PCOS (polikistik over sendromu) olgularında granulosa hücre progesteron reseptörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of granulosa cell progesterone receptors in PCOS (polycystic ovarian syndrom) cases
- Tez No: 1003796
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: PCOS, PGRMC1, granüloza hücresi, progesteron reseptörü, H-skoru, Reseptörler-progesteron, PCOS, PGRMC1, granulosa cell, progesterone receptor, H-score, Receptors-progesterone
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
PCOS (POLİKİSTİK OVER SENDROMU) OLGULARINDA GRANULOSA HÜCRE PROGESTERON RESEPTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Polikistik over sendromu (PCOS), ovaryan fonksiyonları etkileyen kompleks bir endokrin bozukluktur ve progesteron sinyallemesindeki değişikliklerin folikül gelişimi ve oosit kalitesi üzerinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, PCOS olgularında granüloza hücrelerinde membran ilişkili progesteron reseptörü olan PGRMC1 ekspresyonunu immünohistokimyasal yöntemle değerlendirmek ve kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya PCOS tanısı almış 15 hasta ve erkek faktör infertilite nedeniyle IVF/ICSI uygulanan 15 kontrol olgusu dahil edildi. Oosit toplama günü izole edilen kümülüs granüloza hücrelerinde PGRMC1 ekspresyonu immünohistokimyasal boyama ile değerlendirildi. Boyanma yoğunluğu, H-skoru yöntemi kullanılarak yarı-kantitatif olarak hesaplandı. Gruplar arasındaki karşılaştırmalar, verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Mann–Whitney U testi ile yapıldı. Bulgular: PCOS grubunda granüloza hücrelerinde PGRMC1 H-skoru, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0.001). Ayrıca PCOS grubunda foliküler yanıtın arttığı ve granüloza hücre aktivitesinin kontrol grubuna göre daha belirgin olduğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, PCOS'ta granüloza hücrelerinde PGRMC1 ekspresyonunun farklı bir regülasyon paterni sergilediğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, PCOS'ta progesteron sinyallemesinin değişmiş olabileceğini ve ovaryan mikroçevredeki bu değişimin foliküler yanıt ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF GRANULOSA CELL PROGESTERONE RECEPTORS IN PCOS (POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME) CASES Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a complex endocrine disorder affecting ovarian function, and alterations in progesterone signaling are thought to play a key role in follicular development and oocyte quality. The aim of this study was to evaluate PGRMC1 expression in granulosa cells of PCOS patients using immunohistochemical methods and to compare the results with a control group. Methods: This study included 15 patients diagnosed with PCOS and 15 control cases undergoing IVF/ICSI due to male factor infertility. Cumulus granulosa cells collected on the day of oocyte retrieval were analyzed for PGRMC1 expression by immunohistochemical staining. Staining intensity was semi-quantitatively assessed using the H-score method. Group comparisons were performed using the Mann–Whitney U test, as the data did not show normal distribution. Results: PGRMC1 H-score in granulosa cells was significantly higher in the PCOS group compared to the control group (p<0.001). In addition, increased follicular response and enhanced granulosa cell activity were observed in the PCOS group. Conclusion: The findings of this study indicate that PGRMC1 expression in granulosa cells exhibits a distinct regulatory pattern in PCOS. These results suggest that altered progesterone signaling may contribute to changes in the ovarian microenvironment and follicular response in PCOS.