Deprem sürecinde otizmli çocukların yaşadığı hane içi iletişim güçlükleri
The household communication experiencing autistic children during the earthquake
  1. Tez No: 1003662
  2. Yazar: RÜMEYSA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, İletişim, İletişim Güçlükleri, Afet, Deprem, Otistik çocuklar, İletişim becerisi, İletişim engelleri, İletişim sorunları, Autism Spectrum Disorder, Communication, Communication Difficulties, Disaster, Earthquake, Autistic children, Communication skill, Communication barriers, Communication problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada OSB'li çocukların deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası hane içindeki iletişim durumları ve iletişim güçlükleri kıyaslamalı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda 69 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış, Adana'da 6 Şubat 2023 Depremini yaşayan otizmli çocuğa sahip ailelerin otizmli çocuğa birincil dereceden ilgilen 19 anne 1 yaşam koçu olmak üzere 20 katılımcı ile görüşülmüştür. Betimsel analizler ve bazı fark ve varyans analizleri yapılmış, bunun için Jamovi programından yararlanılmıştır. Adana'da deprem öncesine kıyasla deprem sonrasında ilgilenen kişi ve yaşadıkları hane aynı kalmakla birlikte OSB'li çocukların iletişiminde anne ve baba ağırlığı artmış; çocuklar sözel iletişimden işaret ve bedensel gibi sözel olmayan yöntemlere yönelmiş; ifade edememe, ağlama ve endişe tepkileri artmış; uyku düzenleri, iletişim biçimleri, oyun ve ödev rutinlerinde sınırlı değişiklikler görülmüştür. Bu sonuçlar OSB'li çocukların iletişimleri üzerinde aile içi etkileşimin, rutinlerin korunmasının ve çevresel faktörlerin etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study comparatively examined the communication status and communication difficulties of children with Autism Spectrum Disorder (ASD) within the household before, during, and after the earthquake. In this context, a semi-structured interview form consisting of 69 questions was prepared, and interviews were conducted with 20 participants, including 19 mothers and one life coach, who are primary caregivers of children with autism from families who experienced the February 6, 2023, earthquake in Adana. Descriptive analyses and some difference and variance analyses were performed using the Jamovi program. In Adana, although the primary caregiver and the household they lived in remained the same after the earthquake compared to before, the prominence of the mother and father in the communication of children with ASD increased; children shifted from verbal communication to non-verbal methods such as gestures and bodily communication; reactions like inability to express themselves, crying, and anxiety increased; and limited changes were observed in their sleep patterns, communication styles, and play and homework routines. These results demonstrate the impact of family interaction, the preservation of routines, and environmental factors on the communication of children with ASD.