Çocuklar için felsefe programının okul öncesi dönemçocuklarının 21. yüzyıl becerilerine etkisinin incelenmesi
The impact of the philosophy program for children on the 21st century skills of preschool children
  1. Tez No: 1003963
  2. Yazar: ÇİÇEK AYTONĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ATLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl, Beceri, Okul öncesi dönem, Çocuklar için felsefe, 21. century, Skill, Preschool period, Philosophy for children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Çocuklar için Felsefe Programının okul öncesi dönem çocuklarının 21.yüzyıl becerilerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma türlerinden kontrol gruplu yarı deneysel desende yapılan bu araştırma deney grubunda 17, kontrol grubunda 18 olmak üzere toplam 35 okul öncesi dönem çocuğu ile yürütülmüştür. Araştırma kapsamında deney grubuna 12 hafta süren 24 etkinlik uygulanmıştır. Kontrol grubu çocuklara ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Uygulama öncesi deney ve kontrol gruplarına öntest yapılmış, uygulama sonrası ise her iki gruba sontest yapılmıştır. 19 hafta sonra ise deney grubu çocuklara izleme testi uygulanmıştır. İlk olarak grupların özellikleri ve sosyo-demografik bilgilerini belirlemek amacıyla betimsel istatistikler kullanılmıştır. 5-6 Yaş Çocuklar için 21.yüzyıl Becerileri (DAY 2) Ölçeği'nden elde edilen öntest, sontest ve izleme testi puan verileri SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler t-testi uygulanarak deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest ölçümlerine ait puanları karşılaştırılmıştır. Her bir grubun zaman içerisindeki değişimlerini değerlendirmek amacıyla kontrol grubunda öntest ve sontest puanlarını karşılaştırmak için bağımlı örneklemler t-testi, deney grubunda ise öntest, sontest ve izleme ölçümlerini karşılaştırmak için tekrarlı ölçümler tek yönlü ANOVA testi tercih edilmiştir. Anlamlı farklılıkların tespit edildiği durumlarda pratik anlamlılığı belirlemek için Cohen d etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre deney grubu sontest puanlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Çocuklar için Felsefe Programı sonucunda, deney grubu sontest ve izleme testi puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar literatürde yer alan araştırmalar doğrultusunda tartışılmış, uygulayıcı ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of the Philosophy for Children Program on the 21st-century skills of preschool children. This study, conducted using a quantitative research method with a quasi-experimental design with control groups, was carried out with a total of 35 preschool children, 17 in the experimental group and 18 in the control group. Within the scope of the study, a total of 24 activities lasting 12 weeks were implemented in the experimental group. No activities were implemented for the children in the control group. A pre-test was administered to both the experimental and control groups before the intervention, and a post-test was administered to both groups after the intervention. A follow-up test was administered to the experimental group children 19 weeks later. Descriptive statistics were first used to determine the characteristics and socio-demographic information of the groups. Pre-test, post-test, and follow-up test score data from the 21st Century Skills for 5-6 Year Olds (DAY 2) Scale were analyzed using the SPSS software package. An independent samples t-test was applied to determine whether there were significant differences between the groups. This test compared the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups. To evaluate the changes over time in each group, a dependent samples t-test was used to compare the pre-test and post-test scores in the control group, while a repeated measures one-way ANOVA test was used to compare the pre-test, post-test, and follow-up measurements in the experimental group. Where significant differences were found, Cohen's d effect size was calculated for practical significance. The results showed that the experimental group had a significant increase in post-test scores compared to the control group. Furthermore, as a result of the philosophy program for children, the experimental group's post-test and follow-up test scores were found to be significantly higher than those of the control group. The results were discussed in line with studies in the literature, and recommendations were made for practitioners and researchers.