Ortodontik tedavi ihtiyacının beden dismorfik bozukluğu ve bazı psikiyatrik rahatsızlıklar ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the need for orthodontic treatment and body dysmorphic disorder and some psychiatric disorders
  1. Tez No: 1004049
  2. Yazar: ALİ ATAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA BEŞER GÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beden dismorfik bozukluğu, Dental Estetik İndeks, Maloklüzyon, Obsesif-kompulsif bozukluk, Ortodontik tedavi ihtiyacı, Psikiyatrik tarama, Anksiyete bozuklukları, Depresif bozukluk-majör, Obsessif kompülsif bozukluk, Ortodonti, Vücut dismorfik bozuklukları, Body dysmorphic disorder, Dental Aesthetic Index, Malocclusion, Obsessive-compulsive disorder, Orthodontic treatment need, Psychiatric screening, Anxiety disorders, Depressive disorder-major, Obsessive compulsive disorder, Orthodontics, Body dysmorphic disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; DAI ile belirlenen ortodontik tedavi ihtiyacı ile BDB (BDD-YBOCS), OKB (FOCI) ve depresyon-anksiyete-stres (DASS-21) belirti yükleri arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Buna ek olarak, çalışmaya dahil edilen örneklemdeki tarama bulgularının dağılımının belirlenmesi hedeflenmiştir.Bu kesitsel-tanımlayıcı çalışma, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına başvuran 159 hasta üzerinde yürütülmüştür. Ortodontik tedavi ihtiyacı klinik muayenede DAI ile değerlendirilmiş; katılımcılar BDD-YBOCS (12 madde toplam puan ve ilk üç maddeye dayalı kısa tarama), FOCI ve DASS-21 ölçeklerini doldurmuştur. Veriler uygun karşılaştırma testleri, korelasyon analizleri ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleri ile analiz edilmiştir.BDD-YBOCS ilk üç maddeye göre tarama pozitifliği %27,7 (44/159), BDD-YBOCS toplam puanına göre tarama pozitifliği %13,8 (22/159) olarak saptanmıştır. FOCI'ye göre klinik düzeyde pozitiflik %13,8 (22/159) bulunmuştur. DASS-21'e göre en az orta düzey depresyon %10,1 (16/159), anksiyete %5,0 (8/159) ve stres %7,5 (12/159) olarak belirlenmiştir. DAI şiddeti arttıkça BDD-YBOCS ilk üç maddeye göre tarama pozitifliğinin anlamlı biçimde arttığı izlenmiştir. Buna karşın BDD-YBOCS toplam puanına göre tarama pozitifliği, FOCI pozitifliği ve DASS-21 alt ölçeklerine göre pozitifliği ile DAI kategorileri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Çok değişkenli analizlerde kadın cinsiyetin BDD-YBOCS ve FOCI pozitifliği ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.Çalışmada BDD-YBOCS'un kısa formunun, toplam skora kıyasla daha yüksek pozitiflik oranı sunduğu ve artan ortodontik tedavi ihtiyacıyla (DAI) daha tutarlı bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir. BDB belirti yükü açısından kadın cinsiyetin daha yüksek risk taşıdığı ve özellikle ön maksiller uyumsuzluk gibi görünürlüğü yüksek anomalilerin bu yükle ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca BDB belirti yükünün OKB ile belirgin pozitif korelasyon gösterdiği, DASS-21 alt boyutlarından ise en çok anksiyete ile ilişkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to evaluate the relationships between orthodontic treatment need determined by DAI and the symptom burdens of BDD (BDD-YBOCS), OCD (FOCI), and depression, anxiety, and stress (DASS-21). In addition, it was aimed to determine the distribution of screening findings in the study sample.This cross-sectional, descriptive study was conducted on 159 patients who applied to the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Recep Tayyip Erdoğan University. Orthodontic treatment need was assessed clinically using the DAI; participants completed the BDD-YBOCS (12-item total score and a short screening based on the first three items), FOCI, and DASS-21 scales. Data were analyzed using appropriate comparative tests, correlation analyses, and multivariable logistic regression models.Screening positivity was 27.7% (44/159) based on the first three items of the BDD-YBOCS and 13.8% (22/159) based on the BDD-YBOCS total score. Clinical-level positivity according to FOCI was 13.8% (22/159). Based on DASS-21, at least moderate depression was 10.1% (16/159), anxiety was 5.0% (8/159), and stress was 7.5% (12/159). As DAI severity increased, screening positivity based on the first three BDD-YBOCS items increased significantly. However, no significant differences were found between DAI categories with respect to screening positivity based on the BDD-YBOCS total score, FOCI positivity, or positivity according to DASS-21 subscales. In multivariable analyses, female sex was associated with BDD-YBOCS and FOCI positivity.The short form of the BDD-YBOCS yielded a higher positivity rate than the total score and showed a more consistent association with increasing orthodontic treatment need (DAI). Female sex was found to confer a higher risk in terms of BDD symptom burden, and highly visible anomalies, such as anterior maxillary discrepancies, were associated with this burden. Moreover, BDD symptom burden showed a marked positive correlation with OCD, and among the DASS-21 subscales it was most strongly related to anxiety.