Üç-beş yaş arasındaki çocukların anksiyete düzeyleri ile ebeveynlerinin bağlanma stilleri arasındaki ilişkilerinincelenmesi
An examination of the relationships between the anxietylevels of children aged three to five and their parents'attachment styles
  1. Tez No: 1003921
  2. Yazar: BUKET ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN DOĞAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-babaya bağlanma, Eko-anksiyete, Çocuk-okul öncesi, Parental bonding, Eco-anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; üç ile beş yaş arası çocukların anksiyete düzeyleri ile ebeveynlerinin bağlanma stilleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde bulunan üç ile beş yaş arası çocukların ebeveynleri oluşturmaktadır. Çalışmaya toplam 352 ebeveyn katılmıştır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Ölçeği ve Okul Öncesi Çocuklarda Anksiyete Ölçeği kullanılarak Google Forms aracılığıyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde öncelikle normallik dağılımı incelenmiş, verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla parametrik testlerden Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Ardından bağlanma puanlarının anksiyete değişkeni alt boyutlardan alınan puanlar ve yaş tarafından yordanıp yordanmadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Analiz öncesinde regresyon varsayımlarının sağlandığı belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda güvenli bağlanma puanlarının, anksiyete alt boyutları ve toplam anksiyete puanı ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Kaçınan bağlanma puanlarının ise ayrılık anksiyetesi ve özgül fobi puanları ile anlamlı ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Her iki anksiyete alt boyutu ile kaçınan bağlanma arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Kaçınan bağlanma puanları ile sosyal fobi, yaygın kaygı ve anksiyete toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Kaygılı-kararsız bağlanma puanlarının ise anksiyetenin tüm alt boyutları ve anksiyete toplam puanı ile anlamlı korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Anksiyetenin alt boyutları ve toplam puanı ile kaygılı-kararsız bağlanma arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Yapılan regresyon analizi bulgularına göre, güvenli bağlanma puanlarının sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi, özgül fobi ve yaş değişkeni ile anlamlı bir etki görülmemiştir. Kaçınan bağlanma puanları ile yaş, ayrılık anksiyetesi ve sosyal fobi ile anlamlı etki saptanmıştır. Kaygılı bağlanma puanlarının yordayıcı değişkenleri ise yaş ve yaygın kaygı bozukluğu olarak saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ebeveyn odaklı ve bağlanmayı temel alan destekleyici uygulamaların yaygınlaştırılması ve çocuklarda anksiyete bozukluklarının erken dönemde tespit edilmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between anxiety levels in children aged three to five and their parents' attachment styles. The sample of the study consists of parents of children aged three to five years old residing in Istanbul province.A total of 352 parents participated in the study. Participants were selected using a purposive sampling method. Research data were collected online using Google Forms, the Personal Information Form, the Three-Dimensional Attachment Scale, and the Anxiety Scale for Preschool Children. In the analysis of the data, normality distribution was first examined, and it was determined that the data showed a normal distribution. Pearson correlation analysis was applied from parametric tests to determine the relationship between variables. Subsequently, multiple regression analysis was performed to determine whether attachment scores were predicted by anxiety subscale scores and age. Prior to the analysis, it was determined that the regression assumptions were met. The analyses revealed that secure attachment scores were not significantly related to anxiety subdimensions or total anxiety scores.It has been determined that avoidance attachment scores show a significant relationship with separation anxiety and specific phobia scores. A low level of positive correlation was found between both anxiety subdimensions and avoidant attachment (p<0.05). There is no significant relationship between avoidance attachment scores and total scores for social anxiety, generalized anxiety, and anxiety. Anxious-avoidant attachment scores were found to be significantly correlated with all subdimensions of anxiety and total anxiety scores. A low level of positive correlation was found between anxiety subdimensions and total scores and anxious-avoidant attachment (p<0.05). According to the findings of the regression analysis, secure attachment scores did not show a significant effect on social anxiety, generalized anxiety disorder, separation anxiety, specific phobia, and age variable. A significant effect was found between avoidance attachment scores and age, separation anxiety, and social anxiety. The predictive variables for anxious attachment scores were determined to be age and generalized anxiety disorder. According to the research findings, it is recommended to promote parent-focused and attachment-based supportive practices and to develop practices aimed at early detection of anxiety disorders in children.