Adli tıp kurumu birinci ihtisas kurulunca hakkında mütalaa düzenlenen travmatik olmayan gastrointestinal sistem kaynaklı ölümlerin adli tıbbi değerlendirilmesi
Forensic medical evaluation of non-traumatic gastrointestinal system-related deaths reviewed by the first specialization board of the council of forensic medicine
- Tez No: 1004228
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÜZÜN, DR. HALİT ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Gastrointestinal Sistem, Otopsi, Ani Ölüm, Non-travmatik, Gastrointestinal Ölüm, Ölüm, Forensic Medicine, Gastrointestinal System, Autopsy, Sudden Death, Non-traumatic, Gastrointestinal Death, Death
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adalet Bakanlığı
- Enstitü: Adli Tıp Kurumu
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Adli tıp uygulamalarında ölüm nedenleri, doğal ölümler ve doğal olmayan ölümler olarak ikiye ayrılır. Gastrointestinal sistem (GİS) hastalıkları, doğal ölümün sık karşılaşılan önemli nedenlerinden olup; etiyoloji, patogenez, klinik seyir ve prognoz açısından belirgin bir heterojenite göstermektedir. Adli olguların önemli bir bölümünü, harici travmatik etki olmaksızın kesin ölüm sebebinin belirlenmesi istenilen olgular oluşturmaktadır. Travmatik olmayan GİS kaynaklı ölümler sıklıkla kanama, kanser, perforasyon, obstruksiyon, iskemi ve bunlara bağlı gelişen komplikasyonlar sonucu meydana gelmektedir. Bu ölümler GİS kaynaklı ölümler genellikle ani ve şüpheli koşullar altında meydana gelmekte, bu durum adli tıp pratiğinde önemli bir yer tutmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak tasarlanmış olup, Adli Tıp Kurumu (ATK) Birinci Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca 01.01.2020–31.12.2024 tarihleri arasında hakkında mütalaa düzenlenen, 18 yaş üstü, kesin ölüm sebebi sorulan travmatik olmayan GİS kaynaklı ölüm olguları geriye dönük olarak incelenmiştir. Travmatik olmayan GİS kaynaklı kesin ölüm sebebi kararı verilen 51'i kadın, 117'si erkek olmak üzere toplam 168 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Veri analizi, Windows için SPSS 25.0 (SPSS Inc., Chicago, IL) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Ölüm yerinin en sık %63,1 ile hastane, ikinci sırada %26,2 ile ev olduğu; olguların %30,4'ünün ani ölüm olduğu belirlenmiştir. Olguların %78,6'sına otopsi yapıldığı tespit edilmiştir. Ölüm nedenleri dağılımı incelendiğinde; %28'i kanama, %25'i kanser, %24,4'ü perforasyon, %11,9'u obstruksiyon ve %10,7'si iskemi olarak bulunmuştur. Çalışmada en sık etkilenen organlar sırasıyla mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve özofagus olarak saptanmıştır. Etkilenen GİS organlarına göre ölüm nedenleri değerlendirildiğinde; ölümlerin mide olgularında %52'sinin kanama, %25,3'ünün kanser kaynaklı olduğu; ince bağırsak olgularında %34,6'sının kanama, %25'inin perforasyon nedeniyle gerçekleştiği; kalın bağırsak olgularında ise %35'inin kanser, %32,5'inin obstruksiyon kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Peptik ülser (PÜ) hastalarında ülser lokalizasyonu %55 mide, %45 duodenum olarak tespit edilmiş; bu gruptaki ölümlerin %33,3'ünün kanama, %66,7'sinin perforasyon nedenli olduğu görülmüştür. Sonuç: GİS kaynaklı ölümler, azımsanmayacak olgu sayıları nedeniyle adli tıp açısından önemlidir. Travmatik olmayan GİS kaynaklı ölümlerin çok faktörlü patofizyolojik süreçlerle ilişkili olduğu, klinik seyir ve otopsi bulgularının her zaman birebir örtüşmediği göz önünde bulundurulduğunda; kesin ölüm sebebinin saptanmasında bütüncül yaklaşımın son derece önemli olduğu görülmektedir. Bu nedenle, ölüm öncesine ait tıbbi kayıtlar ve ölü muayene tutanaklarının titizlikle incelenmesi, otopsilerde ayrıntılı makroskopik inceleme ile birlikte histopatolojik ve toksikolojik analizlerin yapılması, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için vazgeçilmezdir.
Özet (Çeviri)
Background and aims: Gastrointestinal system (GIS) diseases constitute a common cause of natural death, exhibiting marked heterogeneity without any external traumatic impact. These deaths are usually seen as sudden and suspicious circumstances; therefore occupying an important place in forensic practice. Material and methods: In this study non-traumatic GIS-related death cases over 18 years of age were included and evaluated from the cases of the First Specialization Board of the Council of Forensic Medicine (ATK) over a four-year period. Data analysis was performed with SPSS 25.0 for Windows (SPSS Inc., Chicago, IL). Results: A total of 168 cases—51 female and 117 male— who had died because of a non-traumatic GIS pathology were included. Analysis of the distribution of causes of death revealed that 28% were due to hemorrhage, 25% to cancer, 24.4% to perforation, 11.9% to obstruction, and 10.7% to ischemia. When mortality causes were evaluated according to the affected GIS organs, it was determined that in 50 % of deaths for esophagus cases were due to cancer; 52% of deaths for stomach cases were due to hemorrhage; 34.6% of deaths for small intestine cases were due to hemorrhage; and 35% for large intestine cases were due to cancer. 30.4% of all cases were identified as sudden deaths. Discussion - Conclusions: Considering that non-traumatic GIS-related deaths arise from multifactorial pathophysiological processes and that the clinical course does not always perfectly correspond with autopsy findings, determining the exact cause of death necessitates a comprehensive and methodologically rigorous approach. Accordingly, accurate determination of the cause of death requires a holistic and multidisciplinary assessment that encompasses detailed evaluation of medical records—including pre-mortem radiological examinations and crime scene investigations—together with meticulous macroscopic examination during post-mortem autopsy, supplemented by histopathological and toxicological analyses.