Okulöncesine devam eden çocukların ve ebeveynlerinin oyunbazlık düzeylerini değerlendirme bir anket uyarlaması
Assessing the playfulness levels of children in preschool andtheir parents an adapted survey
- Tez No: 1003957
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Psychology, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Oyunbaz Ebeveynlik, Erken Çocukluk, Ebeveyn–Çocuk Etkileşimi, Sosyal-Duygusal Gelişim, Oyun Temelli Eğitim, Playful Parenting, Early Childhood, Parent–Child Interaction, Social-Emotional Development, Play-Based Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, oyunbaz ebeveynliğin erken çocukluk döneminde ebeveyn çocuk etkileşimlerini belirleyen rolünü araştırmayı amaçlayan bir anketin Türkçeye uyarlanması çalışmasıdır. Bu kapsamda, Oyunbaz Ebeveyn Stilleri Ölçeği özgün dilinden Türkçeye çevrilmiş, çeviri süreci alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda değerlendirilerek dil ve kültürel uyum açısından düzenlenmiştir. Gerekli düzeltmelerin ardından ölçek pilot uygulama ile test edilmiş, elde edilen veriler üzerinden geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Etkinlik Merkezlerine devam eden 370 çocuğun ebeveynleri ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu ve Türkçeye uyarlanan Oyunbaz Ebeveyn Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular, ebeveyn oyunbazlığının çocukların sosyal duygusal gelişimi ve duygusal ifade becerileri ile anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Çocuk ölçeği, erken yaşlarda oyunbazlık özelliklerinin güvenilir biçimde değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur. Partner ölçeği bulguları ise, yalnızca birincil bakım verenin değil, ebeveynin çocukla yürütülen oyun sürecinde diğer ebeveynle kurduğu etkileşim bağlamındaki sürecinde oyunbazlık açısından önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, oyunbaz ebeveynliğin desteklenebilir ve geliştirilebilir bir süreç olduğunu; ebeveyn eğitim programlarında oyun temelli yaklaşımların uygulanmasının çocukların gelişim süreçlerine ve aile içerisindeki etkileşimlerine olumlu katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a questionnaire adaptation study that aims to investigate the role of playful parenting in determining parent-child interactions during early childhood. This study is a questionnaire adaptation study that aims to investigate the role of playful parenting in determining parent-child interactions during early childhood. Within this scope, the Playful Parenting Styles Scale was translated from its original language into Turkish, evaluated in line with the opinions of field experts during the translation process, and revised for linguistic and cultural appropriateness. After the necessary corrections, the scale was tested through a pilot application, and validity and reliability analyses were performed on the data obtained. The research was conducted with the parents of 370 attending Istanbul Metropolitan Municipality Children's Activity Centers. The Personal Information Form and the Playful Parenting Styles Scale adapted into Turkish were used as data collection tools. The findings indicate that parental playfulness is significantly associated with children's social-emotional development and emotional expression skills. The child scale has demonstrated that playfulness traits can be reliably assessed at an early age. The partner scale findings show that not only the primary caregiver but also the parent playing with the child plays an important role in terms of playfulness in the context of the interaction process established with the other parent during the play process. These results indicate that playful parenting is a process that can be supported and developed; the implementation of play-based approaches in parent education programs can contribute positively to children's developmental processes and interactions within the family.