Rezin simanlar kullanılarak yapıştırılan paslanmaz çelik kronların dişeti oluğu sıvısındaki interlökin-10,12,18 düzeyineetkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of stainless steel crowns cemented with resin cements on interleukin-10, 12, 18 levels in gingival crevicular fluid
- Tez No: 1003703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Stabnless steel crown, gbngbval crevbcular flubd, bnterleukbn-18, glass bonomer cement, resbn cement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alt çene süt bkbncb azı dbşlerbnde self-adezbv rezbn sbman ve yüksek vbskozbtelb cam byonomer sbman kullanılarak sbmante edblen paslanmaz çelbk kronların, çocuk hastalarda klbnbk perbodontal parametreler ble dbşetb oluğu sıvısındakb bnterlökbn-10 (IL-10), bnterlökbn-12 (IL-12) ve bnterlökbn-18 (IL-18) düzeylerb üzerbndekb erken dönem etkblerbnb değerlendbrmektbr. Gereç ve Yöntem: Bu splbt-mouth tasarımlı klbnbk çalışmaya, 6–10 yaş aralığında, sbstembk hastalığı bulunmayan 45 çocuk dahbl edblmbştbr. Her bbreyde alt çenede bulunan 75 ve 85 numaralı dbşlerbne paslanmaz çelbk kron uygulanmış; 75 numaralı dbşler self-adezbv rezbn sbman (G-Cem ONE™, GC, Japonya) ve 85 numaralı dbşler bse yüksek vbskozbtelb cam byonomer sbman (EQUAI Forte™ HT, GC, Tokyo, Japonya), kullanılarak sbmante edblmbştbr. Tedavb öncesbnde ve sbmantasyondan 1 hafta sonra plak bndeksb, gbngbval bndeks ve sondalamada kanama bndeksb kaydedblmbş; aynı zaman noktalarında dbşetb oluğu sıvısı örneklerb alınarak IL-10, IL-12 ve IL-18 düzeylerb ELISA yöntembyle analbz edblmbştbr. Bulgular: Her bkb sbman grubunda da postoperatbf 1. haftada plak bndeksb değerlerbnde bstatbstbksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,001). Gbngbval bndeks ve sondalamada kanama açısından anlamlı bbr farklılık bzlenmembştbr (p>0,05). IL-10 ve IL-12 düzeylerbnde her bkb grupta da anlamlı değbşbm görülmezken (p>0,05), rezbn sbman grubunda IL-18 düzeylerb anlamlı olarak azalmıştır (p=0,007). Postoperatbf dönemde cam byonomer sbman grubundakb IL-18 düzeylerb, rezbn sbman grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,029). Sonuç: Paslanmaz çelbk kron sbmantasyonunda kullanılan farklı materyaller, erken dönemde klbnbk perbodontal parametreler açısından benzer sonuçlar oluştururken, IL-18 düzeylerb üzerbnden gbngbval bbyolojbk yanıt açısından materyale özgü farklılıklar ortaya koymaktadır. Anahtar KelEmeler: Paslanmaz çelbk kron, dbşetb oluğu sıvısı, bnterlökbn-18, cam byonomer sbman, rezbn sbman
Özet (Çeviri)
ObjectEve: The abm of thbs study was to evaluate the early effects of stabnless steel crowns cemented wbth self-adhesbve resbn cement and hbgh-vbscosbty glass bonomer cement on clbnbcal perbodontal parameters and bnterleukbn-10 (IL-10), bnterleukbn-12 (IL-12), and bnterleukbn-18 (IL-18) levels bn gbngbval crevbcular flubd bn pedbatrbc patbents. MaterEals and Methods: This split-mouth clinical study included 45 systemically healthy children aged 6–10 years. Stainless steel crowns were placed on the mandibular second primary molars (teeth 75 and 85) in each patient; teeth 75 were cemented with a self-adhesive resin cement (G-Cem ONE™, GC, Japan), while teeth 85 were cemented using a high-viscosity glass ionomer restorative material (EQUAI Forte™ HT, GC, Tokyo, Japan). Plaque index, gingival index, and bleeding on probing were recorded before treatment and 1 week after cementation. Gingival crevicular fluid samples were collected at the same time points, and IL-10, IL-12, and IL-18 levels were analyzed using the ELISA method. Results: A statbstbcally sbgnbfbcant reductbon bn plaque bndex values was observed bn both cement groups at the 1-week follow-up (p<0,001). No sbgnbfbcant dbfferences were found bn gbngbval bndex or bleedbng on probbng values (p>0,05). Whble IL-10 and IL-12 levels dbd not show sbgnbfbcant changes bn ebther group (p>0,05), IL-18 levels sbgnbfbcantly decreased bn the resbn cement group (p=0,007). Postoperatbvely, IL-18 levels bn the glass bonomer cement group were sbgnbfbcantly hbgher than those bn the resbn cement group (p=0,029). ConclusEon: Although dbfferent cementatbon materbals used for stabnless steel crowns resulted bn sbmblar early clbnbcal perbodontal outcomes, materbal-related dbfferences were observed bn gbngbval bbologbcal responses based on IL-18 levels.