanik özellikler üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Optiprint Lumina grubu örnekleri en yüksek bükülme dayanımı ve mikrosertlik değerlerini gösterirken, Temdent grubu örnekleri her iki parametrede de en düşük değerleri sergilemiştir. Maksimum yer değiştirme Asiga grubu örneklerinde daha yüksek bulunmuştur. Kalınlık artışı ile maksimum kuvvet artarken maksimum yer değiştirmenin azaldığı, mikrosertlik değerlerinin ise kalınlıktan etkilenmediği belirlenmiştir. Sonuç: 3B baskı yöntemiyle üretilen rezin esaslı geçici dental materyaller ile geleneksel PMMA esaslı materyal karşılaştırıldığında, mekanik performansın materyal türüne ve kalınlık parametresine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, materyal kalınlığının artışı ile mekanik direncin arttığı, buna karşılık deformasyonun azaldığı saptanmıştır. Bu bulgular, 3B baskı ile üretilen materyallerin geleneksel materyallere kıyasla mekanik özellikler açısından önemli avantajlar sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the flexural strength and Vickers microhardness properties of resin-based interim dental materials produced by additive manufacturing (3D printing) and a conventional PMMA-based material using specimens of different thicknesses. Method: In this study, photopolymerization-based 3D printing resins, Asiga DentaTOOTH and Optiprint Lumina, and a conventionally prepared autopolymerizing PMMA-based material, Temdent, were evaluated. The specimens were prepared in dimensions of 25 × 2 × 1 mm and 25 × 2 × 2 mm based on the test methods specified in EN ISO 4049:2000. Flexural strength was determined using a three-point bending test, and microhardness was measured using the Vickers hardness test. Data were analyzed using SPSS 25 and Jamovi 2.7.17 software; normality was assessed with the Shapiro–Wilk test, and the level of significance was set at p<0.05. Results: The type of material and thickness were found to have significant effects on flexural strength and certain mechanical properties. Optiprint Lumina specimens exhibited the highest flexural strength and microhardness values, whereas Temdent specimens showed the lowest values for both parameters. Maximum displacement was higher in the Asiga specimens. With increasing thickness, the maximum force increased while the maximum displacement decreased, and microhardness values were not affected by thickness. Conclusion: When comparing resin-based interim dental materials produced by additive manufacturing with a conventional PMMA-based material, mechanical performance was found to vary depending on material type and thickness. Furthermore, an increase in material thickness was associated with an increase in mechanical strength, whereas deformation decreased. These findings suggest that 3D printed materials may offer significant advantages over conventional materials in terms of their mechanical properties.