Terapötik tırmanış programının spesifik olmayan kronik bel ağrısı olan hastalarda kas aktivasyonu üzerindeki etkileri
Effects of a therapeutic climbing program on muscle activation of patients with non-spesific chronic lower back pain
- Tez No: 1003862
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Düzeltici egzersizler, Kas kuvveti, Kronik ağrı, Postural denge, Back pain, Corrective exercises, Muscle strength, Chronic pain, Postural balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik ve Biyomedikal Nöroteknoloji Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, terapötik tırmanış programının denge ve kuvvet parametreleri üzerindeki etkilerini incelemek, ağrı düzeyinde meydana getirdiği değişimleri değerlendirmek ve standart mat egzersizleriyle karşılaştırarak terapötik etkinliğini ortaya koymaktır. Çalışma yaş ortalaması 39,7 ± 9,2 yıl olan mat egzersiz grubundaki 10 birey ile yaş ortalaması 32,5 ± 9,17 yıl olan terapötik tırmanış grubundaki 10 bireyden oluşan, non-spesifik kronik bel ağrısı tanılı katılımcılarla yürütülmüştür. Ağrı ve fiziksel fonksiyonlar Modifiye Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi ile değerlendirilmiş; bu kapsamda ağrı şiddeti, kişisel bakım, yürüme, kaldırma, ayakta durma, oturma, uyuma, sosyal yaşam, seyahat sırasında ağrı ve ağrının değişme derecesi sorgulanmıştır. Gövde kas kuvveti ve enduransı İzokinetik Dinamometre (Cybex Humac/Norm, CSMI, 2024) ile ölçülmüş, denge ve postüral stabilite ise Biodex Balance System SD (BBS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, her iki grupta da ağrı skorlarında anlamlı azalma, Modifiye Oswestry Anketi puanlarında iyileşme elde edilmiştir (p<0.05). Gövde fleksör ve ekstansör kaslarında izokinetik kuvvet ve endurans değerleri anlamlı artış göstermiştir (p<0.05). Denge ölçümlerinde ise terapötik tırmanış grubunda stabilite indekslerinde anlamlı iyileşme gözlenirken (p<0.05), mat egzersizi grubunda denge parametrelerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of a therapeutic climbing program on balance and strength parameters, to evaluate the changes in pain levels, and to compare its therapeutic efficacy with standard mat exercises. The study was conducted with 10 individuals in the mat exercise group with a mean age of 39.7 ± 9.2 years and 10 individuals in the therapeutic climbing group with a mean age of 32.5 ± 9.17 years, all diagnosed with non- specific chronic low back pain. Pain and physical functions were assessed using the Modified Oswestry Disability Index (ODI), which evaluates pain intensity, personal care, walking, lifting, standing, sitting, sleeping, social life, pain during travel, and the degree of pain change. Trunk muscle strength and endurance were measured with an Isokinetic Dynamometer (Cybex Humac/Norm, CSMI, 2024), while balance and postural stability were assessed using the Biodex Balance System SD (BBS). According to the results, both groups demonstrated a significant reduction in pain scores and improvement in ODI scores (p<0.05). Isokinetic strength and endurance values of the trunk flexor and extensor muscles also showed significant increases (p<0.05). In balance assessments, significant improvements in stability indices were observed in the therapeutic climbing group (p<0.05), whereas the changes in balance parameters in the mat exercise group were not statistically significant (p>0.05).