Multipl myelom ve MGUS hastalarında zonulin, inflamasyon ve demir durumu belirteçleri
Zonulin, inflammation and iron status markers in patients with multiple myeloma and MGUS
- Tez No: 1003821
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MURAT BOLAYIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Biyokimya, Hematology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak geçirgenliği, Biyokimya, Demir metabolizma hastalıkları, Hematoloji, Hematolojik neoplazmlar, Zonulin, İnflamatuar belirteçler, İnterlökin 6, Intestinal permeability, Biochemistry, Iron metabolism disorders, Hematology, Hematologic neoplasms, Zonulin, Inflammatory markers, Interleukin 6
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multipl Miyelom (MM), plazma hücrelerinin malign proliferasyonu ile seyreden sistemik bir hematolojik hastalıktır. Belirlenmeyen Öneme Sahip Monoklonal Gammopati (MGUS) ise MM'ye ilerleyebilme potansiyeli taşıyan prekürsör bir durumdur. Bu çalışmada Zonulin, IL-6, Hepsidin ve sTfR düzeylerini ölçerek bu belirteçlerin MM ve MGUS'un klinik özellikleriyle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 MM, 30 MGUS hastası ve 28 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum Zonulin, IL-6, Hepsidin ve sTfR düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Rutin biyokimyasal parametreler hastane kayıtlarından elde edildi. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: MM ve MGUS gruplar arasında IL-6 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p < 0.05). Serum demiri MM grubunda en düşük seviyelerdeyken, ferritin MM grubunda anlamlı artış göstermiştir (p < 0.05). Hepsidin düzeyleri gruplar arası analizde sınırda kalsa da, MGUS grubunda CRP ile pozitif korelasyon göstermiştir (r=0.44). sTfR1 düzeyleri MM ve MGUS gruplar arasında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş olup; MM grubunda ferritin ile çok güçlü bir pozitif korelasyon (r=0.97) sergilemiştir. Serum zonulin düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05).Sonuç: MGUS evresinin subklinik inflamasyon ve demir metabolizması bozukluklarının başladığı aktif bir süreç olduğu saptanmıştır. sTfR1'in inflamasyonun yarattığı yanıltıcı etkilerden bağımsız, hücresel demir ihtiyacını ve bozulan eritropoetik aktiviteyi yansıtan, hepsidinden daha duyarlı bir biyobelirteç olduğunu kanıtlamaktadır. sTfR tabanlı indekslerin klinik takibe dâhil edilmesi, MM ve MGUS'ta kişiselleştirilmiş anemi yönetiminde kritik bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple Myeloma (MM) is a systemic malignancy of plasma cells. Monoclonal Gammopathy of Undetermined Significance (MGUS) is a precursor stage with potential for progression. This study investigated serum levels of Zonulin, IL-6, Hepcidin, and sTfR1, evaluating their clinical significance in plasma cell dyscrasias.Material and Methods: The study included 30 MM patients, 30 MGUS patients, and 28 healthy volunteers. Serum Zonulin, IL-6, Hepcidin, and sTfR1 were measured via ELISA. Routine biochemical and hematological data were retrieved from medical records. Data were analyzed using the SPSS statistical package program.Statistical analyses assessed intergroup differences and correlations. Results: IL-6 levels were significantly higher in MM and MGUS groups (p<0.05). Serum iron reached its nadir in MM, while ferritin showed a significant pathological increase (p<0.05). Hepcidin levels showed marginal significance but correlated positively with CRP in MGUS (r=0.44). sTfR1 levels were significantly elevated in MM and MGUS groups, exhibiting an exceptionally strong correlation with ferritin in MM (r=0.97). No significant variance was observed in serum Zonulin levels (p>0.05).Conclusion: Findings elucidate that MGUS is an active clinical phase with onset of subclinical inflammation and disrupted iron homeostasis. sTfR1 emerges as a superior biomarker, reflecting cellular iron demand and impaired erythropoiesis independently of inflammatory interference. Incorporating sTfR-based indices into clinical practice may enhance personalized anemia management in MM and MGUS.